Studenti gymnázia obdarovali dlouhodobě nemocné

Česká Lípa - Bezmála pět tisíc korun věnovalo Gymnázium Česká Lípa oddělení LDN Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. „Peníze nikdy nevybíráme přímo, ale pouze přes nějakou aktivitu, v tomto případě se jedná o část výtěžku z charitativní akce, kterou každoročně pořádáme na Den boje za svobodu a demokracii," uvedla ředitelka gymnázia Helena Paszeková, která dar předala do rukou generálního ředitele českolipské nemocnice Jaroslava Kratochvíla. „Dar využijeme ke zlepšení vybavení na oddělení Léčebny dlouhodobě nemocných," potvrdil Kratochvíl. Podle ředitelky Paszekové je na gymnáziu snaha pomáhat potřebným dlouhodobá. Studenty tam pravidelně seznamují s tím, že charitativní činnost patří k lidskému životu a plánují s nimi hovořit také o možnosti jejich seberealizace v oblasti dobrovolnictví. Předání byli přítomni i hlavní sestra NsP Blanka Hodinková, primář LDN Nikolaj Štaňko a vrchní sestra oddělení LDN Lenka Caklová a Veronika Vosálová, koordinátorka studentské charitativní akce.

Fešáci míří do Lípy

Česká Lípa - Legenda se vrací. Country skupina Fešáci vystoupí už zítra v Jiráskově divadle v České Lípě a na svůj vánoční salón přiveze i hosta. Posilu neopakovatelného fešáckého humoru. Bude jím gagman, bavič, herec a imitátor v jedné osobě Petr Martinák, který je milovníkem country hudby a byl velkým obdivovatelem Michala Tučného a tak poprvé ve své bohaté kariéře zazpívá i nejslavnější Michalovu píseň. Nechte se překvapit jakou. Bude to vůbec poprvé, co bude Petr zpívat. Koncert začíná 16. prosince v 19 hodin.

Opilec se povaloval na nádraží

Strážníci našli na autobusovém nádraží bezvládně ležícího muže, který už na pohled vykazoval známky opilosti a byl zraněný v obličeji. Česká Lípa - Zraněný opilec zaměstnal v pátek nejen českolipské strážníky, ale i rychlou záchrannou službu. Na základě oznámení našli strážníci na autobusovém nádraží v České Lípě bezvládně ležícího muže, který už na pohled vykazoval známky opilosti a byl zraněný v obličeji. Hlídka muži poskytla nezbytnou první pomoc a přivolala rychlou záchrannou službu, která jej převezla na ošetření. „Následně byl dle fotografie v součinnosti s Policií ČR ztotožněn jako pětašedesátiletý občan České Lípy. Vzhledem k rozsahu zranění a jeho stavu bude po provedeném šetření následně rozhodnuto o právní kvalifikaci," doplnil Antonín Doležal, zástupce ředitele Městské policie Česká Lípa.

Zdroj: Youtube

Další hvězdy pro jaro: Katapult

Česká Lípa - Koncertní menu, které na jaro chystá Kultura Česká Lípa, bude opravdu pestré a nabité. Vedle Anety Langerové, skupiny Chinaski nebo Arakainu s Lucií Bílou se hudební fanoušci mohou těšit také na legendární kapelu Katapult. Výjimečným, celoročním turné oslaví Katapult čtyřicet let trvání svojí existence. Turné je rozděleno na jarní, letní a podzimní část a skupina navštíví všechny myslitelné prostory. V českolipském Kulturním domě Crystal zahraje 20. března. Za uplynulých čtyřicet let písničky Katapultu zlidověly, jejich koncerty navštěvuje dnes již tří až čtyř generační publikum a tak stal doslova rodinnou kapelou. „Je to víc, než jsem si kdysi mohl přát. Je to vlastně největší pocta, kterou může jakákoliv kapela na celém širém světě dosáhnout," říká Olda Říha, leader kapely.

Dětský domov bude mít sociální auto

Dubá-Deštná - Jednodušší cestování do školy a školky čeká už brzy na děti z Dětského domova v Dubé-Deštěné. Domov tento týden převezme tzv. sociální automobil. který se podařilo získat díky sponzorům. Na jeho pořízení přispělo také město. Slavnostní předání automobilu proběhne ve středu.

