KRIMI

Kabelku před muži uhájila

Cestou z nákupního centra v Borské ulici v České Lípě přišla žena málem o kabelku. Přitom byl jasný den, hodina po poledni. Ve chvíli, kdy přicházela ke světelné křižovatce, kde chtěla přejít na druhou stranu, šli s ní čtyři muži, zjevně cizinci. Když přešla, dva z nich chytili její kabelku, kterou měla na rameni. Žena sice stála proti čtyřem mužům, přesto nezpanikařila, ale kabelku si přitiskla k tělu a z místa rychle odešla. Muži za ní už dál nešli. Ve chvíli, kdy drželi její tašku, se všichni začali smát, ale nikdo nepromluvil. Strážníci městské policie, které žena přivolala, si vzali popisy mužů a provedli kontrolu ubytovny Kahan. Tam také muže odpovídající popisu našli. Celou záležitost předali státní policii.

Zatoužil po zmrzlině

Mlsný zloděj vykradl zmrzlinový box ve stánku poblíž koupaliště ve Sloupu v Čechách. Odnesl si 30 nanuků za 500 korun. Další škodu ve výši 200 korun způsobil majiteli na zámku, který násilím z boxu odstranil. Po pachateli pátrají policisté. Po pachateli nyní pátrají policisté z Nového Boru. Pokud se jim ho podaří dopadnout, může ho soud poslat až na dva roky do vězení.

Přepravky házeli přes zeď

Krádeží několika přepravek na lahve od piva si chtěla dvojice vylepšit rozpočet. Proto vzali ze skladu v ulici Prokopa Holého v České Lípě několik beden a přehazovali je přes zeď na trávu v proluce v Sokolské ulici. V tu chvíli zavolal svědek události tísňovou linku 156 a přivolal hlídku strážníků městské policie. Mezi voláním a příjezdem hlídky stačila dvojice zmizet. Daleko ale nebyli, strážníci je objevili u výkupu lahví v OD Andy, kde se pokoušeli přepravky prodat. Záležitost si převzala Policie České republiky.

Ve tři odpoledne řídil opilý

Za ohrožování pod vlivem návykové látky se bude zodpovídat třicetiletý muž z Nového Boru. „Řidič byl 5. července před patnáctou hodinou kontrolován policejní hlídkou v Novém Boru v ulici T. G. Masaryka při řízení vozidla VW Vento. Provedenou kontrolou policisté v jeho dechu naměřili hodnotu 1,58 promile,“ popsala policejní mluvčí Ivana Baláková. Podezřelému nyní za spáchání uvedeného trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Pod lampou tma nebyla

Okolí baru Moskva v České Lípě skutečně žije ve dne v noci. Je to jedno z míst, na něž se zaměřují kamery městského kamerového a dohlížecího systému. Operátor upozornil na trojici osob, která si pod domnělou rouškou tmy několik metrů od baru předávala takzvaná psaníčka oproti finanční hotovosti. Hlídka strážníků městské policie je zadržela, a když měli ukázat obsah kapes, u jednoho z přítomných byl nalezený sáček s bílým práškem. S podezřením na spáchání trestného činu byla celá záležitost předána policistům PČR.

ZÁKUPY

Zesláblý čáp putoval z kotce do záchranné stanice

Boj o záchranu čápa začal čtvrtečním podvečerem, kdy starosta Zákup Radek Lípa vyrazil na toulky lesem. „Jen správný Zákupák ví, co pro Zákupy znamená čáp. Tenhle ležel na louce a nemohl vzlétnout, asi narazil do drátů, nebo se dostal do křížku s traktorem, co sekal ty louky. A tak si říkám, co když je to ten náš,“ popsal starosta Zákup Radek Lípa. Na pomoc zavolal zákupské hasiče, kteří čápa pomocí deky odchytili. Čáp byl následně převezen do záchytného kotce v areálu hasičárny dobrovolných hasičů v České Lípě. Tady čáp strávil jednu noc a během včerejšího dopoledne si pro něj přijel jeden z pracovníků Záchranné stanice Falco u Litoměřic. „Myslím si, že nebude zraněný, ale je na kost vyhublý. Zatím neumím určit, co mu je, mohou to být zažívací potíže, nebo se z nějakého důvodu nedokázal dostat k potravě. Doufám, že se nám ho podaří brzy vykrmit,“ popsal zaměstnanec Záchranné stanice Falco.

