Město Česká Lípa ustoupilo nátlaku občanů, kteří si stěžovali na nadměrný hluk a prašnost způsobenou nákladními vozidly. Ty měly dočasně povolené parkování na místě bývalého autobusového nádraží na českolipském sídlišti Sever. Tomu je však od nynějška konec. Jedná se už o druhou plochu, kde českolipský městský úřad povolil odstavení nákladních vozidel a následně povolení zrušil.

„Kvůli přibývajícím kamionům parkujících na podélných stáních v Purkyňově ulici si motoristé stěžovali na špatné rozhledové podmínky, což potvrdila i městská policie. Ve spolupráci s dopravním inspektorátem jsme proto upravili dopravní značení, které tuto možnost zakazuje. Jenomže potom se zase na radnici obrátili řidiči kamionů žijící v našem městě, zda bychom jim k parkování nenabídli jinou plochu v majetku města, kde by po příjezdu domů mohli zaparkovat," říká místostarosta Juraj Raninec.

Jediná alternativa, která přicházela v úvahu, bylo prověřit v praktickém provozu možnost parkování na bývalém autobusovém nádraží na Severu. Po osazení příslušného dopravního značení pak situaci v lokalitě monitorovala městská policie i odbor správy majetku města. V průběhu několika týdnů město na základě podmětů od občanů i vlastního šetření dospělo k závěru, že kvůli zvýšenému dopravnímu zatížení ani plocha na Severu není k takovým účelům vhodná.

„Dali jsme za pravdu zdejším obyvatelům, že lokalita bezprostředně sousedící se silnicí I/9 se už řadu let potýká s velkou hlukovou zátěží z dopravního provozu na této silnici a jakákoliv další doprava jejich situaci pouze zhoršuje," podotýká starostka Romana Žatecká. Celý případ starostku proto motivoval rovněž k tomu, aby tady co nejdříve bylo provedeno i nové měření hlukové zátěže obyvatel.

„Zjistila jsem, že poslední měření je z roku 2007 a jsem přesvědčená, že po devíti letech bude situace ještě horší a stavba obchvatu, na kterou v České Lípě již řadu let všichni čekáme, ještě aktuálnější," zdůrazňuje starostka Romana Žatecká.

V České Lípě fungují dvě zpoplatněná soukromá odstavná parkoviště. Jedno se nachází u bývalé prádelny v Dubici, druhé je v areálu bývalé ČSAD na Děčínské ulici. Podle místostarosty Ranince není město povinno parkovací či odstavná stání pro TIR zajišťovat.