V Lípě se ukrýval mladík, na kterého vydali zatykač

Česká Lípa - Jednadvacetiletého muže z Děčína, který se má u pražského soudu zodpovídat z majetkového deliktu a vyhýbá se spravedlnosti, zadrželi českolipští policisté v úterý krátce po půlnoci v České Lípě. Muže objevili českolipští strážníci u zdi městského hřbitova, kde spal. „Příkaz k zatčení byl za účelem převzetí písemnosti, ve které bylo vyrozumění o rozsudku," uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Na ubytovně se nepohodli cizinci

Česká Lípa - Hromadná rvačka cizinců vypukla v neděli po dvacáté hodině na ubytovně v Okružní ulici v České Lípě. Když na místo krátce po oznámení dorazily dvě dvoučlenné hlídky městských strážníků, byla už situace celkem klidná, veřejný pořádek narušoval už jen jednatřicetiletý občan rumunské národnosti. Proti tomuto muži museli strážníci použít donucovací prostředky a k dalším úkonům ho předali státním policistům. Případ bude postoupen do správního řízení.

Sezona čerstvé zeleniny je v plném proudu

Česká Lípa - Rané brambory, ředkvičky, kedlubny, cibule, nať petrželky, kopr, rebarbora, medvědí česnek, ale i jahody. Čerstvou zeleninu od regionálních pěstitelů nabídnou čtvrteční farmářské trhy na českolipském Škroupově náměstí. Lidé tam nakoupí také řezané květiny, letničky i trvalky v květináčích, sadbu zeleniny či bylinky. Tradičně trhy nabídnou výrobky z kravského a kozího mléka, pečivo, uzenářské výrobky, hotová jídla, vybrané druhy masa, přírodní šťávy z Křižan ve vratných lahvích, bylinné a čajové směsi, koření, český med, vajíčka z volného chovu i řemeslné regionální produkty.

Rekonstrukce hlavní tepny v Boru začne v červenci

Nový Bor - Dlouho plánovaná kompletní rekonstrukce ulice Bedřicha Egermanna v Novém Boru začne v červenci a letos skončí na úrovni ulice Nádražní. Vyplývá to z informací rady města. Opravy se zde dočká desítky let stará kanalizace, vodovod i plynovod, obnovou projdou také chodníky a povrch silnice. Na společných částech plánovaných oprav se bude podílet i novoborská radnice, v rozpočtu má na to vyhrazených 7 milionů korun. Současně s rekonstrukcí vyroste v prostoru vedle „květinky" parkoviště.

Do jezera se vrací ryby, v červnu přijdou na řadu boleni a candáti

Doksy - Po loňském výlovu začala Obecně prospěšná společnost Máchovo jezero s doplňováním rybí osádky. Na začátku května v jezeře přibylo přes šest tisíc kusů štiky obecné, nyní přijdou na řadu další druhy bolen dravý a candát obecný. Dalším druhem ryb, které společnost ve spolupráci s odborníky vybrala jako vhodné pro udržení kvality vody, je sumec obecný. Toho do jezera vysadí na podzim.

Nové hřiště mají Kravaře na dohled

Kravaře - Co nevidět bude dětem v Kravařích u České Lípy sloužit nové multifunkční hřiště, které se obec rozhodla nechat postavit na podzim loňského roku. Moderní hřiště s nejrůznějšími hracími prvky roste v těsné blízkosti místního fotbalového hřiště. Areál bude kvůli bezpečnosti oplocený, součástí projektu je také instalace veřejného osvětlení a vybudování pergoly. Atraktivní pro malé návštěvníky může být i trvalá expozice hnízdních budek mimo jiné pro netopýry, kterou obec Kravaře připravuje ve spolupráci se svazem ochránců přírody České republiky. Hřiště by mělo být v provozu už letos v létě.

