Omezení návštěv v nemocnici

Česká Lípa - Respiračních onemocnění v tomto období přibývá, českolipská nemocnice proto rozhodla vydat prohlášení o zvážení návštěv hospitalizovaných pacientů. „Vedení Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa žádá všechny návštěvníky, aby zvážili návštěvu v nemocnici u pacientů," uvádí Kateřina Amrichová z českolipské nemocnice. Zvážit návštěvu by měli lidé především v případě, že se u nich projevují příznaky akutního respiračního onemocnění jako je například rýma, kašel nebo i zvýšená teplota. Vzhledem k tomu, že momentálně výskyt respiračních onemocnění stoupá, platí nařízení od pondělí 7. března až do odvolání.

Hasiči zachraňovali muže ze střechy

Česká Lípa - Lezecká skupina českolipských profesionálních hasičů vyjížděla včera po poledni k záchraně muže po pádu na střeše v jedné z firem v České Lípě. Hasiči vybavení nosítky vylezli po žebříku společně se zdravotníky na střechu do výšky deseti metrů a pomáhali při ošetřování. „Na podložení hlavy pacienta v nosítkách půjčil jeden z hasičů svůj zásahový kabát. Jakmile dorazila na místo automobilová plošina, byl muž transportován s její pomocí dolů na zem," uvedla mluvčí hasičů Zdeňka Štrauchová. Zraněný muž putoval sanitkou do českolipské nemocnice. „Žádný vážný úraz ale neutrpěl," řekla mluvčí krajské Zdravotnické záchranné služby Lenka Moravcová.

EuroHry Doksy spustily registrace

Doksy - Týden po spuštění registrace na další ročník oblíbeného sportovního víceboje EuroHry Doksy se pořadatelům přihlásilo už téměř 110 týmů, které chtějí na konci srpna měřit síly u Máchova jezera. Kompletní registraci včetně zaplaceného startovného má zatím dvacet družstev. O sportovní klání v Doksech, které se letos bude konat o víkendu 26. až 28. srpna, je každoročně obrovský zájem a sjíždějí se na něj sportovní nadšenci z celé republiky. Na účastníky čeká sedmnáct disciplín beach volejbal, biatlon, bungee running, cyklistika, horolezecká stěna, jungle creek, kolečkové brusle, kopaná, kuželky, lukostřelba, nohejbal, orientační běh, plavání, rafty, stolní tenis, tenis a veslařský trenažer. V šestičlenném týmu musí být alespoň jedna žena a alespoň jeden člen starší 45 nebo mladší 15 let, každý člen družstva musí absolvovat nejméně čtyři disciplíny. Sportovat se bude opět po celém městě, na Máchově jezeře i v okolí.

Lípa připomněla narození Masaryka

Česká Lípa - Už sto šedesát šest uplynulo od narození prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Vedení českolipské radnice společně s Vlastivědným spolkem Českolipska v pondělí využilo této příležitosti k položení kytice k jeho bustě na hlavním náměstí, které nese Masarykovo jméno. Starostka Romana Žatecká i historik Ladislav Smejkal připomněli historický význam osobnosti prvního československého prezidenta. Na úvod setkání zazněla v původní podobě státní hymna, o kterou se postarala Základní umělecká škola z České Lípy. Součástí vzpomínkové akce byla i vernisáž v muzeu, kde odstartovala výstava k 90. výročí založení Divadelního spolku Jirásek.

Státní hymnou v její původní historické podobě v podání pedagogů z českolipské základní umělecké školy začalo 7. března na českolipském náměstí tradiční veřejné setkání u busty T. G. Masaryka.

V Kravařích bude další stromořadí

Kravaře - Další alej na obzoru. Pracovníci Kravař v Čechách v těchto dnech připravují plochu pro nové stromořadí v katastru obce, tentokrát mezi Kravařemi a Janovicemi. V budoucnu by tu měla vyrůst alej s lípami. Stovky stromů nechala obec vysadit už loni na podzim i podél hlavní příjezdové silnice do obce, od Zahrádek a Stvolínek po silnici I. třídy číslo 15. Kravaře tu nechaly dubovou alej čítající na 250 stromů na vlastní náklady vysázet, ačkoliv starost se silnicí I. třídy by si mělo dělat Ředitelství silnic a dálnic ČR. „Těm, co k nám přijíždějí, je ale jedno, kdo jakou silnici spravuje. Tak jsme se domluvili s ŘSD a na vlastní náklady jsme duby vysadili," popisuje starosta Kravař Vít Vomáčka.

