Jednadevadesátiletý Vlastimil Pospíchal, někdejší dlouholetý pedagog sklářské školy v Novém Boru, se stal v pátek večer letošním krajským laureátem Ceny Ď, ocenění udělovaného významným mecenášům a dobrodincům.

Pospíchal vyučoval nejen v Novém Boru, ale také v Kanadě či Tunisu. Je autorem učebnic sklářské technologie a celé řady učebních pomůcek. Je držitelem sedmi patentů z oblasti sklářské technologie a jeho vynález, sklářský pantograf, se od 60. let používá v průmyslové výrobě dodnes.

Na cenu Pospíchala nominovalo město Nový Bor. „Poděkování si tak jistě zaslouží od několika generací svých žáků i od kolegů-pedagogů a také od sklářů, kterým svými experimenty a patenty otevřel cestu k novým technikám zušlechťování skla," stálo v nominaci.

Vlastimil Pospíchal se zároveň stal finalistou Grand Prix Ceny Ď 2013 jejíž vyhlášení je naplánováno na 20. června v Národním divadle v Praze. Do Zlaté kapličky pak postupují i další krajské nominace, které budou rozděleny do jednotlivých kategorií. Vítěze v každé z nich  poté vyhlásí celostátní kolegium Ceny Ď.

Nový Bor jako generální partner akce v Libereckém kraji má právo udělit i svou vlastní městskou Cenu Ď. Tu letos za svou dlouholetou pedagogickou činnost získal Ivan Lacko. Veřejné uznání a vyjádření díků si pak v divadle vyslechli i současní ředitelé novoborských škol, kteří byli na slavnostní večer pozváni. A to v souvislosti s letošním 250. výročím školství v Novém Boru.

O doprovodný kulturní program se svým vystoupením postaraly děti z mateřské školy, pěvecký sbor Skleněnky a oblíbený Ajeto Dixieland. Večer poté v prostorách divadla pokračoval neformálním setkáním nominovaných a jejich navrhovatelů.

Vlastimil Pospíchal s novoborským starostou Jaromírem Dvořákem.

O doprovodný kulturní program se svým vystoupením postaraly děti z mateřské školy, pěvecký sbor Skleněnky a oblíbený Ajeto Dixieland.