V kraji bylo podle statistik na konci loňského roku 483 pěstounů, z toho 20 na přechodnou dobu a 67 poručníků. Významnou část tvoří pěstouni v příbuzenské pěstounské péči, řekla náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová (ČSSD). Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné péče vedle osvojení, pěstounské péče na přechodnou dobu, poručenství a péče jiné osoby.

„V roce 2013 jsme zaznamenali významný nárůst žadatelů o náhradní rodinnou péči zejména s přijetím novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která významně finančně podpořila pěstounskou péči právě na přechodnou dobu," řekla Kadlecová.
Novou kampaní se podle ní kraj snaží vyhledat především pěstouny, kteří mají chuť, sílu a předpoklady pro dlouhodobou péči. „Máme pocit, že taková forma ustupuje stranou zájmu, přitom může pro děti znamenat stabilní rodinné prostředí, které je pro jejich následný vývoj nezbytné," podotkla náměstkyně.
Větší zájem o péči na přechodnou dobu je podle Kadlecové dán zejména finanční podporou. Částky, které rodina dostává, se liší podle formy náhradní rodinné péče, závisí i na věku dítěte, jejich počtu a zdravotním stavu.

Rodiny tak mohou získat na úhradu potřeb dítěte od 4500 do 9000 korun, podle věku a případně podle závislosti u dítěte s postižením.
Pěstoun dostává 8000 korun hrubého při dlouhodobé péči o jedno dítě nebo 20.000 Kč při péči o tři děti. Stejnou částku – 20.000 korun, vyplácí stát pěstounům na přechodnou dobu už v případě, že se starají o jedno dítě.

Zatímco v roce 2012 byly do přechodné péče v Libereckém kraji svěřeny tři děti, předloni jich bylo sedm a loni už 26. Pěstounská péče na přechodnou dobu se původně prosadila zejména jako raná péče.
V ideálním případě přišlo dítě do náhradní rodiny přímo z porodnice a po velmi krátké době přešlo do péče adoptivních rodičů. „Přijetím nového Občanského zákoníku se situace pro dítě i pro pěstouny podstatně změnila," upozornila psycholožka Simona Bělská.
Praxe podle ní ukazuje, že děti zůstávají v přechodné péči mnohem déle, nezřídka celý rok, což může být problém. Přechod do jiné rodiny v tomto věku může být pro dítě velkým traumatem, vysvětlila.

Náhradní rodinná péče dostává přednost před ústavní, kapacity jsou však zatím nesrovnatelné. V Libereckém kraji je v současné době jen 20 rodin či jednotlivců poskytujících pěstounskou péči na přechodnou dobu, většinou jsou schopny se postarat jen o jedno dítě, výjimečně o dvě.
V kraji jsou také čtyři zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc s kapacitou 59 dětí a více než 400 míst má kraj v dětských domovech a výchovných ústavech.
Ty jsou dnes využity zhruba z 80 procent, jen zhruba polovina dětí je ale z Libereckého kraje.