Pokud nenastane patová situace, fotbal na Českolipsku by měl mít ode dneška nového předsedu. Po dlouhých sedmnácti letech. Od roku 1996 stál totiž v čele okresního fotbalového svazu jediný muž Karel Kapoun, současný senátor, místostarosta Doks a také fotbalový rozhodčí.

Kapoun sice figuruje i mezi čtyřmi kandidáty na nového předsedu, pro Deník ale naznačil, že zvažuje, že se své nominace vzdá a delegátům z fotbalových klubů na Českolipsku doporučí, aby volili jeho současného zástupce ve vedení svazu Karla Fischera. Je tak pravděpodobné, že v čele svazu ode dneška zasedne „nové jméno".

„Být v čele okresního fotbalového svazu není o penězích. Je to normální běžná práce, při které je důležité, aby všechno běželo tak, jak má. Nikdy se o tuhle práci nikdo nerval, tak nevím, co se stalo letos, že je teď o to tak velký zájem," konstatoval Karel Kapoun.

Volbu nového předsedy totiž doprovázejí na Českolipsku třenice a někdy až hysterické reakce. „To si neumíte představit, co se strhlo, když jsem oznámil, že chci kandidovat," říká Jaroslav Švehla, jeden z oponentů dosavadního vedení okresního výboru.

Kandidaturu Švehly a také Tomáše Karlíka, současný výbor lehce zpochybňuje. „Z nuly chtějí kandidovat na předsedu," čílí se Karel Fischer, Kapounův současný zástupce a možná i nástupce.

„Deset let dělám šéfa fotbalu ve Cvikově. Myslím, že některé věci se nám tady povedly a jsou vidět. A podobně chci pomoct okresnímu fotbalu," vysvětluje svou kandidaturu Jaroslav Švehla.

„Můžu pomoct sehnat peníze například na ministerstvu školství, ministerstvu pro místní rozvoj nebo na Fotbalové asociaci, pomůžu s propagací a chci se pokusit přesvědčit všechny obce na Českolipsku, aby dávaly na sport a potažmo na fotbal všechny peníze, které dostanou jako výtěžek z hazardu," upozorňuje Švehla.

Kritizuje také nařízení okresního výkonného výboru, že kluby, které nemají mládežnický tým, musí platit „pokutu" ve výši pěti tisíc korun. „To je jediná podpora mládeže ze strany okresního svazu. To, že klubům dají pokutu," zlobí se Švehla.

Peníze a marketing

Stejný názor zastává i další z kandidátů, Tomáš Karlík. „Kluci, kteří si chtějí zahrát fotbal, musí platit nesmyslnou pokutu, aby měl okresní svaz prostředky," míní Karlík, kterému kandidaturu nabídl českolipský Arsenal.

„Mám výhodu, že fotbal znám i z té druhé strany, jako řadový člen v Sosnové," tvrdí Karlík. Podobně jako Jaroslav Švehla vidí rezervy okresního fotbalu v získávání finančních prostředků z grantových programů. A okresní fotbal by se měl podle něj začít prosazovat také jako marketingový produkt. „Na okrese je čtyřicet hřišť, už to je zajímavé," míní Tomáš Karlík.

Valná hromada a volba předsedy proběhne dnes v českolipské restauraci Tankovka Skleník. Všichni kandidáti by měli v proslovu představit sebe a své programy. „Volit by se mělo tajně, protože aklamací se volí pouze v případě, že je jen jediný kandidát," říká Karel Fischer. Volit se budou také zbývající členové výkonného výboru. Ten by měl i nadále zůstat sedmičlenný, takže kromě předsedy se musí zvolit dalších šest lidí.