Jízdné zdarma pro doprovod dětí v kočárku, plná sazba pro rodiče nesoucí svou ratolest v nosítku, popřípadě šátku, přestože v podstatě v autobuse zabírají minimum místa.

Tak trochu paradoxní jsou podmínky přepravy dětí do 3 let městskou hromadnou dopravou v České Lípě. Bouří se kvůli tomu desítky matek a žádají, aby zřizovatel měřil všem stejným metrem.

„Je mi jedno, jestli jedu s kočárkem, nebo dítě nesu. Mám být brána jako jeho doprovod a podle toho být zařazená do tarifních tabulek. Provozovatel dopravy by neměl diskriminovat ty, které děti namísto v kočárcích přepravují v nosítkách," řekla Deníku jedna z matek, která veřejnou dopravu v České Lípě využívá.

Městskou hromadnou dopravu v největším městě regionu zajišťuje společnost Busline. Podle informací jejího zástupce pro město Česká Lípa je ale za podmínky a ceny pro doprovod dětí zodpovědná radnice.

Ta stávající situaci nepopírá a argumentuje tím, že přepravovaná osoba, která nese dítě v nosítku, šátku nebo jiném přenosném zařízení, nemá problém zaplatit za sebe jízdné jako tomu je údajně u maminek s kočárky. Naráží přitom na bezpečnost dítěte.

„Město Česká Lípa zavedlo přepravu kočárků s dítětem a jednou doprovodnou osobou zdarma z důvodu bezpečnosti dítěte v kočárku, aby se doprovodná osoba nemusela vzdalovat od kočárku s dítětem," vysvětlil matkám z Českolipska správce silniční dopravy Městského úřadu v České Lípě Luboš Weiss.

Cestující s kočárkem pak smí podle něj být přepravováni nejen zdarma, ale i bez toho, aniž by si u řidiče vyzvedli jízdní doklad. Je to ale opravdu tak?

Vlastní názor na to mají další matky, které veřejnou dopravu využívají. „U některých řidičů musíme nechat kočárek před autobusem, vzít si lístek a pak nastoupit. A to mi přijde dost nebezpečné. Proto si beru nosítko, abych se vzdalovat nemusela," líčí svoji zkušenost Veronika Š.

„Je to blbost. Řidiče se musíte zeptat, jestli vůbec můžete nastoupit, pak kočárek musím uvnitř zabrzdit, počkat až projdou všichni nastupující a pak si jít pro lístek. Jsou i tací řidiči, co se rozjedou jen co si lístek vezmu, s dětmi sotva držím balanc a letím ke kočárku. Zlaté nosítko či šátek," reagovala také Simona V, matka od tří dětí.

Zatímco v České Lípě je přeprava dětí do tří let zdarma jen v případě, že je jejich doprovod veze v kočárku, v jiných českých městech je doprovod zproštěn jízdného bez rozdílu.

Stačí k tomu obyčejná průkazka podložená průkazem totožnosti zákonného zástupce dítěte. Úplně zdarma tak jezdí doprovody dětí do tří let třeba v Praze, Brně nebo v Českých Budějovicích.

Se zvláštní kartičkou přepravce nemusí platit doprovod v Mladé Boleslavi. Cestu úlevy ve formě polovičního jízdného pak zvolili v Ústí nad Labem. Stejný systém jako funguje v České Lípě naopak platí třeba v Ostravě, Strakonicích, Frýdku Místku a Chebu.