Více než tuna krmiva potěšila kočky v Kozlech

Kozly - Pomozte naplnit misky v útulcích. Tak zní název projektu, jehož posláním je pomáhat opuštěným psům a kočkám v těchto zařízeních po celé republice a Slovensku. K obdarovaným útulkům patří i ten kočičí v Kozlech na Českolipsku. Nadace na ochranu zvířat a společnosti Mars Czech, Pedigree či Whiskas naplnily misky sto devíti svěřencům útulku Bona. Dostali celkem 1 294 kg krmiva. „Velmi si vážíme práce, kterou jednotlivé útulky v péči o opuštěná a týraná zvířata odvádějí. Máme velkou radost, že jim můžeme pomoci v podobě darovaného krmiva," říká Daniela Krajčová ze společnosti Mars Czech.

Jelen zkřížil cestu vozidlu v zatáčce

Pihel - Pověstnou smůlu měla v 13. prosincový den sedmatřicetiletá řidička volkswagenu, která v sobotu kolem 17.30 projížděla od Pihelu na Nový Bor. V Chotovickém vrchu v zatáčce jí do dráhy ze tmy skočil statný jelen tak nešťastně, že skončil na kapotě vozu. Jelen nehodu nepřežil. Řidička a její čtyřletý spolucestující utrpěli lehčí zranění v obličeji od střepů z rozbitého čelního skla, do nemocnice je z místa nehody odvezla sanita. Škoda na vozidle, které vyšlo z výrobní linky teprve v letošním roce, byla odhadnuta na 200 000 korun. Dopravní policisté evidují v letošním roce na Českolipsku celkem 220 střetů motorových vozidel s lesní zvěří.

Občané Boru mohou využít letos poslední Den starosty

Nový Bor - Ve středu 17. prosince se otevřou pro veřejnost dveře vedení města. Ve svých kancelářích přivítají návštěvníky z řad občanů novoborský starosta Jaromír Dvořák a místostarostka Stanislava Silná. Občané mohou na radnici přijít bez ohlášení, a to od 13 do 17 hodin. Den starosty má posloužit obyvatelům města k přednesení problémů, které je trápí a při jejichž řešení jim radnice může být nápomocná.

Punč provoní areál bývalé léčebny

Nový Bor - Navnadit se na blížící se Vánoce a zahřát se v sychravém počasí voňavým punčem mohou lidé z Nového Boru a okolí v areálu bývalé léčebny dlouhodobě nemocných. Ve středu 17. prosince se ve zdejší zahradě koná předvánoční setkání s bohatým programem pro malé i velké návštěvníky. Setkání, které pořádá nezisková organizace Spravedlivý mezi seniory, začíná v 16 hodin a kromě punče se příchozí mohou těšit i na občerstvení a řadu překvapení.

Staňte se fotbalovými rozhodčími

Komise rozhodčích OFS Česká Lípa znovu pořádá nábor nových fotbalových rozhodčích licence D a M pro adepty, kteří mají zájem o tuto důležitou funkci pro fotbal. Základní licencí je licence D, která opravňuje rozhodčího k řízení všech utkání, ke kterým je delegován komisí rozhodčích OFS. Osobám mladším 18 let, po dovršení 15 let věku, se uděluje licence M. Obě licence získají uchazeči po úspěšném absolvování odborných školení a teoretických prověrek, které provádíme zdarma.
Rozhodčími se mohou stát nejen mladé, ale také starší osoby, funkcionáři, trenéři nebo ostatní příznivci fotbalu, kteří chtějí zůstat aktivními na hřištích. Všichni musí být zaregistrováni jako členové FAČR (pokud již budou přihlášeni v jiné funkci či jako jednotlivci, další přihlášení nebude potřeba). Podmínkou přihlášení je dosažení věku minimálně 15 let a občanská bezúhonnost.
Zájemci mohou získat informace přes e-maily: fotbalfischer22@gmail.com, fotbalcl@seznam.cz, nebo na tel. čísle 739 547 301.