Strašidelný výbuch zazněl dnes v dopoledních hodinách novoborskou mateřkou školou Srdíčko v Palackého ulici.
V prvním momentu se všichni domnívali, že vybouchl plyn v karmě na ohřev vody což se naštěstí nepotvrdilo. „V karmě se uvolnila vodovodní trubka, udeřila do plechového víka karmy a to způsobilo velikou ránu,“ vysvětlila vedoucí školky Blanka Šlengrová. To však po havárii ve školce kde v tu chvíli bylo 58 dějí nevěděli a ze strachu z unikajícího plynu přivolali hasiče, pracovníky plynárny i policisty.
„Vypnuli jsme přívod plynu do karmy, zastavili vodu do karmy i hlavní přívod vody ve sklepních prostorách,“ popisuje novoborský hasič Martin Kočí. „V chodbě bylo plno vody, pomohli jsme s úklidem a tím naše práce skončila.“
Přivolaní plynaři provedli revizi plynových rozvodů, odstranili závady vzniklé výbuchem karmy, a tak se děti mohly ještě před polednem vrátit do školky. Na policistech je, aby vyšetřili příčinu havárie.
„Ačkoliv se plynařům podařilo karmu opravit, po dohodě s odborem správy majetku jsme dospěli k závěru, že školka dostane karmu novou. Měla by být namontovaná co nejdříve,“ ubezpečuje místostarosta měst Jindřich Mareš.