Možná je to špatná zpráva pro patrioty a milovníky přírodních zajímavostí Českolipska. Možná se tam nikdo z nich už nepodívá. Jeskyně na úpatí Skalického vrchu ve Skalici u České Lípy, kterou proslavil výskyt netopýrů i pohádky Z pekla štěstí nebo Peklo s princeznou, se stává přírodní památkou.

Nařízení o novém stupni ochrany vydal Liberecký kraj. Skalická jeskyně se od nynějška bude chránit jako zimoviště netopýra velkého (Myotis myotis). Kvůli jeho výskytu byla už dříve zařazena do soustavy Natura 2000 jako evropsky významná lokalita.

„V zimě se tu vyskytuje až jedenáct druhu netopýrů. Kromě netopýra velkého také vrápenec malý, netopýr vodní, netopýr vousatý Brandtův, netopýr řasnatý, netopýr ušatý, netopýr velkouchý, netopýr severní, netopýr večerní, netopýr černý a netopýr hvízdavý," vypočítal Kristián Habrda z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu v Liberci.

Plán chránit celoročně jeskyni s netopýry se původně nelíbil vedení obce ve Skalici. To dokonce zvažovalo, že proti vyhlášení jeskyně přírodní památkou podá námitku. Nakonec k tomu nedošlo. „Když jsem si návrh Libereckého kraje prostudoval, došel jsem k závěru, že vyhlášením se režim jeskyně příliš nemění," vysvětluje starosta Skalice Jiří Löffelmann, proč obec proti záměru nakonec neprotestovala.

Zajímavý důl

Skaličtí původně zamýšleli, že v době od dubna do září, kdy v jeskyni netopýři nezimují, by se mohlo unikátní místo po úpravách a za určitých podmínek zpřístupnit veřejnosti. Obec chtěla představit hlavně podzemní část jeskyně, kde se těžil písek.

Expozice o historii těžby by mohla být zajímavým lákadlem pro návštěvníky obce. Těch může být díky cyklostezkám, které se budují přímo ve Skalici nebo v jejím blízkém okolí, už brzy třeba mnohonásobně víc než dosud. Z tohoto plánu ale zřejmě sejde.

Piskovcový důl ve Skalici.„V tuto chvíli bychom pro to, aby se tam mohli pohybovat lidé, museli udělat takové úpravy, že je to pro obec bez nějaké dotace finančně nereálné," říká starosta Löffelmann.

„Úplně z hlavy to ale rozhodně nepouštím. Myšlenka širšího využití jeskyně i v rámci turistického ruchu je na místě," doplnil Löffelmann.

Miliony do zabezpečení

„Zpřístupnění podzemí je pro Skalici zajímavá otázka. Naráží ale na problémy. Ten první je dokonce natolik zásadní, že ke zpřístupnění pro veřejnost zřejmě nikdy nedojde. Prostor je totiž veden jako nebezpečný. Pokud by se uvažovalo o oficiálním zpřístupnění pro veřejnost, pak by se musela zajistit „Pravidla hry", která v tomto případě schvaluje a hlídá Báňská záchranná služba, a jsou dost tvrdá. Podle mého soukromého odhadu by se jednalo o investici řádově v milionech až desítkách milionů korun," míní Kristián Havrda z Krajského úřadu v Liberci.

Podle něj od konce října do konce března by do lomu stejně nikdo nesměl vstoupit, neboť zde zimují zmínění netopýři. „Vyrušení z hibernace by pro ně znamenalo prakticky rozsudek smrti. Navíc případné investované peníze do zabezpečení důlního díla by se díky tomuto časovému omezení provozu určitě nevrátily," řekl.

Liberecký kraj přesto nyní chystá malé úpravy v jeskyni. Za zhruba 200 tisíc se odstraní zával z jeskyně, postaví se plot, obnoví se druhý vstup podzemí a zajístí se skalní stěna tak, aby byla odvrácena bezprostřední rizika závalu. V následujícím období bude ještě třeba odtěžit převis nad vchodem do podzemí.