Pětici chlapců, Milana, Marka, Patrika, Mirka a Mariana, z Dětského domova v Krompachu se nyní rozhodla Česká pojišťovna odměnit úplně prvním titulem v novém projektu Mladý hrdina. Jejich příběh a ocenění má motivovat ostatní k dalšímu dobrým činům. U zrodu jejich cesty stál filantrop a triatlonista Tomáš Slavata, pod jehož vedením chlapci také vyrazili na dlouhou výpravu. Cílem bylo vybrat peníze na koupi kompenzačních pomůcek pro klienty Domova pokojného stáří v Chrastavě, který leží nedaleko Krompachu.

„Pro leckoho to může znít zvláštně, ale děti z dětských domovů jsou zvyklé hlavně přijímat. Chtěli jsme společně ukázat, že dokáží společnosti dát taky hodně nazpátek a dělat dobré věci, když dostanou důvěru,“ popisuje ideu projektu Tomáš Slavata, který podporoval výpravu z auta s vlekem, ve kterém vezl veškeré náčiní, stany a další zázemí.

Poslední zářijový den nabídla Lípa Musica výlet do ohnivé Andalusie. V českolipském Centru textilního tisku vystoupil německý ansámbl Café del Mundo.
Festival roste. V Lípě obnoví tradici Kruhu přátel hudby

O průběhu celé cesty informoval Tomáš Slavata na Facebooku a spolupracovala s ním i řada médií včetně Českolipského deníku. Nakonec se podařilo vybrat přes 100 tisíc korun. Kluci tak získali nejen zážitek na celý život, ale především skvělý pocit, že udělali něco pro dobrou věc. Česká pojišťovna prostřednictvím své nadace k vybrané částce přidala ještě 15 000 korun a klukům darovala permanentky do místní tělocvičny, aby se i nadále mohli věnovat sportu, který je tak baví.

„Už delší dobu jsme plánovali projekt, který by pravidelně oceňoval výjimečné činy dětí, a Cesta k Baltu byla tím správným impulzem,“ popisuje Ivana Buriánková z České pojišťovny. „Líbilo se nám spojení sportu a dobré věci a domluvili jsme se, že by bylo hezké veřejně ocenit kluky za jejich úsilí a inspirovat tak jejich vrstevníky k tomu, aby sami také někomu pomohli,“ dodává.