Ne dvě, ale již pouze jednu nemocnici by v budoucnu mohl vlastnit Liberecký kraj. Jeho nové vedení totiž zvažuje několik řešení, jak naložit s Nemocnicí s poliklinikou v České Lípě. Politici si už vyměňují názory na variantu, že by jediné zdravotnické zařízení na Českolipsku převzalo město Česká Lípa. Připustil to v úterý během své návštěvy Žandova nový hejtman Martin Půta (SLK).

„V tuto chvíli nevíme, co s nemocnicí bude," řekl hejtman pro Českolipský deník. „Je několik možných variant dalšího fungování." V programovém prohlášení koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK) a Změny pro LK není přitom o českolipské nemocnici, která zajišťuje péči pro 110 tisíc lidí, ani slovo.

Krajská koalice v prohlášení pouze plánuje vytvoření strategického dokumentu, který by určil rozsah zdravotní péče a její dostupnost. „Bude definovat potřeby obyvatel a očekávání politické reprezentace Libereckého kraje," píše se v dokumentu SLK a ZpLK.

Na přímý dotaz, zda kraj nabídne nemocnici městu Česká Lípa, hejtman odpověděl: „Mezi řečí jsme se o tom s představiteli radnice bavili. Ale nechtějí, chápu je."

V souvislosti s tím zdůraznil, že veškerá péče, kterou českolipská nemocnice poskytuje, zůstane zachovaná.

Město převod odmítá

Radnice v Lípě ale vnímá celou situaci jinak. „Oficiálně s námi o možném převzetí nemocnice nikdo nejednal, a to ani mezi řečí. Pouze jsem slyšela, že se o něčem takovém mluví, a proto jsem se na to nového hejtmana zeptala," reagovala českolipská starostka Hana Moudrá (ODS).

Ta zcela jednoznačně odmítla, že by si město vzalo nemocnici pod svá křídla. „Je v mínusových položkách a kvůli dlouhodobému nezájmu kraje je na spadnutí. Pro město by to byla sebevražda," vysvětluje Hana Moudrá.

Neodmítá ale finanční příspěvek ve prospěch nemocnice, jako tomu bylo například při zakoupení mamografu. „Jediné, co si umím představit, že pokud kraj nemocnici zkonsoliduje, můžeme do ní v budoucnu vstoupit jako akcionář, když s tím budou naši zastupitelé souhlasit," dodala Hana Moudrá.

Ze strany kraje je nyní jasné pouze to, že změny čekají dozorčí radu nemocnice. „Jejími členy budou zástupci samospráv, tedy měst a obcí," dodal Martin Půta.

Musí rozhodnout o záruce na úvěr

Jenže v nejbližší době by měli krajští zastupitelé rozhodnout o tom, zda se kraj zaručí za bankovní úvěr ve výši 110 milionů korun pro českolipskou nemocnici. Ta nutně potřebuje modernizaci nejméně za 300 milionů korun. Objekty z 80. let minulého století jsou za hranicí životnosti, z fasády opadávají kusy omítky, netěsní okna.

„Geometrickou řadou rostou náklady na údržbu a likvidaci havárií a blížíme se okamžiku, kdy může kvůli technickému stavu budov hrozit omezování zdravotní péče nebo úplné uzavření nemocnice," řekl před časem generální ředitel Petr Chmátal.

Kvůli nejasnostem opravy nezačaly

Vedení nemocnice proto v minulých letech připravilo projekt, který počítá se zateplením fasády a výměnou oken tří hlavních budov. Už v polovině roku 2010 nemocnice získala z EU příslib dotace 42,5 milionu korun, vybraný je již i dodavatel. Ve veřejné soutěži zvítězila firma CL-Evans. Kvůli nevyřešenému financování zatím ale práce ani nemohly začít.

Zateplení navíc není jedinou investiční akcí. Zařízení získalo dotaci na vybavení iktového centra neurologie za 24,5 milionu a další na digitalizaci rentgenů za 23,5 milionu korun.

Připravuje také rekonstrukci kotelny, páteřních rozvodů a výměníků za 36 milionů korun, na kterou také přispějí evropské fondy 17 miliony korun.

Hejtman na periférii: dal si koláč a pozdravil knihovnici

Hejtman Martin Půta v úterý navštívil Žandov. Při té příležitosti si prohlédl nedávno zrekonstruovaný dům Koruna, pozdravil úřednice a od starosty Zbyňka Poláka si vyslechl plány města do budoucna i o problémech nejzápadnějšího města kraje.Žandov - Je to dobrý vklad do budoucna. Pokud si nový hejtman Martin Půta nevymění asistentky, bude možná všude a u všeho včas a bude dodržovat programy a harmonogramy. Podle hejtmanovy úterní návštěvy Žandova je zřejmé, že jeho neoblomná asistentka žádný výrazný skluz nepřipustí. Alespoň v Žandově hlídala čas opravdu bedlivě.

I proto byla hejtmanova návštěva milá a současně také svižná. Přesto hejtman stihl od vedení města v Žandově zjistit alespoň základní nástřel toho, co malé město na periférii Českolipska trápí. Při setkání v krásných prostorách žandovské radnice se ale také žertovalo.

Terčem vtípků bylo mistrovství světa v lyžování v Liberci, nejmenovaná vodárenská společnost, krajská opozice i novináři.

Navzdory nabitému programu si nový hejtman také stihl sníst koláč a fazónu milého chlapíka zachoval, když neváhal udělat několik kroků zpět, aby se pozdravil s knihovnicí.

Do Žandova přijel hejtman včas, odjížděl se zpožděním osmi minut, jak naměřila asistentka, ale s výhledem, že to je skluz, se kterým se dá pracovat. Jen tak dál!