O Zlatého Ámose bude soutěžit i učitelka účetnictví z Lípy

Česká Lípa - Jednou z pětapadesáti pedagogů, které studenti přihlásili do 22. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele ČR Zlatý Ámos, je Štěpánka Dlouhá, učitelka na Soukromé podnikatelské střední škole v České Lípě. Je jedinou zástupkyní Českolipska v tradiční anketě. Nejvíc nominací přišlo z hlavního města, celkem 13. Praha tak předstihla Moravskoslezský kraj, který v posledních ročnících ankety pravidelně v počtu nominací vítězil. Nominovaná pedagožka z Lípy vyučuje odborné předměty Účetnictví a Podnikovou ekonomiku. Podle studentů, kteří ji do soutěže přihlásili, je spravedlivá a ráda svým žákům kdykoliv pomůže.
V lednu a únoru budou probíhat regionální kola ankety. V nich musí žáci zajímavým způsobem své kandidáty na titul nejoblíbenější učitel představit porotě, a obhájit tak nominaci. V krajích, kde jsou nejméně tři nominovaní, bude udělován titul krajský Ámos. O ten budou bojovat učitelé i v Libereckém kraji. „Regionální kola jsou zároveň oceněním všech, kteří byli svými žáky na titul Zlatý Ámos navrženi. Jsou to nejoblíbenější učitelky a nejoblíbenější učitelé na jednotlivých školách a uznání jim právem patří," říká ředitel ankety Slávek Hrzal.

Dopravu v kraji zkomplikují stavby za stamiliony

Liberecký kraj - Rušno bude nejen na státních a krajských silnicích, ale také na železničních tratích. Kraj čekají letos na silnicích akce za více než miliardu korun. „K pětiletému výročí po povodni z roku 2010 dokončíme ty úseky, které byly povodní zásadně poškozeny nebo zničeny, což jsou akce dohromady za více než 600 milionů korun," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Na železnici čekají od jara cestující výluky na frekventované trati z Liberce přes Jablonec nad Nisou do Jizerských hor a Krkonoš. Pracovat se bude i na hlavní trati z Liberce na Turnov, pokračovat budou opravy trati z Liberce na Českou Lípu.

Ples Lípy bude moderovat Mareš

Česká Lípa - Mezi nebem a zemí bude v letošním roce probíhat ples města Česká Lípa. Slavnostní večer právě s tímto tématem proběhne v Kulturním domě Crystal 23. ledna od 20 hodin. Největší hvězdou letošního plesu bude bezpochyby samotný jeho moderátor, kterým bude Leoš Mareš. K tanci a poslechu zahraje stejně jako v loňském roce Big 'O'Band Liberec, zazpívá Daniela Šinkorová. Chybět nebude ani módní přehlídka agentury Reas Agency nebo kouzelnické vystoupení Pavla Kožíška. Vstupenky jsou již nyní v prodeji v Městském informačním centru na náměstí T.G.Masaryka a jsou k dostání pouze do velkého sálu kulturního domu a to za 490 Kč

Otec se synem si dali do zubů

Česká Lípa - Jednoho z desatera Božích přikázání „Cti svého otce i matku…" se určitě nedržel devatenáctiletý mladík, který se v pátek popral se svým šedesátiletým otcem. K incidentu došlo před desátou hodinou večer na ubytovně v ulici Okružní v České Lípě. Po otevření dveří od pokoje vykoukly na přivolané strážníky městské policie dva zakrvácené obličeje obou aktérů rvačky a krvavé stopy byly patrné i v celém pokoji. „Zatímco syn se strážníky dobrovolně spolupracoval, ke spolupráci otce došlo až po použití donucovacích prostředků," uvedl Antonín Doležal, zástupce ředitele Městské policie Česká Lípa. Kdo vzájemný konflikt zapříčinil, se zjistit nepodařilo a už ani nepodaří. Vzhledem k tomu, že žádný z účastníků proti druhému nechtěl vypovídat, uvedený příběh tak patrně skončí tam, kde se započal, tedy za dveřmi zavřeného pokoje.

Dobrá zpráva pro školáky

Českolipsko - Po dlouhém volnu během vánočních svátků čeká školáky z Českolipska jen měsíc školních povinností a budou si opět užívat prázdnin. Ty jarní budou v okrese Česká Lípa už od 2. února. Volno mohou trávit například na příměstských táborech, které připravil Dům dětí a mládeže Libertin nebo DDM Vážka v Mimoni. Ten školákům nabízí také zimní tábor v Orlických horách.

