Na zaplacení bezmála devítihektarového areálu, jehož vyvolávací cena byla 12 milionů, si musela radnice půjčit. Přesto se to vyplatilo, město má konečně prostor ke svému rozvoji a zbavilo se zápachu, který obtěžoval obyvatele a vyháněl návštěvníky.

„V současné chvíli jsou podepsané smlouvy a cena je zaplacená," řekl starosta města František Kaiser. Celé město si podle něj oddechlo, byla to poslední možnost, jak se zápachu zbavit. „Prakticky to paralyzovalo další rozvoj města, když tam někdo v létě přijel, tak se otočil a odjel," popsal situaci starosta.

Radnice se od roku 2012 snažila v Parlamentu prosadit změnu do zákona o ochraně ovzduší. „Bohužel jsme byli neúspěšní," poznamenal.

Podnik zkrachovalé společnosti Farma Solany tvoří osm vepřínů s kapacitou až 12 000 prasat, má vlastní vodárnu i rozvodnu elektřiny. Koupě areálu byla podle starosty jedinou možností, jak dalšímu chovu prasat ve městě zabránit. I když Mimoň potřebné peníze ve svých rezervách má, na koupi areálu si půjčila. Vyjednán byl dokonce úvěr až 45 milionů korun. „Půjčili jsme si, protože kdybychom vyčerpali rezervy, nezbylo by nám na rozvoj města," řekl Kaiser.

Město s 6500 obyvateli trpělo až dosud nedostatkem volných pozemků pro podnikání a i pro některé své aktivity. Areál by se tak měl proměnit v průmyslovou zónu. Přesunout by se tam mohli podnikatelé, ale také městské zahradnictví, které trpí nedostatkem prostoru. Díky tomu by se naopak mohly uvolnit pozemky zahradnictví pro výstavbu rodinných domů nebo bývalý areál kasáren v centru města, který by byl podle starosty ideální pro bytovou výstavbu.