„Není všem hezkým dnům konec," řekli si provozovatelé mnohých koupališť na Českolipsku a prodloužili sezónu v plném rozsahu alespoň do konce září. Tam, kde již provozovatel sezónu ukončil, se většinou také můžete slunit a vykoupat, byť bez komfortu doplňkových služeb. Ale zato zdarma.

„V tuto chvíli jsou areály pláží volně přístupné, ale není tam zajištěné nic kromě sociálního zařízení," říká Vladimír Reichert ze společnosti Regata, která provozuje Hlavní pláž a pláž Klůček u Máchova jezera.

Podobný přístup mají i v Kravařích, i tam je areál tamního koupaliště přes den volně přístupný, ale občerstvení si nekoupíte.

„Letošní sezóna byla spíše podprůměrná, oproti loňsku jsme zaznamenali zhruba třetinovou návštěvnost," říká starosta Kravař Vít Vomáčka.

Bídný červenec

Na horší návštěvnost žehrají i další provozovatelé koupališť. Vinu na horších tržbách měl podle nich převážně deštivý červenec. Dobré jméno létu vrátil až konec srpna, kdy koupaliště zaznamenala velký příliv zájemců o osvěžení v chladných vodách přírodních nádrží a otevřených koupališť.

„Za sezonu jsme se s rodinou byli koupat všeho všudy třikrát, přičemž dvakrát v posledním srpnovém týdnu," říká Jaromír Tůma, který je podle svých slov „vodní živočich" a jinak koupaliště vyhledává pravidelně.

„U nás je oproti loňsku výborná voda, naše koupaliště dále funguje, tobogán funguje, stejně tak restaurace a chatky. Zkrátka využíváme posledního hezkého počasí," říká starosta Zákup Radek Lípa.

Radostné vodní hrátky s plným servisem si můžete stále užívat i na oblíbeném koupališti ve Sloupu v Čechách.

„Fungujeme do konce září, poté se sice bude areál zazimovávat, ale v průběhu října jej bude možnost nadále využít k procházkám. Obecně se k nám mnoho lidí na začátku září vrátilo, o minulém víkendu byla zaplněná zhruba polovina areálu. Lidé nadále stanují a chatičky máme o víkendech zaplněné až do konce září," říká provozovatel koupaliště ve Sloupu Vít Černý.

Na ubytovací kapacity sázejí i na koupališti Nedamov u Dubé. „My jsme malý kemp, ale díky stálé klientele to byla alespoň průměrná sezona. V září už ani nevybíráme vstupné, takže jsou všichni zvaní," říká správce kempu Nedamov Marek Hruška.

Pokud dáváte před opalováním a koupáním přednost adrenalinovější zábavě na vodě, do konce září je otevřený i Wakeboardový areál v českolipské Dubici.