ČESKÁ LÍPA

Lidé posbíraly přes čtyři tuny odpadu

Na 4,125 tuny odpadu posbírali v České Lípě a nejbližším okolí účastníci úklidové akce ke Dni Země pod názvem Za Českou Lípu krásnější. Ta probíhala po celý duben a zúčastnilo se jí cca 1 500 osob. V rámci tohoto projektu se Česká Lípa připojila k celorepublikové akci Ukliďme svět, Ukliďme Česko 2018. Úklid si vzalo na starost 23 organizátorů (1 střední škola, 5 základních škol, 4 mateřské školy, 8 organizací a 5 občanů se skupinou), kteří dohromady vydali 1 976 párů rukavic a 311 pytlů. Uklizeny byly oblasti sídlišť Lada (Stará Lada), Svárov (okolí ubytovny ul. Česká, Hůrka), Střelnice (okolí katastrálního úřadu, za garážemi, discgolfové hřiště), Špičák (pod mostem u obchodu Albert, cesta na vrch Špičák), Slovanka (u Svazarmu), park Milady Horákové, Dubice (kolem rybníků), cyklostezka Manušice, cyklostezka do Žízníkova, NPP Peklo, okolí bývalých kalových lagun za ČOV, Dobranov a okolí škol.

Bezdomovec ohrožoval nožem své okolí

U staré sportovní haly v Ceské Lípě se pohyboval známý bezdomovec, který bezdůvodně slovně napadal kolemjdoucí. Úplně ho rozlítil člověk, který měl v ruce notebook. Bezdomovec má pocit, že ho stále někdo sleduje, takže muž s počítačem byl jeden z nich. Proto na něj po krátké slovní šarvátce vytáhl nůž. Naštěstí si dal říct a z místa odešel, aniž by zbraň použil. Napadený spolu s dalšími dvěma kolemjdoucími přivolal hlídku strážníků městské policie. Udali tak přesný popis, že strážníci už cestou pachatele zadrželi. Na otázku, zda někoho s nožem v ruce ohrožoval, se přiznal, že ano. Údajně ho měl kolemjdoucí chtít praštit notebookem, a tak se bránil. Ještě dodal, že ho několik osob slovně napadlo kvůli vzhledu. Záležitost dořeší správní orgán jako přestupek.

Do Lípy dorazila výstava proměn

Putovní výstava Má vlast cestami proměn bude od dnešního dne k vidění u Vodního hradu Lipý v České Lípě, která prezentuje příznivé proměny zanedbaných míst Libereckého a Ústeckého kraje. Vernisáž proběhne v 16.00 hodin a výstava zde bude k vidění do 29. června. Mottem letošního ročníku je první republika a Českou Lípu na výstavě reprezentují proměny tří památek, secesní kavárny Union, Villy Hrdlička a vodního hradu Lipý. 

Zuří boj o parkovací místa

Sousedské spory mohou mít celou řadu podob. Jedna z nich se může dostat až na služebnu Městské policie Česká Lípa v podobě stížností na špatné parkování. Rozčilený starší muž přišel za strážníky s tím, že mu vadí zejména dvě auta, která patří sousedovi. Argument, že i když tam nebudou dvě sousedova auta, bude tam stát jiné, ho nepřesvědčil. Snaží se prý pomoci invalidnímu sousedovi, aby měl kde zaparkovat. Strážníci mu tedy vysvětlili, že invalidé mají možnost požádat o vyhrazené parkoviště. Ani to nepomohlo. Na místě strážníci zjistili situaci, která je na všech sídlištích: hodně aut, málo parkovacích míst. Obyvatelé domu potvrdili, že parkovací místa jsou jablkem sváru mezi sousedy. V současné době probíhají jednání o regeneraci sídlišť, a tak se obrátí se svými požadavky tam.

Ve dvou ulicích opraví vodovod

V ulicích Luční a Šrámkova v České Lípě začne oprava vodovodu a nevyhovujícího úseku kanalizace pro cca 120 napojených obyvatel. Potrubí ze začátku 70. let už dosluhuje, kamerové prohlídky odhalily praskliny a místy dokonce chybí části trub. SVS předá staveniště příští týden, samotné výkopové práce odstartují na začátku července a hotovo by mělo být do 18. listopadu. Zásobování pitnou vodou bude zajištěno provizorním povrchovým vodovodem.

