Muž, kterého ve čtvrtek nevlastní syn obvinil ze sexuálního zneužívání, byl v pátek odpoledne údajně převezen do vazby do Liberce. Navíc se údajně měla potvrdit i domněnka, že k podobnému incidentu došlo již před časem mezi chlapcem a nevlastním strýcem. To sdělil Deníku velmi důvěryhodný zdroj.

Zadrženého otčíma měli kriminalisté původně po dvaceti čtyřech hodinách propustit. Ještě v pátek dopoledne volala matka zadrženého muže na českolipskou kriminálku. Chvíli poté s ní mluvil i Deník. „Chtěla jsem vědět, kdy syna propustí. Jen mi řekli, že si ho tam ještě nechají,“ svěřila se žena. „Ve čtvrtek si kriminálka odvezla z domu řadu věcí. Tak co ještě hledají,“ ptala se babička.

Vyslechli také strýce

Ta se z vážného obvinění nemůže vzpamatovat: „Nechápu to, syn má čisté svědomí, nic neudělal.“ V době, kdy žena zrovna hovořila s Deníkem, přijeli kriminalisté opět. S nimi po poledni do České Lípy odjel i chlapcův nevlastní strýc. „Odvezli si zetě. Snad k výslechu,“ sdělila babička krátce po odjezdu policie.

Ta se již ve čtvrtek svěřila, že chlapec také před časem obvinil i svého nevlastního strýce ze sexuálního obtěžování. „Bylo to před dvěma lety. Prý ho měl zeť obtěžovat,“ uvedla babička.

Ta se domnívá, že za obviněním je pomsta ze strany nevlastního vnuka. Ve středu se otčím pohádal s chlapcem kvůli notebooku, kdy mu muž zakázal přístup na počítač a dal nevlastnímu synovi pohlavek. „Syn žil s matkou chlapce tři roky a podle mě se o rodinu staral vzorně,“ uvedla žena.

Byl to pracant a o kluka se staral

Zadržení chlapcova otčíma zaskočilo i místní. „Znám ho, před pár lety se odstěhoval, ale jezdil do Kravař za mámou. Vždycky to byl pracant a pokud vím, o kluka se staral dobře,“ řekl Deníku jeden z místních mužů.

„V takových případech je velmi složité určit, nakolik je obvinění oprávněné. Policisté budou mít velice těžkou práci, nehledě na společenský tlak, který podobné kauzy doprovází,“ říká českolipský psycholog Miroslav Hudec.

Podle něj se dá obecně říci, že taková obvinění jsou strašlivou zbraní, zejména pubertální mládeže. Děti bohužel nejsou schopny domyslet závažnost a důsledky takového konání. Na druhou stranu ale nelze a ani se nemohou taková obvinění zpochybňovat.

Letošní dovolená se zvrtla

Zadržený otčím měl v domě své matky trávit se svou přítelkyní a jejím synem rodinnou dovolenou. Tu ale přerušilo oznámení chlapcovy matky, která se s podezřením na jeho sexuální zneužívání obrátila ve čtvrtek na českolipskou policii.

Kriminalisté přijeli ještě ten samý den a nevlastního otce předběžně zadrželi na dvacet čtyři hodin. Českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková k případu chlapce neposkytuje žádné informace.