To tu ještě nebylo. Hranice všedních dnů totálně předčil věhlas uměleckého skla z Novoborska, přijede kvůli němu sama královna matka Bhútánu. Ashi Sangay Choden Wangchuck přilákala především díla světoznámého umělce Jiřího Pačinka z Lindavy.

Originální ručně foukané a tvarované objekty její výsost poprvé spatřila na výstavě v Indii, brzy na to si sjednala osobní návštěvu. „Trochu jsme teď začali uklízet, ale hlavně jsem pro ni vytvořil dárek, který jí chci slavnostně předat, chystám také sklářskou show, které se ujmu já osobně," prozradil Deníku Pačinek.

Královna matka přijede na Českolipsko tento pátek. Společně s lindavským umělcem v odpoledních hodinách nejprve navštíví novoborské muzeum skla. „Byly to téměř totožné manévry jako před příjezdem prezidenta," srovnává novoborský starosta Jaromír Dvořák bezpečnostní opatření, která oběma návštěvám předcházela. „Jsem ale velmi rád, že i takovéto vzácné osobnosti poznají nejstarší muzeum na světě v Novém Boru a jsem poctěn, že mohu královnu uvítat," doplnil starosta.

Ze sklářského města čeká královnu cesta do třináct kilometrů vzdálené obce Lindava, kde má Pačinek sklárnu v domě, kde žije. „Královna matka má ráda sklo jako takové, chci jí předvést, jak se vyrábí, poté ji vezmu do naší nové sklárny v Kunraticích u Cvikova, kde bude následovat sklářská show," nastínil program umělec z Lindavy.

Vzácná návštěva na Novoborsku také poobědvá. Jaké pokrmy se na slavnostní tabuli objeví, ale zatím není zřejmé a místo je naopak přísně utajováno. „Nechceme, aby byla při jídle jakkoliv rušená," vysvětlil Pačinek.

Návštěva Novoborska je součástí královnina několikadenního programu v Čechách, který začíná prohlídkou nové výstavy v pražském Náprstkově muzeu věnované právě Bhútánu. Ta návštěvníkům vůbec poprvé odhaluje krásu i tajemství historie i současnosti bhútánské kultury ze sbírek Královské textilní akademie.

Výstava Bhútán země blízko nebe prostřednictvím historických pokladů přibližuje tento malý stát v jižní Asii, který je v České republice znám hlavně díky horolezcům a cestovatelům. Rozlohou je menší než Česko, počet jeho obyvatel nedosahuje ani poloviny počtu obyvatel Prahy. V expozici vyniká například bavlněný ženský šál s hedvábnou výšivkou osmi buddhistických šťastných symbolů nebo pokrývka trůnu z konce 19. století. Výstavní prostor oživují fotografie Zdeňka a Michala Thomových.