Oprava zhruba 4,5 kilometru dlouhé komunikace byla rozdělena do dvou etap. Práce začaly už loni a v letošním roce by měla být silnice hotová až k hranici s Německem.

Podle krajského radního pro dopravu Vladimíra Mastníka (Starostové pro Liberecký kraj) je cílem rekonstrukce vyřešit špatný technický stav vozovky, který značně zhoršily i povodně v posledních letech. Komunikace, kterou mohou k cestě do Německa využít všechny vozy do hmotnosti 3,5 tuny, navíc neodpovídá normám, je totiž příliš úzká a dvě auta se na ní nevyhnou. „Situace je o to složitější, že stavba je v chráněné oblasti Lužické hory," dodal Mastník.

Rekonstrukce silnice začala loni, letos se pracuje na úseku dlouhém zhruba 1,8 kilometru. Šířkově je celá silnice rozdělena do dvou úseků. V první polovině od obecního úřadu na nejvyšší bod v obci Krompach Valy je navrženo dvoupruhové obousměrné řešení se šířkou jízdního pruhu 2,75 metru, ve druhé polovině z osady Valy k hraničnímu přechodu bude silnice jednopruhová s obousměrným provozem se šířkou jízdního pruhu 3,50 metru. „Vyhýbání vozidel bude řešeno pomocí nově vybudovaných výhyben, umístěných podél vlastní silnice," vysvětlil mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.

Součástí projektu je nové odvodnění komunikace a na zhruba 80 metrech silnice je třeba přeložit telekomunikační kabel. Položení nové dešťové kanalizace si vyžádalo úplné uzavření silnice. Kvůli stavbě je navíc nutné posunout také dva sloupy elektrického vedení. „Stavba by měla být hotova koncem srpna letošního roku," dodal Langer.