Tedy alespoň podle odborné poroty Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů České republiky, která jej v letošní soutěži o nejlepší chleby označila za vítěze v kategorii „chléb bez hranic roku 2015".

Českolipské pekárny bodovaly i v kategoriích konzumní a řemeslný chléb. V nich se i přes tvrdou konkurenci desítek pekařů z Čech, Moravy a Slezska dokázaly probojovat do finále.

Ocenění mají více

Královský chléb se řadí mezi vícezrnné produkty. Jeho základem je cereální směs složená mimo jiné ze žitné bobtnavé mouky, sójového šrotu, žitného sladu, ječné sladové mouky a dalších surovin. V České Lípě se peče už několik let.

Jedním z finalistů soutěže pekařského svazu byl také klasický Českolipský pecen, který ocenění získal už dříve. Chléb vyráběný ze třístupňového kvasu a při menší gramáži pečený v kamenné peci se v roce 2011 stal regionální potravinou Libereckého kraje. Významné ocenění mu tehdy udělil Liberecký kraj ve spolupráci s ministerstvem zemědělství.

Kvalitu soutěžních chlebů posuzovalo patnáct zkušených pekařských odborníků, kteří úspěšně prošli certifikací pro posuzovatele senzorické analýzy pekárenských výrobků, kterou provádí Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Hodnotily se především senzorické parametry jako vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť.

Novinkou letošního ročníku byla volná kategorie speciálních chlebů „Chléb bez hranic“. Historicky první titul pro chlebové speciality připadl pekařům z Jizerských pekáren Česká Lípa.