Z REGIONU

Epidemie na Českolipsku končí

Dobrou zprávu přinesli epidemiologové krajské hygienické stanice. Počet lidí, kteří onemocněli chřipkou nebo akutní respirační infekcí, začal výrazně klesat. Na Českolipsku byla nemocnost v 10. týdnu na hranici epidemického prahu. Nemocných ubylo v celém kraji, nejvíce však v okresech Česká Lípa a Liberec. Nemocnice s poliklinikou v České Lípě již  v pátek zrušila zákaz návštěv. „Stále prosíme případné návštěvy, které na sobě pozorují známky respiračního onemocnění, aby svoji návštěvu odložily,“ dodala mluvčí nemocnice Kateřina Amrichová. Nejvyšší nemocnost přetrvává v kraji u dětí do 5 let. Laboratorně byl v minulém týdnu prokázán 41 x virus chřipky typu B a 10 x virus chřipky typu A.

Nezaměstnanost začala opět klesat

Po dvou měsících mírně rostoucí nezaměstnanosti opět klesá počet uchazečů o práci. Na konci února evidovaly úřady práce na Českolipsku 2 350 uchazečů o zaměstnání, o 60 méně než na konci ledna. V regionu naopak přibylo volných pozic, a to o 67. „Řada lidí nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezónních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství nebo třeba cestovním ruchu,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. Nezaměstnanost v Libereckém kraji je 3,8 %.

KRIMI

Zloděje dopadli i s lupem

Přilepšit si krádeží alkoholu se rozhodli dva nezaměstnaní muži z České Lípy. Na dvojici, která během noci vynášela oknem věci z baru v Havířské ulici, upozornil policisty náhodný svědek. Hlídka na místě o chvíli později zadržela nejprve 26letého muže a jeho o pět let mladšího kamaráda. Starší z dvojice měl u sebe několik lahví tvrdého alkoholu a vůbec nebyl schopen vysvětlit, jak k nim přišel. Okolnosti ale byly výmluvné samy o sobě. Mladý muž se nacházel kousek od místa, kde se někdo čerstvě vloupal do restaurace, z níž zmizely lahve alkoholu stejných značek, jaké měl tento podezřelý ve svém batohu. Jeho komplic u sebe nic z lupu neměl, a přece se ke spolupráci na tomto vloupání okamžitě přiznal. Policisté oba obvinili z krádeže a poškození cizí věci.

Příležitost dělá zloděje

Policisté usvědčili 26letého muže z krádeže věcí, ke které došlo během minulého víkendu v jednom z hudebních klubů v centru České Lípy. Nenechavci padla nad ránem do oka na sedačce osiřelá dámská kabelka s kabátkem a v nestřeženém okamžiku opustil klub i s dámskými věcmi v hodnotě 9 000 korun. Policistům se během několika dnů podařilo čin objasnit a záhy 26letému muži, který byl již v minulosti odsouzen Okresním soudem pro majetkovou trestnou činnost, sdělili ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření z přečinu krádež, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

ČESKÁ LÍPA

Zastávka v Sokolské se dočasně přesune

Kvůli kompletní rekonstrukci chodníku u Unionky v Sokolské ulici bude v době od konce března přemístěna autobusová zastávka městské hromadné dopravy „Sokolská“ (ve směru na nádraží a k soudu) do ulice Erbenova ke zlatnictví. Po rekonstrukci se zastávka opět vrátí na své původní místo. Novou zastávku budou cestující využívat v době od 26. března do 15. června.

Psa nevydal, zavřel se doma

Sporem o psa vyvrcholily nesváry mezi dvěma spolubydlícími z České Lípy. Starší z nich měl u sebe v bytě psa, pračku a další osobní předměty čtyřiadvacetiletého mladíka, který si chtěl věci vyzvednout, ale nemohl do bytu. Strážníci prověřili výslechem svědků, že se jeho tvrzení zakládá na pravdě. Nicméně byt byl zamčený zevnitř a nikdo neotevíral. Strážníci vysvětlili volajícímu, jak má dál postupovat v případě, že se nedomůže svých práv.

Chtěl pomoci své ženě, i když byla namol

O pomoc se svou silně opilou manželkou požádal strážníky muž ze sídliště Špičák. Vysvětlil, že jeho žena pro opilost a silnou nadváhu nemůže vstát z podlahy v kuchyni. On sám nemá tolik síly, aby jí pomohl. Strážníci navštívili obydlí volajícího a na podlaze v kuchyni u topení seděla opilá žena. Jenže hlídce sdělila, že žádnou pomoc nepotřebuje. Protože nebyla zraněná ani v ohrožení života, strážníci zanechali pár svému osudu. Ženě doporučili protialkoholní léčbu.

POLEVSKO

Vlek na Polevsku nejezdí. Zatím

Kvůli deštivým předpovědím přerušil provoz lyžařský vlek na Polevsku. Úplný konce sezony by to ale být neměl. Provozovatelé vleku zkusí areál připravit ještě na nadcházející víkend. „Sněhovou vrstvu máme sice slušnou, i tak to ale bude napínavé,“ vzkazují lyžařům.

KUNRATICE U CVIKOVA

Sbírka na varhany stále běží

Osud unikátních varhan z roku 1836, které ukrývá kostel Povýšení svatého Kříže v Kunraticích u Cvikova, je ohrožen. Nástroj nutně potřebuje celkovou opravu a právě na její financování vznikl transparentní účet, který farnost zřídila loni na jaře. Zatím se podařilo vybrat jen 16 450 korun. Do veřejné sbírky na opravu varhan lze přispět jakoukoli částkou na transparentní účet číslo 2201172940/2010.

ZÁKUPY

Už plánují opravy svých silnic

Jarní opravy silnic chystají na první teplé měsíce v Zákupech. Město nyní vypsalo výběrové řízení na dodavatele dvou staveb. Opravených cest za zhruba milion korun by se měli dočkat například u hřiště v Kamenici a v Brenné. Celkem se jedná asi o 4 000 metrů čtverečních opravované plochy. Součástí bude i jednodušší oprava další městské komunikace takzvanou metodou „turbo“. Druhou zakázkou jsou opravy asi 500 metrů čtverečních výtluků na dalších městských komunikacích. Zde město počítá se zhruba čtvrtmilionovou investicí.

MIMOŇ

S návštěvností kino jsou spokojeni

Osmnáct diváků na jedno filmové představení, to byla loňská průměrná návštěvnost v kině Ralsko v Mimoni, které má za sebou první celoroční promítání. Celkem si během roku 2017 našlo do místního kina cestu 4 122 diváků. Podle informací odboru kultury je to trochu méně, než původně plánovali, ale ani tak se prý nejedná o špatný výsledek. Na vstupném se vybralo 363 036 Kč, náklady na půjčovné činily 292 065 Kč. Nejnavštěvovanějším filmem byl snímek Špunti na vodě.

JESTŘEBÍ

Oprava hlavní silnice bude pokračovat

Devět milionů korun letos obec Jestřebí investuje do další rekonstrukce hlavní místní komunikace. Oprav se dočká úsek od bytovek až k restauraci Na Rychtě. Rekonstrukce proběhne včetně podkladových vrstev, což výrazně zvýší životnost silnice. Vzniknou také nové chodníky, parkovací místa, součástí prací bude také odvodnění a nové veřejné osvětlení. Práce by měly začít během března v závislosti na jednání s energetiky, kteří v úseku plánují přeložku kabelů.