Blikající čelovky, baterky, dobrá nálada a především příjemná letní noc. To vše dohromady tvořilo skvělou atmosféru již pátého tradičního nočního výstupu na Klíč. U dětského hřiště v Arnultovicích se letos shromáždilo rekordních 150 turistických nadšenců, z toho třicet dětí.

„V průměru se této akce účastní okolo osmdesáti lidí, hodně záleží na počasí. Třeba při prvním ročníku nám počasí moc nepřálo, a tak jsme museli akci o týden posunout, vysvětlil Jan Šmíd,“ hlavní pořadatel nočního výstupu.

Během zápisu účastníků a získávání prvních razítek zněla z megafonu pořadatele různá doporučení, upozornění a informace, například přísný zákaz kouření po celé trase, především kvůli dlouhodobému suchu.

Tempo početné skupiny bylo již od začátku svižné, ale na každém stanovišti se vždy čekalo až na posledního účastníka, a tak se nemohlo stát, že by někdo zabloudil.

Leda, že by ho z cesty svedly lesní žínky nebo vystrašil hejkal. Tyto bytosti totiž skupinu provázely první etapou cesty až do stanoviště u Kamzičí studánky, kde podávaly vodu z hlubin Klíče, drobné pečivo a koláče.

Po rychlém občerstvení čekala na nadšené turisty snad nejhorší část celé trasy a to vyjít příkré a dlouhé stoupání až pod Klíč. Ze sedla pod Klíčem nahoru už cesta netrvala příliš dlouho, světelný had se sunul k cíli stále svižným tempem a poslední účastník dorazil na vrchol před dvanáctou hodinou. Tam dostal každý pamětní list a už se čekalo jen na slibované překvapení.

Tím byl ohňostroj, který Jan Šmíd spustil telefonem. „Bylo opravdu zajímavé koukat na ohňostroj z vrcholu Klíče. Většinou je člověk zvyklý koukat nahoru. Tady ohňostroj připomínal spíše prskavky na vánočním stromku,“ zhodnotila překvapení jedna z účastnic.

Pořadatelé vyhlásili nejmladšího a nejstaršího účastníka a kromě toho ještě účastníky, kteří přijeli z co největší dálky. Nejmladším účastníkem byl dvouletý Julian Židlík, nejstarším byl devětašedesátiletýJan Tichý a z největší dálky přijel pár z Topolčan.

Na „vítěze“ čekaly ceny – plyšový medvěd pro nejmladšího, kniha Pověsti z kraje uhlířů a sklářů pro slovenské účastníky a pro pár z německého Regensburgu lahev dobrého alkoholu. Kromě mezinárodní účasti se nočního výstupu zúčastnili nejen občané Nového Boru, ale přijeli i z Příbrami, Kyjova, Semil, České Kamenice a také dokonce až z Olomouce.

Při cestě zpět čekalo na již trochu zmožené turisty poslední občerstvení – na dospělé slivovička, pro děti šťáva z lesních plodů. Jan Šmíd se svěřil, že příprava celé akce zabrala téměř tři týdny, přičemž velké díky patří všem devatenácti pořadatelům, kteří akci připravovali ve svém volném čase a bez nároku na jakýkoliv honorář. Poděkování také patří městu Nový Bor, které na akci přispělo z grantových fondů. Letošní ročník byl jedním z těch zdařilejších, co do počtu účastníků a především nejlepším počasím.

Autorka: Adéla Vachtová