Zeptejte se hejtmana

Kamenický Šenov - Hejtman Libereckého kraje Martin Půta pokračuje ve svých pravidelných setkáních s občany a zastupiteli měst. Tentokrát se v rámci Dne s hejtmanem sejde ve středu 9. března s obyvateli Kamenického Šenova od 16:00 hodin ve velkém přednáškovém sále nad knihovnou. Návštěvu Šenova hejtman zahájí na základní škole, následně navštíví jednoho z největších zaměstnavatelů, společnost Preciosa Lustry a.s., sklářskou školu či muzeum.

Zloděj kradl na hřbitově

Česká Lípa - Z městského hřbitova v České Lípě zmizel mezi 2. až 7. březnem náhrobní kámen. Policistům nahlásil jeho krádež majitel kamenické firmy, který ho zhotovil. „Na odcizené desce zatím nebylo vytesáno žádné konkrétní jméno a byla určena pro budoucí prodej," uvádí mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Zloděj, který si náhrobní kámen přivlastnil, způsobil oznamovateli škodu ve výši 10 000 korun. Po jeho totožnosti nyní policisté pátrají. V případě dopadení mu kromě ostudy hrozí i dvouletý trest odnětí svobody.

Kamion projel semafor na oranžovou

Česká Lípa - Řidič nedbal na semafory, chtěl projet na oranžovou a způsobil dopravní nehodu. Dvaačtyřicetiletý polský řidič nákladní soupravy projížděl v pondělí kolem půl osmé večer Českou Lípou po silnici I/9 na Nový Bor. Když byl na světelné křižovatce v ulici Okružní v České Lípě, snažil se místem projet, i když už na semaforu byla oranžová. Na vedlejší silnici padla na semaforu zelená a na tento pokyn vyjel z levé strany řidič osobního automobilu značky Citroen Berlingo. V křižovatce se pak obě vozidla srazila. „Řidič osobního automobilu byl z místa nehody převezen sanitou do nemocnice," uvádí Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Výsledek dechové zkoušky byl u obou šoférů negativní. Příčinou byla podle policie nedbalost polského řidiče. Škoda byla vyčíslená na 155 tisíc korun. „Pokud budou u řidiče osobního automobilu zdravotní následky, bude nehoda řešena pravděpodobně jako ublížení na zdraví," dodává Baláková.

Polský řidič v pondělí při průjezdu Českou Lípou nedbal na semafory, chtěl projet na oranžovou a způsobil dopravní nehodu.

V Novém Boru bude na hodinu tma

Nový Bor - Symbolickým zhasnutím světel a veřejného osvětlení se město Nový Bor zapojí k celosvětové akci s názvem Hodina Země 2016. Letos se již po padesáté propojí obce, firmy a jedinci z celého světa, kterým není lhostejný stav životního prostředí a klimatu naší planety. V sobotu 19. března se od 20:30 do 21:30 město ponoří do tmy. „Tím dáme najevo, že naše město Nový Bor věnuje pozornost ochraně životního prostředí a klimatu," uvádí Jitka Kopáčková, vedoucí odboru životního prostředí města Nový Bor. Loni se této akce zúčastnilo 150 zemí světa, v České republice více než 90 obcí. Tma nastane také na katastru Česká Lípa, Stará Lípa, Dubice a Dolní Libchava.

Mladík chtěl skočit z komína

Jablonné v Podještědí - Na linku 158 se v sobotu obrátila jedna se zaměstnankyň firmy, která sídlí v Tovární ulici v Jablonném v Podještědí. Žena policii upozornila na mladíka, který před jejíma očima lezl po starém továrním komíně a přitom vykřikoval, že z něj skočí dolů. Do záchranné akce byly povolány všechny základní složky integrovaného záchranného systému. Policie se na místo dostala jako první. „Mladík byl v tu chvíli ve výšce zhruba dvaceti metrů a vyhrožoval, že z komína skočí," uvádí Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Policisté s ním začali okamžitě komunikovat a podařilo se jim ho přemluvit k tomu, aby slezl dolů ještě před příjezdem hasičů a zdravotníků. Celá akce tak trvala jen několik minut. Policisté pak s mladíkem vyřídili na služebně nezbytné formality a zde si ho převzal do péče lékař, který s ním celou situaci rozebral. Za jeho chováním stojí jeho aktuální osobní problémy.

