„Vidím to především jako příležitost. Už dva roky jednáme s Preciosou o převzetí ochranné známky Křišťálové údolí, která by se využívala pro turistický ruch a propagaci regionu. Vedle nápojového a uměleckého skla je výroba lustrů třetím pilířem, na kterém by to mělo stát. A lustry jsou doma v Kamenickém Šenově,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta s tím, že právě nyní je možnost budovu koupit a následně z ní vytvořit návštěvnické centrum Křišťálového údolí.

„Pro ty, kdo přijedou, by to bylo první kontaktní místo, kde získají informace, kde mohou bydlet, podívat se do výroby nebo si něco koupit. Já jsem pro to budovu koupit,“ dodal hejtman s tím, že je nutné co nejdříve zahájit záchranné práce a zbytky budovy provizorně zastřešit.

Poprvé po dvou letech veřejně debatovaly desítky lidí s majitelem bývalé továrny na lustry Elias Palme v Kamenickém Šenově.
Stav šenovské Eliášky lidi trápí. Se záměrem nového majitele nesouhlasí

Rada kraje ale zatím není ve věci jednotná. Například statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová tvrdí, že mezi všemi krajskými investicemi je třeba nejprve jasně určit priority.

„Je plno dalších věcí, do kterých je potřeba investovat. A zatím to kraj jako prioritu nevyhodnotil. Ale budeme o tom dál jednat, téma určitě neusnulo,“ podotkla Volfová s tím, že v současnosti vznikají další analýzy využitelnosti, na základě kterých se budou snad už brzy rozhodovat.

Podle starosty Kamenického Šenova Františka Kučery toho samo město příliš udělat nemůže. „Máme předjednaný odkup pozemků, které by pro případné projekty byly nutné,“ přislíbil Kučera případný prvotní vklad města do projektu. Jedná se o zhruba 7000 metrů čtverečních.

Ruinu v Šenově zdobí z pravé části lešení.
Skvostná Eliáška i přes sliby dál padá. Chybí na ni peníze

Šenovu by podle starosty projekt pomohl hned v několika směrech. „Citelně tu chybí ubytovací kapacity. Na úrovni kraje probíhají předběžná jednání s hoteliéry. Zjistilo se, že developerům se spíš než výstavba na zelené louce vyplatí takovéto rekonstrukce,“ řekl.

Jako velkou příležitost pro Kamenický Šenov vidí Eliášku i architektka Tereza Šváchová. Zpracováním vize budoucí náplně areálu se zabývá už několik let a spolupracuje jak s městem, tak s krajem. „Jsem ráda, že o Eliášce proběhlo několik jednání, ale všechno je chaotické, stojí to zbytečně moc času a to jednání není vůbec logické,“ podotkla s tím, že kraj by měl vyčlenit jednoho člověka, který sežene veškeré informace, bude prostředníkem mezi všemi stranami a povede věc logicky dopředu.

Budova bývalé továrny na lustry firmy Elias Palme v Kamenickém Šenově, která je nyní v havarijním stavu, se snad brzy dočká opravy. Její majitel by chtěl, aby hlavně sloužila občanům města.
Zchátralá továrna Eliáška by se měla dočkat oprav již letos