Jak byste komentoval výsledek voleb?
To je tak nečekaný úspěch, že ono se těžko něco říká. Mám hrozně moc pěkný pocit. Chtěl bych poděkovat těm, kdo přišli k volbám a hodili mi hlas. Beru to s pokorou.
Vrátíme – li se do doby, kdy jste se rozhodoval o své kandidatuře, věděl jste už tehdy, že máte reálnou šanci uspět?
V té době jsem nevěděl, kdo budou mí protikandidáti. Protože jsem členem jedné z nejsilnějších stran, tak jsem chápal, že bych mohl mít jakousi šanci. Samozřejmě hlavním protikandidátem je ODS a tam se také rozhodovali. Zpočátku to vypadalo, že se utkáme se stávajícím senátorem Karlem Tejnorou. Pak se situace překvapivě změnila, ODS nominovala Petra Skokana, situace dostala úplně jinou dimenzi.
V jakém smyslu?
Pan Skokan je v úplně jiné pozici. Post hejtmana je hodně výrazný a v tom okamžiku byl daleko silnějším protivníkem než pan Tejnora. Pro mě to byla obrovská výzva.
Z ostatních kandidátů jste považoval ještě někoho za silného?
Z hlediska rozložení politických sil v rámci kraje mohl mít výraznou pozici komunistický kandidát.
Vaši předvolební kampaň organizovala vaše centrála, anebo jste sám mohl říci, co chcete a co ne?
Asi tak sedmdesát, osmdesát procent dělala centrála. S odstupem mohu říci, že práci dělala dobře a profesionálně. My jsme měli svůj tým, který dělal konkrétní věci. Ale základní vize byla nastavená z centra.
Bylo něco, co vás během volební kampaně překvapilo?
Do prvního kola asi nic, kampaň byla normálně vedená, bez emocí, každý se představoval.
Po prvním kole byl překvapující výsledek nejen voleb do senátu, ale především do krajského zastupitelstva. Pro ODS to byla velká rána a začali reagovat trošku hekticky. A v posledních dnech to vzalo obrat, jejich kampaň byla vygradovaná a nechci říci, že nebyla košer, ale byla dost ostrá. Ale to volby vždycky přináší.
Jaké máte plány v senát a do jakého výboru byste se chtěl propracovat?
Mělo by to souviset s problematikou komunální, výborů je tam několik. Ve středu budeme mít první setkání v senátu, tam se na toto téma budeme bavit. Není to jenom na mě, záleží, v jakém budu výboru bude třeba doplnit členy. Ale byl bych rád, kdyby se to blížilo otázkám komunální politiky.
Jste zvolený senátorem, kromě toho jste i krajským zastupitelem a místostarostou v Doksech. Myslíte si, že budete všechno stíhat?
Já už s tím bojuji dlouho, kromě místostarosty a krajského zastupitele dělám i do sportu. Jsem zvyklý čas dělit. Nejvíc je na tom bita rodina, ale ta už si zvykla. Ve funkci místostarosty jsem druhé volební období, řadu projektů bych chtěl dotáhnout, tak zvažuji, jestli to budu dělat na plný nebo na částečný úvazek. Ale nechtěl bych to opustit. Můj předchůdce ing. Otomanský říkal: mnoho lovců, zajícova smrt. Věkem i zkušenostmi jsem už natolik otrkaný, že si dovedu představit, jak to zvládnout.
Zmínil jste rodinu. Co tomu říká?
Už jsou na mě zvyklí, vědí, že svůj čas dělím i jinam. Je to o obrovské toleranci. Musíme se s tím vyrovnat.