Chtěly se krášlit, ale neměly na to

Strážníci českolipské městské policie musí řešit i drobné krádeže v obchodech. Jednou z nich bylo odcizení malé lahvičky make-upu v hodnotě 75 Kč. Vzaly ji dvě šestnáctileté dívky, ale jejich činu si všimla kamerová obsluha. Dívky nemají zatím záznam v registru přestupků, a tak jim strážníci vysvětlili, že pokračovat v tomto způsobu opatřování věci není pro jejich budoucnost dobré. Zboží zůstalo v obchodě, dívky dostaly pokutu.

CVIKOV

Cvikov otevřel letní kino

Český film Bajkeři zahájil v sobotu večer provoz zrekonstruovaného letního kina ve Cvikově. Areál za městskou knihovnou bude sloužit nejen pro promítání, ale také venkovní koncerty. Nechybí taneční parket a plocha pro stánky s občerstvením. Během léta město chystá osm filmových představení.

PRYSK

Vandalové řádili na nové plovárně

Neznámí vandalové už podruhé za sebou během noci zničili sloupky na nedávno opravené požární nádrži v Prysku. Obec již chystá opatření. „Nainstalujeme fotopasti, ale je smutné, že se něčím takovým vůbec musíme zabývat. Obdobný případ jsme zaznamenali na Meixnerově stezce, kde se terčem siláckých výstupů staly rozcestníky,“ uvedl starosta Prysku Jan Sviták.

SVOR

Chystají 4. ročník víceboje

Pro sportovní nadšence ze Svoru a okolí chystá tamní oddíl TJ Jiskra 4. ročník Svorského víceboje. Pětičlenné týmy budou bojovat v sobotu 30. června v několika disciplínách, například běhu, plavání, fotbale, ale třeba i v hodu kládou. Týmy se mohou registrovat do 20. června na e-mailech vrudinska@koop.cz nebo vpaleckova@koop.cz. V každém týmu musí být alespoň jedna žena, jednotliví členové družstev se pak musí zúčastnit minimálně třech disciplín. Víceboj odstartuje v 8.00 hodin v klubovně na fotbalovém hřišti.

Z REGIONU

Kraj přijímá nominace na Pocty hejtmana

Do pátku 29. června přijímá Liberecký kraj nominace na udělení Pocty hejtmana. Oceněni budou osobnosti, které se svým celoživotním dílem nebo významným skutkem zasloužily o dobré jméno Libereckého kraje. Slavnostní vyhlášení proběhne v pondělí 29. října u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu v Oblastní galerii Lázně v Liberci. Udělení Pocta hejtmana je poděkování lidem, kteří se zasloužili o věhlas Libereckého kraje. Zároveň je i připomenutím mimořádných nebo hrdinských činů. „Pokud znáte někoho z vašeho okolí, kdo si podle vás zaslouží ocenění za celoživotní práci či přínos našemu kraji, pošlete nám, prosím, svůj návrh,“ vyzývá hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

SPORT

Malevil Cup nejlépe seděl Kristianu Hynkovi

Kristianu Hynkovi (Canyon Topeak) to na Malevilu sedí. Dokázal to i v devatenáctém ročníku mezinárodního závodu Malevil Cup by Author, do kterého v elitní kategorii nastoupilo 70 bikerů ze 13 zemí. Čerstvý mistr republiky si tak zopakoval vítězství po pěti letech, po dvou ročnících se vrátil malevilský triumf do českých rukou. V těsném spurtu ve finiši Kristian porazil Jana Škarnitzla (Mitas Trek). Závod žen na 100 km ovládla favoritka z Velké Británie Sally Bigham (Canyon Topeak).

Florbalisté Lípy zahájí sezonu doma

Tipsport Superliga florbalistů zná od včerejška rozlosování nového ročníku. Českolipský FBC zahájí sezonu v pátek 7. září na domácí půdě proti 1. SC Vítkovice. Už ve druhém kole se fanoušci mohou těšit na severské derby s FBC Liberec, které se odehraje v Liberci.