Co říká strach nám Evropanům?
Pokud se něco objeví v Číně, na Aljašce či v Tokiu, je to vlastně za rohem. Mezinárodní letecká doprava zrušila hranice. Je jenom náhoda, že u nás v době vzniku rozhovoru ještě nejsou nemocní.

 Ústecký soudní znalec a psycholog Josef Kovářík.Zdroj: archivJak rychlé je šíření infekce?
Hypoteticky je bleskové, protože rychlost dopravních letadel je 600 až 800 km/hod. Dobrou zprávou je, že ohnisko nového typu koronaviru je omezeno na jednu čínskou provincii a do dalších oblastí se šíří prostřednictvím tohoto ohniska. Čili šíření infekce je omezené. Pro nás na severu Čech to znamená, že se k nám může někdo nakažený dostat jen komplikovaně shodou okolností.

Je karanténa v řadě čínských měst účinná?
Zásadně omezuje pohyb kvanta lidí. Lépe se kontroluje zdravotní stav stovek cestujících než stovek tisíc.

KOZÍ DRÁHA - ilustrační foto.
Správa železnic by měla zrušit výluku na Kozině a pustit tam vlaky KPT Rail

Ale lidé karanténu porušují, nebo ne?
To je taková lidská samozřejmost obcházet pravidla, která jim byla vnucena. Jako psycholog a policejní vyjednavač jsem většinou přesvědčoval jednoho, dva lidi. S těmi se dohodnete. Ovšem čím větší je dav, tím větší je problém. Proto ihned po vyhlášení karantény v jedenáctimilionovém Wu-chanu uteklo z města do okamžiku uzavření komunikací přes 300 tisíc lidí. Ti, kteří zůstali, vykoupili obchody a lékárny.

Tak by se chovali i lidé v Ústí nad Labem?
I v Praze a Londýně. Kdekoli. Lépe se cítí, když mají možnost volby mimo karanténní zónu. Uvnitř zóny musí čekat, co udělají vládní instituce, čili jsou v nejistotě. Nikde na světě lidi nemají velkou důvěru v instituce, protože je občas reprezentují nepříliš důvěryhodní politici. Jde o společenskou past.

Ústečtí strážníci dostali nové osobní kamery
Z přestupku už se nevykroutíte. Ústečtí strážníci dostali nové osobní kamery

Jak se připravit na první zprávu, že se také u nás objevil člověk infikovaný čínským koronavirem?
Na to se nelze připravit. Zatím proti této infekci není známý lék. Záleží na odolnosti napadeného organismu. To je základní důvod k obavě. U nás je výhoda, že by počet případů byl malý a že náš zdravotnický systém je doslova robustní.

Pomůže prevence?
Ke zklidnění nám pomůže respektovat doporučení hygieniků. Jeden kolega mi poslal informace pro obyvatelstvo z Hongkongu: hygienická doporučení známá u nás při chřipkové epidemii, jenom rozšířená o vyhýbání se kontaktům se zvěří, a doporučení necestovat na pevninskou Čínu do oblasti Wu-chanu. Nás dnes ohrožuje také běžná chřipka a i u nás na ni umírají vážně nemocní a oslabení lidé.