Přestože nejsou jejich majitelé, pouštějí se některé obce do rekonstrukcí chátrajících kostelů na svém území. Někde spolupráce s církví, která památky vlastní, probíhá bez problémů, jinde se dobrý úmysl s pochopením nesetká.
Tak vypadala dlouhá léta situace například v Chlumu, kde se nachází kostel sv. Jiří. Vedení obce již dlouho o opravu chátrajícího kostela usiluje, spolufinancuje opravy, iniciuje žádosti o granty a dotace. Protože však není majitelem kostela, má v této oblasti dost svázané ruce, například obec sama nemůže usilovat o dotační podporu. „Spolupracuje tedy s majitelem a správcem kostela, tedy katolickou církví zastoupenou farností v Jestřebí. Tato spolupráce bohužel není tak dobrá, jak by si obec představovala,“ podotýká místostarostka Chlumu Veronika Žáková.
Za působení minulého duchovního správce podle ní kostel přišel o zbytek svého vybavení. Zmizel oltářní obraz, kazatelna, zvon a dokonce i lavice. Dodává však, že k určitému posunu přeci jen došlo. „Současný duchovní správce má vůli kostel obrodit. Jeho dobrá vůle je však bohužel málokdy provázena činy.“ Vykradený a zničený interiér kostela se podařilo alespoň uklidit, upravit a dnes se tu znovu mohou konat mše a koncerty.

Pomůže sbírka?

Obec na začátku roku vyhlásila veřejnou sbírku, jejíž výtěžek by měl s opravou kostela pomoci. Peníze by obec ráda použila na novou fasádu. Na nový kabát čeká i strop, okna a interiér celkově. „Jednou se snad podaří i instalovat nové hodiny na věž,“ doplňuje místostarostka.
Trochu zkušeností mají například v Prysku, kde na záchraně kostela sv. Petra a Pavla nyní úspěšně spolupracuje obec, církev i občanské sdružení. Za poslední roky se barokní památka v Horním Prysku dočkala nové střechy, elektroinstalace, fasády i zvonu.
„Po trochu rozpačitých začátcích spolupráce a snaze katolické církve převést kostel do majetku obce se po dalších jednáních podařilo převést Farnost Horní Prysk do správy Marcela Hrubého. Ten začal s obcí i sdružením intenzivně spolupracovat a během posledních dvou let udělal obrovský kus práce nejen při obnově kostela, ale i při obnově duchovního života v obci,“ popisuje vývoj spolupráce starosta Prysku Jan Sviták.