Výročí Crystalexu přijede oslavit i hejtman

Nový Bor - Velkolepá oslava pětiletého výročí od opětovného spuštění výroby čeká dnes novoborský sklářský podnik Crystalex. Pozvání do firemního sídla přijali starosta Nového Boru Jaromír Dvořák i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Cílem dnešního setkání bude především ohlédnutí se do minulosti i hodnocení současného stavu, který je pozitivní. Crystalex má letos překonat dokonce magickou hranici obratu miliardy korun.

ČÍSLO DNE: 2 259

Česká Lípa - Přesně tolik lidí českolipská radnice eviduje s trvalým bydlištěm na své adrese Náměstí T. G. Masaryka 1. Podle informací mluvčí úřadu Kristýny Brožové je jejich počet vyšší než v loňském roce. Obyvatelé s trvalým bydlištěm na radnici se nevyhýbají i dalším městům, například v Novém Boru jich na Náměstí Míru „bydlí" 419. K úředním adresám se hlásí lidé bez domova, ale i lidé pracující, ale bez možnosti přihlásit se k trvalému pobytu jinde.

Bazar v kostele potěší hlavně děti

Nový Bor - Charitativní bazar chystá kostel sv. Ducha v novoborských Arnultovicích. Výtěžek chce využít k vybavení kreativní dílny a koutku pro děti v kostele. Bazar proběhne v prostorách kostela 14. února a přestože do jeho konání zbývá ještě několik týdnů, už nyní je možné nosit věci, kterými by lidé chtěli do bazaru přispět. Vyzývá k tomu farářka Eliška Raymanová. „Příchozí si budou moci vybrat z široké nabídky věcí pro domácnost, upomínkových předmětů nebo oblečení v hodnotě deseti korun za kus, které zdarma poskytli občané a secondhandy. Lidé ale mohou nosit i vlastní věci k prodeji," říká farářka. Příspěvky kostel vybírá ve všední dny vždy od 10 do 16 hodin.

Za těžbu na státním hrozí muži až tříletý trest

Česká Lípa - Třináct olší pokácel třicetiletý muž z Českolipska na pozemku Lesů České republiky v Dubnici nedaleko Stráže pod Ralskem. Za neoprávněnou těžbu mu hrozí až tři roky za mřížemi. Informovala o tom mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. „Muž si již převzal usnesení o zahájení zkráceného přípravného řízení, navíc byl již v minulosti za krádeže souzen, což bude hovořit v jeho neprospěch," uvedla Baláková. Muž měl podle informací policie neoprávněně těžit v období mezi 18. listopadem a 10. prosincem loňského roku, dohromady šlo o 8 kubíků dřeva. Další dva kubíky ale poškodil při následné manipulaci.

Herecké hvězdy v Boru ve hře Špatná ženská

Nový Bor - Téma souboje mezi mužem a ženou je věčné. Jak přežít manželství a neunudit se k smrti možná poradí úterní představení v Městském divadle v Novém Boru, kde se 20. ledna představí Ilona Svobodová a David Matásek v komedii Špatná ženská. Představení pražského divadla v Řeznické začíná v 19 hodin a vstupné je 250 korun.

Polevská lyže se odkládá na neurčito

Polevsko - Obleva přerušila plány běžkařů z Polevsko na uspořádání tradičního závodu Polevská lyže, který se měl uskutečnit v sobotu. Akce se odkládá na dobu, než znovu napadne sníh. „Náhradní variantou pro případ, že sněhové podmínky letos nedovolí konání závodu na běžkách, je závod Polevský běh, který by se uskutečnil v dubu," informoval oddíl SKI Polevsko na svých facebookových stránkách. Dalším plánovaným závodem SKI Polevsko je 31. ledna Lužická 30. Loni se kvůli nedostatku sněhu neodjel ani jeden závod.

Táta dětem dluží dvě stě tisíc

Českolipsko - Oznámení o neplacení výživného přijali minulý týden českolipští policisté. Obrátila se na ně matka dvou nezletilých dětí, jejichž otec výživné neplatí už od roku 2009. Dluh od té doby dosáhl tučné sumy, 200 000 korun. Otec dětí, čtyřicetiletý muž, žije na Rakovnicku, jeho dcera a syn s matkou na Českolipsku. „Muž má na výživném platit tisíc pět set korun na každé dítě. Pokud dluh nezaplatí, čeká jej vězení," uvedla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.