„Byli všude, jako vosy. Mě zastavili v Plavech," ale viděl jsem je už v Brodě," sdělil pětačtyřicetiletý Martin ze Železnobrodska. V sobotu se byl projet motorkou na svou oblíbenou trať od Brodu právě do Plavů. Policisté ho zastavili na místě, kde většinou stroj obrací.

Během uplynulého víkendu v celém Libereckém kraji proběhla dopravně bezpečnostní akce zaměřená zejména na dohled na dodržování pravidel silničního provozu řidiči motocyklů. Na Českolipsku byla kontrolní stanoviště rozmístěna též na silnicích prvních tříd, a to číslo 9 a 38.

„Během akce hlídky kontrolovaly nejen motocyklisty, ale i ostatní řidiče a jejich motorová vozidla," upřesnila Dagmar Sochorová, mluvčí policie.

Policisté za velmi příznivého počasí během celé dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali celkem 228 motorových vozidel včetně motocyklistů. Zjistili 75 dopravních přestupků, z nichž 23 se dopustili řidiči motocyklů.

Jednadvaceti motocyklistům policisté udělili za jejich spáchání na místě blokovou pokutu a dva případy budou oznamovat k dalšímu jednání příslušným správním orgánům. Dále policisté v rámci této akce zjistili 48 překročení povolené rychlosti.

Alkohol za volantem

Například jednomu z řidičů osobního motorového vozidla, který v neděli dopoledne v obci Držkov na Jablonecku překročil povolenou rychlost, policisté při následné kontrole naměřili hodnotu alkoholu 0,35 promile.

Celkem během víkendové akce policisté za volantem vozidla přistihli pod vlivem alkoholu tři řidiče a jednoho řidiče pod vlivem omamné a psychotropní látky. Dále u jedenácti vozidel, se kterými jejich řidiči vyjeli na silnice, policejní kontroly odhalily nevyhovující technický stav.

Motocyklisté a jejich spolujezdci jsou nejohroženější skupinou motorizovaných účastníků silničního provozu. Bohužel právě oni jsou ti, kteří při dopravních nehodách utrpí ta nejzávažnější zranění nebo přijdou o život.

Riskují zbytečně

Někteří motocyklisté svým způsobem jízdy ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. Ale samozřejmě na druhou stranu i oni bývají často ohrožováni nepozornými řidiči.

„Ovšem mezi motorkáři je řada mladých řidičů a ti mají tendence k přílišnému riskování, které je spojeno s rychlou jízdou nebo přílišnou horlivostí a nepozorností," zdůraznila Dagmar Sochorová.

A proto na závěr vzkaz všem motocyklistům:
- Nezapomínejte vždy jezdit bezpečně a dodržovat rychlost.
- Zbytečným riskováním už přišlo o život mnoho motocyklistů.
- Nepřeceňujte proto své síly a jezděte tak, abyste vždy bezpečně dorazili do svého cíle.

Podobné preventivní akce budou pokračovat.