Hlavní sídlo českolipské knihovny by se z dlouhodobě nevyhovujících prostor na náměstí T. G. Masaryka v budoucnu mohlo přesunout do Kulturního domu Crystal nebo do chátrající ruiny vyhořelého Kounicova domu. To jsou dva různé návrhy, které mají v současnosti k dispozici českolipští zastupitelé.

„Stávající prostory jsou nevyhovující, protože potřebují nutně zrekonstruovat. Dům na náměstí sice před dvaceti lety prošel opravou, ale dnes již neodpovídá současným nárokům nejen na knihovnu, ale vůbec pojetí veřejných prostorů,“ říká dlouholetá ředitelka Městské knihovny v České Lípě Dana Kroulíková. Podle ní je třeba sáhnout do lecčeho. Mobiliář, toalety, zázemí a podobně.

Neveřejná přístavba v zadní části budovy už má svá nejlepší léta rovněž za sebou. „Je to v katastrofálním, havarijním stavu, tam už se ani nedá mluvit o tom, že to neodpovídá současným nárokům. To už nyní neodpovídá ani z hlediska jaksi stavebně-technického,“ pokračuje Kroulíková.

KAM S NÍ?

Před dvěma lety zadalo město Česká Lípa architektu Jiřímu Suchomelovi, aby vypracoval studii adaptace Kulturního domu Crystal na knihovnu. Suchomel se společně se svým kolektivem podílel na původním návrhu dnešní dominanty České Lípy, která vznikala v letech 1975-1990.

Odvážná stavba obložená sklem a travertinem rafinovaně spojuje výškový rozdíl mezi zahradou českolipského Vlastivědného muzea a galerie a údolní nivou Ploučnice. V současnosti je zde v provozu velký multifunkční sál, kino, restaurace, jazzový klub, jednoduchá galerie nebo boxerská škola.

Návrh knihovny podle architekta Miroslava Pavljuka je umístěn na pozemcích vedle Loretánské uličky.
„Knihovna nemusí být v Crystalu," říká architekt

Adaptace na knihovnu, včetně rozsáhlé rekonstrukce technického zázemí a tepelné izolace budovy, by podle Suchomelova návrhu vyšla městskou kasu na zhruba tři sta milionů korun. Zachovalo by se kino, sál a v omezené formě i restaurace. „Dům by byl zavřený minimálně rok a půl,“ řekl zastupitelům České Lípy Jiří Suchomel s tím, že by zmizely mimo jiné i plastiky světového skláře Ivo Rozsypala. Studie stála město dvě stě tisíc korun.

DO VYPÁLENÉHO DOMU

Druhou studii nedávno předvedl českolipským zastupitelům architekt Miroslav Pavljuk. V jednodušším provedení, zato zadarmo.

Pavljuk navrhuje knihovnu umístit do Kounicova domu z druhé poloviny 18. století. Státem zapsaná památka před dvěma lety za záhadných okolností vyhořela. Od té doby o ní majitel, nezisková organizace Sdružení sportovních svazů ČR, nejeví zájem a nechává ji chátrat. V současnosti jedná sdružení s městem o prodeji.

Rok a půl po devastujícím požáru je historický Kounicův dům v České Lípě den ode dne v horším stavu.
Kounicův dům chce Lípa koupit

Pavljuk při zakreslování jednotlivých prvků a součástí vybavení knihovny vycházel podle svých slov ze Suchomelovy studie. „Zbylo mi místo i na komorní sál, herny pro děti nebo kavárnu,“ řekl zastupitelům během své prezentace. Podle odhadů, které si architekt prý nechal zpracovat stavebními firmami, by tato varianta vyšla město laciněji. „Celková cena by byla asi 75 milionů korun,“ uvedl Miroslav Pavljuk.