Transparentní, otevřené, férové a hlavně „čisté". Takové chtěli mít výběrové řízení na nového ředitele základní školy v Kravařích. A snažili se udělat maximum. Celému jednání třeba přihlížel člověk z lidu a koncepce uchazečů hodnotili odborníci z katedry pedagogiky a psychologie z liberecké univerzity. Ze čtyř kandidátů, kteří se do konkurzu přihlásili, však nikdo novým ředitelem nebude. Ani jeden z nich totiž členy komise nedokázal přesvědčit o tom, že zrovna on je ten pravý.

Výběrové řízení se proto v polovině července bude konat znovu. Nový ředitel by do funkce měl nastoupit 1. srpna.„Na tom, že nedoporučíme ani jednoho z kandidátů, jsme se shodli jednomyslně. Nikdo nás totiž nedokázal úplně přesvědčit. A za tím si já osobně stojím," řekla Jaroslava Kroupová, učitelka základní školy v Kravařích, která v komisi byla jako zástupkyně pracovníků školy.

Zodpovědný výběr

S konkurzy na ředitele škol se roztrhl pytel kvůli novele školského zákona. Ta dává zřizovateli možnost vypsat výběrové řízení na obsazení postu ředitele, pokud je ten stávající ve funkci déle než šest let. Zda se konkurz bude opravdu konat, záleží pouze na zřizovateli. Pokud je s ředitelem spokojený, může ho ve funkci nechat. Tak to udělali například v Zákupech. Třeba v České Lípě ale konkurzy ještě nyní vyvolávají velké emoce.

„Nový ředitel bude ve funkci dalších šest let. To znamená, že novému zastupitelstvu, které přijde po nás, přidělíme ředitele na celé jejich volební období. Proto je potřeba k výběru vhodného kandidáta přistupovat velmi zodpovědně. Navíc na tak malé obci, jakou jsou Kravaře, je volba ředitele školy naprosto zásadní věc," uvedl starosta Kravař Vít Vomáčka.

Vypsánt konkurz v Kravařích bylo nutné, protože současná ředitelka podle slov kravařského starosty již dál ve funkci pokračovat nechce. Vhodného kandidáta vybírala sedmičlenná komise. Tvořili ji dva zástupci zřizovatele, tedy obce, předsedkyně rady a zástupkyně pracovníků školy, ředitel obdobného typu zařízení, zástupce Krajského úřadu v Liberci a České školní inspekce. Jako pozorovatel pak při výběrovém řízení fungoval člověk vybraný z občanů obce, který v podstatě dohlížel na nepodjatost členů komise. Koncepce uchazečů hodnotili odborníci z Technické univerzity v Liberci.

Zákon neporušili

„Podle vyhlášky o náležitostech konkurzních řízení lze přizvat na jednání komise další odborníky," podotkla Jiřina Princová, vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského úřadu v Liberci.

Nové výběrové řízení proběhne v polovině července. Podle Víta Vomáčky ale existuje možnost, že ani z něj žádný vítěz nevzejde. V tom případě by vedení základní školy, kde se například začnou od září děti učit anglicky s rodilým mluvčím, převzal současný zástupce ředitele.