Ten získal na konci března na mezinárodní kuchařské soutěži Gastro Hradec cup v Hradci Králové. „Řeknu vám, sehnat takhle brzo kopřivy, není žádná legrace," vypráví bodrý kuchař ve své restauraci „U Bohouše" nedaleko českolipského autobusového nádraží. „Kopřivy jsou od Olinky Hrdé z Valteřic, měla s tím největší práci. Bez ní bych to nedokázal," říká.

Vítězná pochutina se celým jménem nazývá Velikonoční nádivka DUO z Máchova kraje, čímž odkazuje na použití bylinek nasbíraných v okolí Máchova jezera a dvou druhů masa, vepřové a uzené plece.

„Původně jsem se jel jenom zúčastnit, byl jsem mezi soutěžícími nejstarší. Ale dopadlo to, jak to dopadlo," říká s úsměvem Palounek. Z pětadvaceti soutěžních nádivek se právě ta jeho umístila na vrcholu. Ve všech kategoriích se soutěže zúčastnilo celkem 239 kuchařů z ČR a dalších evropských zemí.

Hektické přípravy

„Dělal jsem ji na poslední chvíli. To víte, ještě večer před soutěží jsem vařil ve své restauraci, pak šel točit pivo… S přípravou jsem skončil kolem druhé ráno a ve čtyři už jsme vyráželi do Hradce," vypráví Bohumil Palounek. V jeho případě tedy rozhodně neplatí, že práce kvapná, málo platná.

„Mohli byste v Deníku otisknout recept? Lidi mě o něj pořád žádají," ptá se na závěr mistr kuchař a předává popisy ingrediencí a postupu.

Velikonoční nádivka DUO z Máchova kraje

Suroviny na 10 porcí:

1000 g vepřové plece
750 g dobře vyuzené plece
1500 g domácích uzených žebírek
750 ml vývaru z uzených žebírek
600 ml mléka
12 vajec (oddělíme zloutky a bílky)
20 housek
2,5 hrstí petrželky, případně další jarní bylinky (pažitka, pampeliška, listy špenátu)
4,5 hrstí nasekaných kopřiv
30 g soli
10 g pepře
muškátový ořech dle chuti
300 g másla
259 g sádla na vymazání formy

Pracovní postup:

- Nasbíráme jarní bylinky, mladé kopřivy, lístečky pampelišky lékařské a kadeřavou petrželku. U bylinek odstraníme stonky, vložíme do studené vody a vypereme. Kopřivy vložíme do vlažné vody, abychom odstranili hořkost a pálivost, potom krátce spaříme vařící vodou.

- Pečivo stejného druhu den předem nakrájíme na stejně velké kostičky.

- Ve vodě, do které přidáme nové koření, celý pepř a sůl, uvaříme vepřovou plec a necháme vychladnout. Vývar vylijeme. Ve vodě uvaříme uzenou plec a z domácí udírny uzená žebírka, abychom využili kvalitní chuť a necháme vychladnout. Vychladlé maso nakrájíme na malé kostičky. Vývar si odložíme stranou.

- Nakrájené pečivo namočíme do mléka, smícháme s nadrobno nakrájenými jarními bylinkami, přidáme ušlehané žloutky s máslem, přidáme sůl, pepř a muškátový květ dle chuti. Přidáme ušlehané bílky, lehce zamícháme. Podle potřeby přidáme vývar z uzených žebírek tak, aby vznikla polotuhá hmota, kterou vložíme do předem důkladně vymazané formy.

- Pečeme s párou v předem vyhřátém konvektomatu cca 20-25 minut (Podle autora receptu lze použít i klasickou nebo horkovzdušnou troubu - pozn. red.) Hotovou nádivku vyklepneme z formy a můžeme podávat jako samostatné jídlo, doplněné čerstvými jarními bylinkami (pažitka, petrželka..), nebo nastudeno jako svačinku na procházce kolem Máchova jezera, odkud pocházejí nasbírané jarní bylinky.