Z REGIONU

Památky se chystají na sezonu

Hrady a zámky se tento týden po zimní přestávce opět otevřou veřejnosti. Sezonu zahájí památky už na Velký pátek a otevřené budou i během Velikonočního pondělí. Na řadě míst bude připraven speciální program. Zámek v Zákupech provedeme návštěvníky i částí prvního patra zámku, kde se doposud nikdy neprovázelo a zdejší místnosti sloužily jako depozitáře. Právě tyto místnosti čekají opravy. Jaká expozice tu bude k vidění a kdy se otevře, se zájemci dovědí od zákupských průvodců. Zámek Lemberk si na prodloužený víkend připravil speciální velikonoční prohlídky.

Nemocí z povolání loni přibylo

V loňském roce bylo v Libereckém kraji hlášeno 69 profesionálních onemocnění u 55 zaměstnanců, nejvíce na Českolipsku. Významně více onemocnění bylo uznáno u žen, a to 49. Nemocí z povolání podle dat od krajských hygieniků meziročně skokově přibylo. „Ve třetině případů se však jednalo o nemoci, jejichž šetření bylo započato již v roce 2016, ale z důvodu podaných odvolání buď posuzovanou osobou, nebo zaměstnavatelem bylo šetření uzavřeno až v loňském roce,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.

ČESKÁ LÍPA

Farmářské trhy jsou zpět

Po zimní přestávce se opět rozbíhají farmářské trhy, které se budou konat na Škroupově náměstí v České Lípě, a to každý čtvrtek od 8.00 do13.00 hodin. K dostání budou uzenářské i mléčné výrobky, český med a medové perníčky, čerstvé pečivo. Připraveni budou i pěstitelé s českou zeleninou, brambory, první sadbou bylinek i okrasných rostlin. „Sortiment trhů se bude postupně rozšiřovat podle aktuální sezonní nabídky v závislosti na počasí a hlavně při teplotách nad nulou,“ říká organizátor trhů Libor Uhlík. Na Škroupově náměstí budou každý čtvrtek k dostání také řemeslné výrobky.

3D bludiště v Dubici brzy dokončí

Do konce dubna město Česká Lípa dokončí stavbu 3D bludiště v rekreačním areálu v Dubici. Součástí stavby za 6,5 milionu korun bude také tobogán pro odvážné lezce. Nová atrakce pro děti i dospělé tak bude připravená do začátku nové turistické sezóny, aby návštěvníkům obohatila nabídku adrenalinových zážitků v tomto přírodním areálu, kde současný nájemce provozuje několik vodních vleků. Kromě toho je tu k dispozici také hřiště na minigolf nebo vodní atrakce pro děti, které tu město zbudovalo vloni.

Do okrajových částí přistaví kontejnery

V průběhu velikonočních svátku, od čtvrtka 29. 3. do úterý 3. 4. 2018 budou na obvyklá stanoviště do okrajových částí města přistaveny velkokapacitní kontejnery. Ty budou umístěny v těchto lokalitách: Stará Lípa, Stará Lada, Dolní Libchava, Manušice, Častolovice, Písečná, Vlčí Důl, Heřmaničky, Žizníkov, Nový Žizníkov, Okřešice a Dobranov. Do kontejnerů je možné odkládat objemný odpad, který s ohledem na své rozměry či hmotnost nelze odložit do běžných sběrných nádob. Nelze do těchto kontejnerů odkládat stavební odpad a jiné nebezpečné látky.

Chtěli okrást bezdomovce

Hlídka českolipských strážníků v terénu dostala upozornění, že bezdomovci, kteří přebývají v drážním domku na Svárově, mají problém s trojicí mužů, kteří je chtějí okrást a nejstaršímu z nich dokonce vyhrožují. Přímo v obydlí se vše potvrdilo. Šlo o odložený kovový regál, který se trojice pokusila odnést. Majitel ho sám demontoval s tím, že ho zpeněží ve sběrně.

Jak se fotí film a divadlo prozradí Martin Špelda

Okresní hospodářská komora pořádá v úterý 27. března ve Ville Hrdlička v České Lípě akci Jak se fotí film a divadlo. Pozvání přijal proslulý fotograf Martin Špelda, který spolupracuje s řadou českých, ale i zahraničních režisérů. Zajímavé povídání o práci filmového a divadelního fotografa začíná v 18:00 hodin.

