Chátrající kostel Navštívení Panny Marie v Horní Polici, který je místy až v havarijním stavu, a je veřejnosti přístupný pouze ve velmi omezené míře, o víkendu ožil. V pátek zde proběhla Noc kostelů, v sobotu dorazil kardinál Dominik Duka.

Podle místního generálního sekretáře České biskupské konference brzy začne rozsáhlá obnova za více jak 100 milionů korun.

„Jsem moc rád, že v období před rekonstrukcí jste jako můj pražský šéf dorazil a doufám, že si to tady třeba zamilujete tak, jako se to stalo mně," uvítal kardinála generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Přístupnější

Na konci projektu bude revitalizovaný areál přístupný veřejnosti, a to včetně osob se sníženou schopností pohybu a orientace. Areál bude zahrnovat vyhovující modernizované technologické a technické zázemí, optimalizaci přístupnosti památky a zpřístupnění prostor dosud uzavřených veřejnosti.

Barbora a Jakub Vondráčkovi se pustili do náročné rekonstrukce zdevastované truhlárny v Kravařích.
Koupili ruinu staré truhlárny v Kravařích a stavějí tam cukrárnu

„Začne se opravou střechy a krovů na kostele. Zevnitř se také vystěhuje celý mobiliář a bude se restaurovat," řekl Přibyl. Počítá se také s obnovením místních varhan do původní podoby.

Na rekonstrukci se podařilo římskokatolické farnosti získat evropskou dotaci, která včetně státního příspěvku pokryje pětadevadesát procent nákladů. Práce začnou letos a skončit by měly nejpozději na konci roku 2020.

Celková investice do projektu obnovy areálu, jehož patronkou místa je Anna Marie Františka Toskánská, je prozatím vyčíslena na 106 891 821 korun.