Na vratkých nohách stojí osud budovy restaurace Pošta v centru města Nový Bor. Majitel domu má podle informací Deníku finanční problémy a zřejmě tak objekt už brzy bude patřit někomu jinému. Vlastník objektu, kterým je mimo jiné bývalý provozovatel fitness centra v novoborských Arnultovicích Miloslav Sochůrek, má problémy také s novoborskou radnicí.

Budova hyzdí památkovou zónu

Té se nelíbí, že jedna z budov v památkové lokalitě je ve velmi špatném technickém stavu. Některé její části navíc už několikrát ohrozily kolemjdoucí, když se při silném větru uvolnily.

„Jednak ze střechy létala krytina, ale v pořádku nejsou ani velké poutače s názvem restaurace," líčí novoborský starosta Jaromír Dvořák. Deník se pokoušel v této souvislosti kontaktovat majitele domu. Jeho telefonní číslo je ovšem nedostupné z důvodu odpojení mobilním operátorem.

Pomocnou ruku majitel nepřijal

„Hlídáme to, protože ta budova může ohrozit obyvatele města. Už několik let usilujeme o to, aby majitel dům opravil. Mimo jiné jsme nabízeli možnost zisku finančních prostředků z fondu regenerace městské památkové zóny," popsal snahy novoborské radnice novoborský starosta.

V domě, který stojí na samém začátku hlavní novoborské třídy T. G. Masaryka v těsné blízkosti náměstí a historického centra, podnikají Vietnamci. Provozují tam obchod s oděvy a výčep. O zanedbaném stavu nemovitosti svědčí mimo jiné zašlé, ještě německy psané nápisy po obou bocích objektu.

V Novém Boru nejde o jediný takový objekt. Problémový je také dům na opačném konci ulice naproti novoborské sokolovně. Ten patří společnosti Anna Bohemia Art, jejímž jednatelem je Radek Stehlík.

Problém je i na druhém konci Boru

Situace v bývalé sklárně, kterou novoborská radnice řeší, v nedávné době dokonce vyústila v trestní oznámení. Kvůli katastrofálnímu stavu, ve kterém dům je a protože se město obává ohrožení obyvatel.

Jednatel společnosti, která dům vlastní, dlouhodobě tvrdí, že dům opraví. Za každou cenu se snaží odvrátit možnost úplné likvidace. Někdejší pěkná vila ale i nadále chátrá.

Radnice má v tuto chvíli pramalé možnosti, jak dále postupovat. Krajský úřad v Liberci, na který se vedení města loni obrátilo, totiž neshledal, že by bylo nutné dům zdemolovat v zájmu bezpečnosti obyvatel. Možnost odkupu radnice už dříve zamítla a sklárně, která dům chtěla, jej zase majitel prodat nechce.