Krajská nemocnice si potřebuje půjčit 110 milionů korun na projekt zateplení, který podpořily evropské fondy. Bez záruky nemá ztrátové zdravotnické zařízení velkou šanci úvěr získat a o dotaci 42,5 milionu korun by přišlo.Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, žádná jiná nemocnice na Českolipsku není.

Hlavní budova a poliklinika byly postaveny v 80. letech minulého století. Objekty jsou za hranicí životnosti, okna netěsní, z fasády odpadávají kusy omítky. „Geometrickou řadou rostou náklady na údržbu a likvidaci havárií a blížíme se okamžiku, kdy může kvůli technickému stavu budov hrozit omezování zdravotní péče nebo úplné uzavření nemocnice," řekl již dříve ČTK generální ředitel Petr Chmátal.

Na kompletní rekonstrukci však nemá nemocnice ani kraj peníze. Vedení nemocnice proto už před několika lety připravilo projekt zateplení tří hlavních budov, který počítá se zateplením fasády a výměnou oken, a požádalo o evropské dotace. Už v polovině roku 2010 nemocnice podporu z EU získala, práce ale zatím nemohly začít, protože nebylo vyřešeno spolufinancování.

Nemocnice přitom už má i dodavatele. „Ve veřejné soutěži zvítězila firma CL-Evans s nejnižší nabídkovou cenou 123,67 milionu korun," řekl už dříve ČTK technický a provozní ředitel Stanislav Cenek.

Nemocnice je od roku 2007 akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví Libereckého kraje. Loni hospodařila loni s rozpočtem 630 milionů korun a skončila se ztrátou přes 43 milionů korun. Zateplení není jedinou investiční akcí. Zařízení získalo dotaci na vybavení iktového centra neurologie za 24,5 milionu korun a další na digitalizaci rentgenů za 23,5 milionu.

Připravuje také rekonstrukci kotelny, páteřních rozvodů a výměníků za 36 milionů korun, na kterou také přispějí evropské fondy 17 miliony korun.