O demolici bývalé kotelny na sídlišti v Doksech se mluví již dlouhá léta. Téměř nevyužívaná budova, která hyzdí příjezd do města, by měla jít k zemi už příští rok, pokud na demolici najde radnice peníze v rozpočtu.

Projektová dokumentace pro odstranění opuštěné budovy bývalé kotelny na lehké topné oleje na křižovatce ulic Pražská a Valdštejnská byla dokončena už letos a nyní probíhá řízení o demoličním výměru. Náklady na demolici budovy a sanaci pozemku pod ní přijde na více než milion korun. Město již vybralo stavební firmu, která se o zbourání a vyčištění lokality postará.

Projekt se ještě musí objevit v rozpočtu města, které bude muset zaplatit také přemístění trafostanice ČEZ. „K demolici kotelny už chybí jen zařazení do rozpočtu. "Pokud záměr zastupitelé schválí, rádi bychom, aby práce proběhly na jaře, ale přesný termín ještě není známý," uvedl Jakub Derynk, investiční referent města Doksy. Termín začátku prací je závislý také na přemístění zařízení společností ČEZ a Vodafone, které dosud kotelnu využívají. Za přesun město Doksy zaplatí dalších přibližně 300 tisíc korun.

Některým obyvatelům z Doks se ulevilo, že už tato budova nebude vítat turisty na kraji města, jiní na ni budou vzpomínat. „To mě mrzí, mám na ní rád ten komín. Když jsem byl malý, bývali tam čápi," uvádí Jiří Barcal ze sídliště, u kterého bývalá kotelna stojí.

Teplo pro Doksy se v kotelně vyrábělo od 70. let minulého století, ale na přelomu tisíciletí, po výstavbě modernější plynové kotelny, přestala sloužit původnímu účelu a od té doby tvoří pouze nehezkou dominantu při vjezdu do města. Jako nevyužívané území s ekologickou zátěží se kotelna dostala i do národní databáze brownfieldů.