Dvoudenní oslavy vyvrcholí v sobotu 11. března karnevalovým průvodem městem.

„Brazilský karneval a český masopust spojují společné kořeny, datum konání, průvod masek, hudba a tanec, proto jsme se rozhodli oba tyto svátky propojit," vysvětluje pořadatel akce Radovan Novotný z Kultury Nový Bor.

Předehrou masopustu bude už dnešní přednáška s promítáním historika Vladislava Jindry nazvaná „Řemeslo má zlaté dno", která začíná  v Navrátilově sále v 18 hodin.

Pátek bude nabitý kulturou. Už v 10 hodin začne v městském kině přednáška spisovatelky Yvonne Fričové o hlavním městě Brazílie, jehož zakladatelem byl brazilský prezident českého původu Juscelino Kubitschek.

Od 18 hodin se v kině uskuteční vernisáž výstavy fotografií Pavla Friče a textů z připravované knihy Yvonne Fričové o městě Brasília. Nebude chybět ani legendární brazilská tanečnice Viviane Matheus a bubeníci Tam Tam Batucada. Novoborský masopust každoročně přitahuje spoustu zajímavých osobností, ale také spojuje muzikanty různých žánrů. Tentokrát si na páteční vernisáži s bubeníky zahraje saxofonista Felix Slováček spolu s klavíristou Pavlem Větrovcem.

Vstupenka na vernisáž i doprovodný program platí zároveň i od 20 hodin na brazilský film Neonový býk. Páteční večer mohou diváci zakončit ve foyer kina ochutnávkou brazilských specialit.

Sobota bude patřit fantazii, pestrým kostýmům, kejklířům a recesistům. Každý, kdo má chuť se přidat k průvodu masek, je vítán. Sraz je ve 13:30 u Městského kina, odkud průvod vyrazí v čele s bubeníky Tam Tam Batucadou, tanečním souborem Boráček, Novoborskými mažoretkami, Kejklíři Vagabundus Colective, historickými lyžníky, Zumbou a dalšími.

Cílem je náměstí Míru. Kromě hudební produkce a tanečních vystoupení mohou návštěvníci na náměstí sledovat i recesistické závody na historických lyžích, které pořádá Ski Polevsko. Máte-li doma staré „práskačky", neváhejte a přijďte si zazávodit. Hodnotí se nejen rychlost, ale i styl a švihácký ohoz. Požitkáři si nenechají určitě ujít některou z masopustních dobrot, které provoní náměstí.

PROGRAM

Městské kino Nový Bor
pátek 10. března
10:00 - přednáška s promítáním
BRASÍLIA - MĚSTO - SEN: YVONNE FRIČOVÁ
18:00 - Vernisáž výstavy fotografií - PAVEL FRIČ
Tanečnice a ukázky tance FORRÓ
FELIX SLOVÁČEK A TAM TAM BATUCADA
20:00 - projekce filmu NEONOVÝ BÝK (režie Gabriel Mascaro)

náměstí Míru Nový Bor
sobota 11. března
13:30 s- raz masek před Městským kinem
průvod masek centrem města na náměstí
14:00 - koncert TAM TAM BATUCADY
HISTORICKÁ LYŽE - recesistický závod na lyžích
14:15 - NOVOBORSKÉ MAŽORETKY
14:30 - TANEČNÍ SOUBOR BORÁČEK
14:45 - ZUMBA Cvikov
15:00 - VAGABUNDUS COLECTIVE - kejklířské vystoupení

Vstupenky na páteční přednášku i vernisáž je možné zakoupit v předprodejních místech společnosti Kultura Nový Bor, s.r.o. nebo on-line na www.kulturanb.cz/kino