Kurz pro kuchaře a vedoucí školních jídelen uspořádá už podruhé Liberecký kraj. Zájemci ze všech koutů kraje dostanou poslední srpnový týden možnost naučit se uvařit jídla z potravin, které nejsou mezi dětmi příliš populární.

„V posledním prázdninovém týdnu opět pořádáme praktický kurz vaření pro zaměstnance školních jídelen v Libereckém kraji, kteří budou mít zájem naučit se vařit kompletní menu pro své strávníky zajímavěji. Kurz je již obsazen, a to i díky kladným ohlasům na první kurz, který se konal v roce 2015 v Liberci," řekla Alena Losová, radní Libereckého kraje pověřená vedením resortu školství.

Tentokrát se společné vaření uskuteční 30. srpna v prostorách Střední průmyslové školy v České Lípě a účastníci si v něm zopakují oblíbené recepty z minulého ročníku.

„Účastníci kurzu budou společně se zkušeným šéfkuchařem připravovat polévku, dva hlavní chody a dezert. Menu obsáhne neoblíbené potraviny u dětí a hlavním cílem bude, je zatraktivnit. To vše samozřejmě s ohledem na spotřební koš a nejnovější poznatky výživové skladby. Dále se naučí vybírat kvalitní a vhodné suroviny, zvládnout technologický postup a přípravu oběda pro nejmenší strávníky. Navíc si všichni zúčastnění odnesou z kurzu i sešit receptů," objasnila Eva Martinková z odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje. Kurz je pro účastníky zdarma.

Ryby a cizrna

Jídla se budou vařit ze surovin, jako jsou ryby, špenát nebo cizrna. Nové recepty, které si účastníci odvezou s sebou domů, mají přinést do školních jídelen nový vítr.

Liberecký kraj podporuje školní stravování nejen pořádáním kurzu, ale i opětovným zapojením do výzvy, kterou Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR vyhlásilo v květnu letošního roku. Znovu předložil žádost o finanční podporu projektu Potravinová pomoc dětem v Libereckém kraji 2. „Díky tomuto projektu umožní ve školním roce 2016/2017 bezplatné stravování zhruba tisícovce dětí ze čtyřiceti zapojených škol a školských zařízení. Celkové náklady projektu činí 4 813 215,75 korun," uvedla Blanka Daníčková z tiskového oddělení Krajského úřadu Libereckého kraje.

Loni se kurzu zúčastnily čtyři desítky kuchařek ze školních jídelen, včetně dvou mužů, pod vedením šéfkuchaře Jana Heřmánka. „Recepty jsem vybíral podle toho, jak se vaří ve skutečných provozech a obohatil jsem je o netradiční suroviny," uvedl loni Jan Heřmánek.

Mezi surovinami byl také extra panenský olivový olej, který je ale pro běžné provozy příliš drahý. „Olivový olej používáme opravdu výjimečně, spíše používáme řepkový olej. Rozpočet na jídlo nám nedovolí příliš utrácet, některé měsíce s penězi nevyjdeme, jindy nám zase trochu zbude," řekla jedna z účastnic, paní Tenenková z Polevska.