Začátek prázdnin oslavil čtrnáctiletý Filip z Liberce skutečně velkolepě… Pár piv, nějaká ta zelená. Domů ho ve značně podroušeném stavu a potlučeného přivedl kamarád. Měl štěstí. On i jeho rodiče. Mohl také skončit v nemocnici a rodiče před sociálkou.

Houby. Ilustrační foto.
Letošní rok je pro houby dost tragický, říká znalec Zdeněk Pelda

„Dříve se z toho děti doma vyspaly a druhý den si to s nimi rodiče vyřídili. Teď se ke všemu hned volá záchranka,“ říká Zuzana Schejbalová, lékařka dětského oddělení Krajské nemocnice v Liberci, kam sanitky podroušené teenagery svážejí. Na záchytku putují ti agresivnější až od patnácti. Jenže s alkoholem to zkoušejí už mnohem mladší. Výjimkou nejsou ani dvanáctiletí.

PROBLÉM JE SE SILÁKY POD PAROU

Jen na dětské oddělení liberecké nemocnice přiváží  záchranka zhruba 50 mladých opilců ročně. Se dvěma až třemi případy do měsíce se setkávají také na dětském oddělení ústecké Masarykovy nemocnice, která spadá pod Krajskou zdravotní.

Mladí pod parou se dostávají na jednotky intenzivní péče (JIP). A právě to představuje podle lékařů značné riziko. „Pro personál ani ostatní pacienty samozřejmě není příjemné, když jsou intoxikovaní jedinci agresivní,“ připomíná Zuzana Schejbalová. „Pokud je jim víc než 15 let a jsou agresivní, snažíme se proto o domluvu se záchytkou,“ dodává lékařka.

Banát - české vesnice v Rumunsku
Na festival vyrazí nejdelší vlak. Pojedou v něm i lidé z kraje

Složitější to mají v Ústeckém kraji, kde se zřízení  krajské záchytky teprve chystá, a to v Teplicích. „Problém nastane, pokud se jedná o mladistvé, kteří jsou agresivní a na jednotce intenzivní péče vedle leží dítě v těžkém stavu s podporou velmi drahé zdravotnické techniky. Pro takové jedince, kteří mohou ohrožovat ostatní pacienty a personál, bychom přivítali speciální jednotku,“ vysvětluje vrchní sestra Dětské kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí Marie Lulková.

Podle mluvčího liberecké záchranky Michaela Georgieva jsou úskalím nejen různé svátky, ale především letní prázdniny a zejména pak nejrůznější letní festivaly. Výjimkou ale nejsou ani školy v přírodě. „O prázdninách mají děti více času na různé experimenty,“ varuje mluvčí VZP Oldřich Tichý. A ví proč. Jen loni stála péče o dětské pacienty pod vlivem návykových látek a léčba psychických následků více než 14,5 milionu korun. „To je o 2,5 procenta více než v roce 2016,“ předkládá čísla. O 6,5 procenta se zvýšil také počet dětí a mladistvých, kteří skončili kvůli alkoholu či drogám v péči lékařů. Loni jich bylo už 1272.

Policie. Ilustrační foto.
VIDEO: Úplatek na policisty nezabral. Ženě hrozí až šestileté vězení

TROCHU DRAHÉ PITÍ. I PRO BARMANY

Setkání mladistvých s alkoholem může vyjít draho nejen daňové poplatníky, ale také barmany. „Kontroly v provozovnách se provádějí celoročně v rámci kampaně  Hazard – alkohol – drogy. Jen loni jsme takhle zkontrolovali bezmála čtyři stovky mladistvých. U 16 z nich jsme dechovou zkouškou zjistili alkohol v krvi,“ potvrzuje mluvčí krajské policie v Liberci Vlasta Suchánková. „Mezi podnapilými kupodivu převažovaly dívky,“ dodává.

Barmani by si měli dát dobrý pozor, komu nalévají, a dívky, které vypadají zpravidla starší, než jaký je jejich skutečný věk, raději legitimovat. „Sankce nejde za provozovatelem, ale za konkrétní osobou,“ zdůrazňuje policejní mluvčí. Za porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými látkami může dotyčný barman dostat v přestupkovém řízení až tisícovou pokutu. A pokutu za rušení nočního klidu dostal nakonec i patnáctiletý Adam. „Dva týdny jsem si na pokutu musel vydělávat,“ dodává mladík, který první setkání s alkoholem oslavil hrou na honičku s policií.

Českolipský deník.
KRÁTCE: V Jiráskově ulici začaly opravy. Kruhák u Stráže ozdobí výtvarné dílo

S alkoholem se ale děti a mladiství nemusejí setkat jen v baru nebo u stánku. Do péče libereckých lékařů se před časem dostalo teprve pětileté děvčátko, které neuhlídal opilý tatínek.