Čápa odchytli hasiči ze Zákup.Zdroj: SDH Zákupy

Škola získala finanční dar na obědy pro děti

Základní a mateřská škola v Zákupech obdržela finanční dar od společnosti Women for Women ve výši 68 518 korun v rámci charitativního projektu „Obědy pro děti“. Přijetí tohoto daru schválila v minulém týdnu rada města. Projekt Obědy pro děti pomáhá rodinám školáků, které si z nejrůznějších důvodů nemohou dovolit zaplatit potomkům obědy ve školních jídelnách.

RALSKO

Dostali miliony na asistenty prevence kriminality

Přes sedm a půl milionu korun získalo město Ralsko z Evropského sociálního fondu na asistenty prevence kriminality a na činnost sociálních a terénních pracovníků. Je to dosud nejvyšší částka, kterou město na problematiku sociálně vyloučených lokalit získalo. V Ralsku, především v částech Ploužnice a Náhlov, tak budou v následujících dvou letech působit čtyři asistenti prevence kriminality. Radnice si od jejich práce slibuje především snížení počtu trestných činů a větší bezpečnost ve městě. Evropské peníze pomohou také terénním sociálním službám, které město obyvatelům sociálně vyloučených lokalit poskytuje již od roku 2011.

ČESKÁ LÍPA

Vstup do bazénu je levnější

Tobogán v českolipském plaveckém bazénu je kvůli havarijnímu stavu od dubna uzavřen. Nyní se město rozhodlo nefunkčnost kompenzovat sníženým vstupným. „Zatím se nepodařilo najít dodavatele, který provede náročnou rekonstrukci tubusu tobogánu. Do veřejné zakázky se přihlásil pouze jediný uchazeč, který však nesplnil podmínky zadavatele. Nyní ji proto znovu vypíšeme,“ uvedl místostarosta Juraj Raninec. Právě proto město snížilo vstupné do bazénu o 10 %. Levnější vstupné platí od včerejška do opravy tobogánu.

Muzeum chystá druhou burzu knih

Máte staré knihy, gramofonové desky, časopisy, kalendáře, pohlednice či fotografie, které vám doma překáží, ale nechcete je jen tak vyhodit? Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě chystá na podzim již druhý ročník akce Ambit plný knih, kde budou mít zájemci možnost vše zmíněné levně prodat. Kdo se přihlásí, dostane bezplatně místo a stůl, kde může své knihy nabídnout k prodeji. Akce proběhne 7. října, ale zájemci se mohou hlásit už nyní, a to na telefonním čísle číslo 608 568 176 nebo e-mailu pujmanova@muzeumcl.cz. Nabídku můžete projednat také osobně v českolipském muzeu v pracovní dny od 8 do 15 hodin.

DOKSY

Během sportovních her si vyzkoušeli hendikepy ostatních

Dva dny plné sportu a vzájemného poznávaní čekaly na účastníky 16. ročníku krajských sportovních her osob se zdravotním postižením v dokském Poslově mlýně. Podruhé se jich letos zúčastnili i bojovníci z českolipské odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS). Parta z České Lípy si vyzkoušela jízdu na vozíku s překonáváním bariér. Ostatní si mohli testovat život se zrakovým postižením. Každý sportovec dostal klapky na oči a měl za úkol umístit správně takzvanou hladinku (senzor plnosti nádoby; pozn. red.) na hrneček, a nalít vodu k varovnému signálu. Potom každý ke klapkám dostal bílou hůl a musel projít krátkou trasu. „Tuto disciplínu jsme pořádali již druhý rok a opravdu bylo na sportovcích vidět, jak si techniku chůze s bílou holí dobře pamatují,“ řekla Barbara Kubíčková.

PRYSK

Obyvatelé se brzy dočkají nových kompostérů

Svazek obcí Novoborska nedávno uspěl v dotaci na kompostéry. V této době se dotace administruje. Projekt nese název „Předcházení vzniku odpadů v Novoborsku“. V rámci této akce obdrží občané Prysku do domácností zdarma kompostéry na bioodpad. „Pro tuto akci bude třeba vyčlenit vlastní podíl obce ve výši 98 010 korun. Celkové náklady na kompostéry do Prysku pak činí 653 400 korun,“ uvedl starosta Prysku Jan Sviták.

Z REGIONU

Už posedmé se hledá Alej roku. Nominovat ji může každý

Na webu alejroku.cz můžou lidé nominovat aleje, které se utkají o prestižní titul Alej roku 2017. O tom, která z adeptek nakonec v anketě spolku Arnika zvítězí, může jako v minulých letech rozhodnout její mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o její záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky. Zásadní je ale nyní svou favoritku do ankety nominovat. Je to snadné: stačí pořídit alespoň jednu fotografii aleje a případně připojit její příběh nebo popis. Na autory prvních čtyř nominací čeká odměna.