Prohlédněte si noční radnici v Lípě

Česká Lípa - Původní gotické sklepení, tajemná radniční šatlava, půda plná starého trámoví i věž s hodinovým strojem. To vše ponořené do hluboké noci, osvětlené svíčkami a křišťálovými lustry. Třetí ročník Radniční noci proběhne v pátek 19. června od 22 hodin. Pokud se chcete této mimořádné prohlídky zúčastnit, je potřeba odpovědět na soutěžní otázku: Z jakého roku pochází kamenný portál, který je nyní umístěn u dveří do Městského informačního centra v budově radnice č. p. 2? Své odpovědi můžete nově posílat v prodlouženém termínu, a to do pátku 12. června na e-mail brozova@mucl.cz. Přístup na radnici bude mít z bezpečnostních důvodů jen omezený počet cca 60 předem registrovaných lidí, a to na vlastní nebezpečí.

Seniorům se splnilo přání

Sloup v Čechách - Pohodlně zahradničit budou moci nově senioři žijící v domově důchodců ve Sloupu v Čechách díky speciálním stolům, na jejichž pořízení se podařilo získat peníze prostřednictvím projektu Plníme přání seniorům společnosti Sodexo. Několik desítek dobrovolníků posílalo finanční příspěvky, každý pak Sodexo zdvojnásobil, až se podařilo získat potřebných 23 009 Kč. Domov za ně pořídí tři stoly, ke kterým lze najet vozíkem, truhlíky, zeminu, sazenice i zahradnické náčiní. Zahradničení je dobrý způsob, jak seniorům oživit vzpomínky.

Třetí zastavení vážné hudby 

Česká Lípa - Třetí letošní zastavení vážné hudby v České Lípě bude hostit Bazilika Všech Svatých. Ve středu 10. června od 19 hodin bude znít trubka a varhany. Účinkovat bude Jan Doležel, který je koncertním varhaníkem. Na svých koncertech s oblibou uvádí závažná i méně známá díla varhanního repertoáru. Ohlasy publika i odborné kritiky přitom dokazují, že právě tato hudba je v dnešní době velmi atraktivní. Na trubku zahraje Jan Vitinger, který se letos jako sólista představí na mezinárodních hudebních festivalech Svatováclavské slavnosti v Praze a Litoměřické varhanní léto, při více než deseti provedeních projektu Chorálová symfonie s varhaníkem Janem Doleželem a na mnoha dalších koncertech.

Zelené povede do voleb Šedlbauer

Liberecký kraj - Josef Šedlbauer obhájil na krajské konferenci pozici předsedy Zelených v Libereckém kraji. Do čela strany byl zvolen předsedou na přechodnou dobu již v prosinci minulého roku, kdy nahradil Josefa Jadrného odvolaného po rozpadu krajské koalice. V novém vedení strany jsou dále Simona Jašová jako místopředsedkyně, a dále Jaromír Baxa, Miroslav Hudec a Roman Rákosník.

Mimoň láká na letní koncerty do kaple

Mimoň - Dva letní koncerty v Kapli Božího hrobu, chystá letos město Mimoň. Jako první se v neděli 28. června představí hudební seskupení Jauvajs. U příležitosti Dnů města Mimoň přiveze tradiční irskou hudbu s folkovými prvky. Koncert začne v 15 hodin. Druhým letním koncertem bude v neděli 19. července Musica dolce vita. Galakoncert 10 let s vámi harfa, flétna, zpěv, začne v 16 hodin. Představení v kapli Božího hrobu v ulici V Lukách se v případě nepříznivého počasí přesunou do budovy muzea města Mimoň. Vstupné je dobrovolné.

Rodina v centru slaví výročí

Nový Bor - Velkou narozeninovou slavností už tento týden v sobotu 13. června oslaví 10 let své existence občanské sdružení Rodina v centru z Nového Boru. V zahradě DDM Smetanka sdružení připravilo velkou party, jejímž vyvrcholením bude hudební dárek pro všechny: koncert legendární kapely Zuby Nehty (od 18 hodin).