Pondělní havárie v Bohaticích.Řidička podcenila počasí

Bohatice - Škodu za 155 000 korun si na svém autě způsobila devětadvacetiletá řidička, která v pondělí odpoledne podcenila počasí. Za volantem osobního vozu hyundai mířila od Zákup na Mimoň, když v Bohaticích ve stoupání nepřizpůsobila rychlost zasněžené vozovce a dostala se do smyku. Ten ji vyhodil do svodidel a auto se následně ještě převrátilo na bok. Při havárii se naštěstí nikdo nezranil.

Ministr průmyslu navštíví dekontaminační stanici

Stráž pod Ralskem - V rámci své pracovní cesty po areálech státního podniku Diamo navštíví v pátek 9. ledna Stráž pod Ralskem a zdejší neutralizační a dekontaminační stanici ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Stanice NDS je nejmodernějším článkem, který ve Stráži slouží k likvidaci následků hydrochemické těžby uranu. Ve stanici se zpracovává až 30 tisíc tun kontaminované půdy za rok. Bez této stanice, která vyrostla v letech 2010 až 2013, by proces sanace po těžbě uranu trval zhruba o sedmdesát let déle a byl by asi o šedesát miliard dražší. Nyní má stát asi třicet pět až čtyřicet miliard.

Nová výstava v borském divadle

Nový Bor - Lužické hory nejsou sice rozlohou největší ani nejvyšší, ale mají své neopakovatelné kouzlo. Lesy, skalnaté vrcholy a hluboká údolí dělají z tohoto kousku severočeské krajiny právem oblíbenou turistickou destinaci. Pokochat se krásami Lužických hor mohou lidé od 9. ledna také v novoborském divadle. Právě tady totiž vystavuje své autorské fotografie Svatopluk Dvořák. Ten ve spolupráci s pilotem Tomášem Klimešem vytvořil snímky, jež se jistě stanou inspirací pro řadu výletníků a zároveň potěší milovníky přírody.

O historii i přednášky je v Jablonném velký zájem

Jablonné v Podještědí - Celkem 354 posluchačů se za loňský rok zúčastnilo 10 besed a přednášek, které v Jablonném v Podještědí uspořádala místní Společnost přátel historie města. Návštěvnost na jednotlivých akcích se pohybovala od 26 do 45 posluchačů. Kromě přednášek se vloni uskutečnila také například vycházka s výkladem o historii původních názvů ulic Jablonného. Všechny přednášky byly doplněny obrazově, některé i originálními zvukovými záznamy. V novém roce se Společnost přátel historie v Jablonném sejde poprvé 12. ledna, kdy bude na programu přednáška Lenky Novákové o cestě po cyklostezce Odra Nisa.

V Ženevě začíná výstava miniatur z Boru

Ženeva, Nový Bor - Holandská výtvarnice Barbara Nanning tráví každý rok několik měsíců v roce v Novém Boru, vrací se sem takto pravidelně už 15 let. Na sklonku roku 2014 v Novém Boru pracovala se skláři z AZ studia Aleše Zvěřiny, společně s nimi vytvořila nový projekt Millefiori Firebirds, který představí už dnes, od 8. ledna na ženevské výstavě a sympoziu Taste 2015.

Ochotníci hrají o sto šest

Česká Lípa - Jak si vede ochotnické divadlo na Českolipsku, budou moci zvědavci a diváci prozkoumat ještě do poloviny ledna. Se svou poslední inscenací Přežívat nebo žít se už v pátek 9. ledna ve Cvikově představí novoborský soubor N.O.P.O.Ď. Přesně týden poté bude mít v českolipském Jiráskově divadle premiéru nová hra DK Jirásek Maratův Sade.

ČÍSLO DNE: 2 000

Českolipsko - Až dvoutisícovou pokutu mohou dostat řidiči, kteří nebudou mít v pořádku autolékárničku. Před čtyřmi lety došlo k velké změně v pravidlech pro vybavení autolékárniček. A právě v současné době totiž končí u velké části autolékárniček použitelnost některých jejich součástí. Ty mají ale rozdílnou životnost, a proto je potřeba jednotlivé díly autolékárničky překontrolovat. Nová autolékárnička vyjde na 200 až 600 korun.

Fotbal: Bor zahájil přípravu na jaro

Nový Bor - V úterý na domácí umělé trávě zahájili zimní přípravu na jarní část v divizní skupině B fotbalisté FC Nový Bor. Trenérem mužstva, jež po podzimu obsadilo 13. místo, zůstává Vladimír Jeníček, jenž společně s vedením klubu na první trénink pozval všechny kmenové hráče FC Nový Bor, včetně těch, kteří na podzim působili v rámci hostování v jiných oddílech. První přátelský zápas by měli Novoborští letos odehrát již v sobotu 17. ledna. Ostrý start do jarní mistrovské sezony je čeká 7. března, kdy přivítají Horní Měcholupy.