KRIMI

Snažil se napadnout hosty v baru

Z výtržnictví je podezřelý 34letý muž ze Stráže pod Ralskem, který se snažil fyzicky napadnout hosty v tamním baru. Toho se měl dopustit na začátku února. „Tehdy na místě veřejnosti přístupném se dopustil hrubé neslušnosti a výtržnosti tím, že nejprve přítomné hosty slovně urážel a poté se je snažil i fyzicky napadnout, což mu bylo naštěstí dalšími hosty zabráněno,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Podezřelému tak nyní za spáchání uvedeného trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Okapem chtěli muži zastrašit své soky

Svědek upozornil hlídku městských strážníků na zničený okap v Jiráskově ulici v České Lípě. Dal jim také popis osob, které viděl páchat škodu. Strážníci oba díky všímavosti svědka nalezli nedaleko a ověřili jejich totožnost. „Jednalo se o bratry ve věku 26 a 24 let, kteří své jednání zdůvodnili tím, že měli slovní konflikt s dalšími osobami a chtěli je zastrašit,“ uvedla mluvčí strážníků Eva Vlastníková. Okapový svod byl opřený o budovu a jeden z bratrů jej vzal a udeřil s ním o zem. Tím ho pochopitelně zdeformoval. Událost dořeší správní orgán jako přestupek proti majetku.

DOKSY

Matrika mění úřední hodiny

Kvůli personálnímu oslabení matriky na Městském úřadě v Doksech dojde od 1. dubna ke změně úředních hodin tohoto úseku. Matrika již nebude otevřená během čtvrtečního odpoledne, stejně tak zůstává uzavřená v úterý a pátek, stejně jako pokladna. Úřední hodiny jsou: pondělí a středa od 8 do 11.30 a od 12.30 do 17 hodin a čtvrtek od 8 do 11.30 hodin.

KRAVAŘE

Sázejí další alej

Není už pomalu takové cesty v Kravařích a okolí, u které by v řadě nerostly menší či už odrostlejší sazenice lip, javorů, buků a dalších stromů. Za posledních asi deset let už jich ve všech směrech stihli usadit do země na pět set. Ještě ani pořádně neopadl sníh a sazeči jsou zpět. Tentokrát své rýče zanořili do blízkého okolí turisticky oblíbené cesty na dominantu obce, kopec Ronov.

MIMOŇ

Nová výstava v Mimoni

Jitka Havlíčková ze Stráže pod Ralskem maluje pro radost vše, co se jí líbí. V těchto dnech můžete vidět její díla v Městském muzeu v Mimoni. Autorka čerpá náměty z přírody a vlastního cítění. Maluje olejem, akrylem a enkaustikou. Také tvoří sošky a obrazy z Powertexu a stále se zdokonaluje v dalších nových technikách. Její výstava s názvem Obrazy a sochy s láskou tvořené bude v mimoňském muzeu k vidění do 22. dubna.

Jitka Havlíčková tvoří s láskou. Díla teď vystavuje v Mimoni.Zdroj: Deník/Miloslava Kroužková

Hejtman pobeseduje s občany

V rámci svých tradičních cest po Libereckém kraji se hejtman Martin Půta setká ve středu 28. března s občany Mimoně. V plánu je prohlídka místního vepřína a záhy poté přednáška v budově základní školy. Před obědem se starosty okolních obcí navštíví hejtman firmu Mitop, která se zabývá výrobou technických textilií. Odpolední program zahájí setkání se zastupiteli města Mimoň v zasedací místnosti městského úřadu, kde také hejtman Libereckého kraje předá ocenění ke Dni učitelů. Poté bude následovat beseda s občany od 16:00 hodin v Domě kultury Ralsko.

Chňapky z Mimoně se líbí

Regionálních výrobců není nikdy dost. Jednou z těch, kdo se rozhodli naplno využít svých schopností a tak říkajíc vydat sebe všanc otevřenému trhu, je Kamila Dvořáková. Několik let provozuje svůj Vobchůdek Koza z Mimoně, kde prodává své vlastnoručně vyrobené zástěry, chňapky a další zboží. Letošní rok pro ni začal úspěšně. V únoru obdržela od Asociace malých a středních podniků a živnostníků Ocenění za přínos podnikání v regionech, následně s kamarádkou z českolipského ateliéru DoGala uspořádala neobvyklou módní přehlídku a nyní jí Kontaktní centrum česko-polské hospodářské spolupráce během veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour 2018 udělilo cenu za 3. místo v kategorii Suvenýr.

POLEVSKO

Lyžařská sezona nekončí

Minimálně do Velikonoc by se mělo lyžovat ve Sportovním areálu na Polevsku. Vlek bude tento týden v provozu do středy od 14:00 do 20:00 hodin, ve čtvrtek a v pátek od 9:00 do 19:00 hodin, „Neustále utahujeme svah rolbou, takže na něm lyžaři nenajdou vytátá místa, a že je pod mrakem, drží celý den slušně tvrdý. Stále nám přeje mráz, když vše dobře půjde, rádi bychom jezdili do víkendu,“ informovali na sociálních sítích provozovatelé areálu.