Kvalitu koupacích vod pravidelně sledují krajské hygienické stanice. Jedná se o vybraná místa, kde se očekává více lidí, kterých je téměř 200 v republice. Výsledky testování vody, které probíhá minimálně jednou měsíčně, najdete na interaktivní mapce na webu koupacivody.cz. Kvalita je jednoduše znázorněna pomocí pětistupňové škály.

GrafikaZdroj: Deník

Tipy na koupání z Českolipska

Relaxaci, osvěžení na Českolipsku nabízí celá řada přírodních koupališť. Asi nejznámějším je pobřeží Máchova jezera, které je v létě obsypané odpočívajícími lidmi. Hladinu brázdí lodě, plachetnice, šlapadla.

Trvalou oblibu návštěvníků si získala také romantická zákoutí soustavy Holanských rybníků. Příjemné koupání nabízejí také přírodní koupaliště ve Sloupu v Čechách, Hamru na Jezeře, Dubé - Nedamově. Milovníci adrenalinového sportu mohou využít vodní plochu v přírodním areálu Dubice v České Lípě k vodnímu lyžování a wakeboardingu.

Radvanecký rybník (Sloup v Čechách) a koupaliště v Novém Boru 

Stále vyhledávanější je na Českolipsku přírodní koupaliště ve Sloupu v Čechách, správně se jmenuje Radvanecký rybník a leží na horním toku Dobranovského potoka mezi Radvancem a Sloupem v Čechách, na severní břehy navazuje poměrně velké rašeliniště. Na jižní straně se nachází pěkné písečné pláže. Díky mělkému vstupu do vody jsou vhodné i pro malé děti. Zdejší atrakcí je vodní skluzavka. V areálu koupaliště je možné kempovat, k dispozici je občerstvení. Rybník je také využíván ke sportovnímu rybaření. V okolí jsou četné turistické trasy, kopce s vyhlídkami, lesy a pozoruhodnými pískovcovými skalami.

Ve volné přírodě leží venkovní koupaliště v sousedním Novém Boru. Vodní plocha tam má 120 x 100 metrů. Součástí areálu tam jsou i tři antukové tenisové kurty, hřiště na beach volejbal, skluzavka do vody, prolézačky, sprchy a občerstvení. V sousedství areálu je také sportovní hala s umělou lezeckou stěnou. Okolí je vhodné pro pěší i cykloturistiku nebo houbaření.