Letní tábory: organizátoři už vypsali termíny

Českolipsko - I když se může zdát, že léto je ještě daleko, již nyní by měli rodiče dětí školou povinných řešit, kam, kdy a na jaký letní tábor jejich potomek vyrazí. Termíny bývají totiž velmi brzy obsazené. Termíny letních táborů už vypsal Dům dětí a mládeže Libertin v České Lípě, dvě akce jsou již nyní obsazené. Kromě oblíbených příměstských táborů mohou děti s Libertinem vyrazit na tematické pobyty, například přírodovědný, myslivecký nebo sportovní. Termíny letních táborů již vypsaly i další domy mládeže na Českolipsku, DDM Cvikováček Cvikov, Vážka v Mimoni nebo novoborská Smetanka.

Pozvánka do muzea v České Lípě

Česká Lípa - Další výstavu dnes otevírá Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Ve středu od 17 hodin se v prostorách ambitu koná vernisáž výstavy studentských prací Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově. Velká část výstavy bude prezentovat práce studentů uměleckého kovářství a zámečnictví. Za pozornost stojí určitě také ukázky litých objektů zlatnické a stříbrnické práce budoucích šperkařů. Brusiči drahých kamenů předvedou drobné kamenné plastiky i různé výbrusy drahých kamenů. Výstavu doplní výtvarné grafické návrhy a ukázky malby z plenéru. Celá výstava potrvá do 15. 5. 2016.

Přibylo lidí s HIV

Liberecký kraj - V Libereckém kraji bylo ke konci roku evidováno kumulativně celkem devětapadesát HIV pozitivních osob. U třinácti osob byl zjištěn klinický obraz AIDS. V roce 2015 tak v LK přibylo sedm nových případů, což je nejvíce za sledované období. Pro příklad v roce 2014 lékaři evidovali čtyři nové případy. Od roku 1985 je u nás registrován postupný nárůst hlášených případů HIV/AIDS. „Není tak dramatický, jak se očekávalo, ale stále mimořádně závažný. Přestože je veřejnost o této skutečnosti průběžně informována, narůstá v naší populaci přesvědčení, že je nebezpečí nákazy z pohledu jedince zanedbatelné," sdělila ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice LK Jana Prattingerová.

Startují jarní Srdíčkové dny

Liberecký kraj - S příchodem jara začínají v celé České republice tradiční jarní Srdíčkové dny. V příštím týdnu zahajuje charitativní organizace Život dětem svou tradiční celorepublikovou sbírku jarní Srdíčkové dny. Sbírka, která díky prodeji magnetek a dalších dárkových předmětů každoročně pomáhá velkému počtu vážně nemocných dětí a jejich rodinám, se letos koná již po čtyřicátéosmé. Sbírka Srdíčkové dny patří k dlouholetým a velmi oblíbeným projektům, kterým se obecně prospěšná společnost Život dětem věnuje od samého počátku jejího založení. Pravidelně se do ní zapojují studenti středních škol a učilišť, základních škol, dětské organizace i mnohé firmy. Probíhají vždy na jaře, na podzim a v zimě. V loňském roce Srdíčkové dny vynesly celkem přes 3 miliony korun.

Basketbal: Budou hrát o záchranu

Česká Lípa - Kadetky BK Česká Lípa ve svém posledním utkání základní části 1. ligy podlehly rezervě BA Sparta Praha a nyní je čekají už jen boje ve skupině o záchranu (play-out).
BK Česká Lípa - BA Sparta B 52:61 (10:15, 22:32, 40:47)

Valná hromada schvalovala nové stanovy

Česká Lípa - Mimořádná Valná hromada Okresního fotbalového svazu Česká Lípa se uskutečnila v tomto týdnu ve velkém salonku českolipské restaurace Tankovka Skleník na Slovance. Hlavním bodem této mimořádné akce bylo schválení nových Stanov OFS jako pobočného spolku Fotbalové asociace České republiky, kdy stanovy musí odpovídat nejen stanovám FAČR, ale také Občanskému zákoníku. Informace o jejím průběhu, včetně krátkého rozhovoru s předsedou VV OFS Česká Lípa Karlem Fischerem přineseme v dalších dnech.