Pes uvízl na sklále v Brništi

Brniště - Uprostřed čedičového skalního masivu v Brništi uvízl v sobotu odpoledne pastevecký pes. Protože se dolů nedokázal dostat sám, přijeli na pomoc hasiči z Jablonného v Podještědí a také lezecká skupina z Liberce. „Hasiči zvolili přístup shora. Jeden z lezců ke psovi, který se nacházel více než třicet metrů pod vrcholem, slanil," uvádí Zdenka Štrauchová, mluvčí hasičů Libereckého kraje. Psa hasiči navázali do postroje, který používají i na záchranu lidí. Poté psa čekalo se svým zachráncem slanění pod masiv. Nezraněné zvíře bylo předáno majiteli.

Omezení v nemocnici

Česká Lípa - Z důvodů malování v českolipské nemocnici bude ve dnech 17. - 21. 10. 2016 uzavřena chirurgická a traumatologická ambulance v budově polikliniky. Obě ambulance budou v tuto dobu v náhradních prostorách. Chirurgická ambulance bude v sedmém patře nemocnice. Traumatologická ambulance bude dočasně v přízemí nemocnice.

Českolipská satisfakce míří ke čtenářům

Česká Lípa- Společně se slavnostním zakončením Českolipského divadelního podzimu proběhl v sobotu v českolipském KD Crystal křest nové knihy I can´t get no Českolipská satisfakce. Pod tu se různou měrou podepsali Tomáš Cidlina, Milan Bárta, Rudolf Živec a Pavel Kraus. Zhruba čtyřsetstránková publikace mapuje dějiny českolipské undergroundové scény od šedesátých let minulého století. Příběh knihy počíná vpádem rock'n'rollové a beatové kultury na do té doby poklidné Českolipsko. Posléze se věnuje zlatým létům místního big beatu. Zvláštní místo kniha věnuje okupaci roku 1968, která je chápána jako zlomový okamžik v životech této generace. Další dějství knihy přináší čtenáře do let normalizace a hodnotí její dopad na big beatovou subkulturu na Českolipsku. Částečně kniha popisuje i dění mimo hudbu a všímá si několika zajímavých postav českolipské nezávislé kultury daného období. Jednotlivé místní a časové reálie jsou včleňovány v knize do širšího dějinného kontextu. Text se tak snaží být přístupný i čtenářům, kteří zmíněné období nezažili, nebo těm, kteří zažívali něco podobného někde jinde v Československu.

Hygienici letos koupání zakazovat nemuseli

Českolipsko - Ani jeden zákaz koupání letos v létě nevyhlásili liberečtí hygienici. Ze 158 kontrolovaných vzorků vody jich pouze sedmnáct označili za nevyhovující. „V Rokytnickém rybníku v Borku pod Troskami jsme objevili výskyt cerkárií napadajících člověka," řekla mluvčí hygieniků Zuzana Balašová. Na základě zkušeností z minulých let hygienici preventivně provedli monitoring plžů v souvislosti s cerkáriovou dermatitidou také v Zákupech, Novém Boru a Příšovicích. „Na uvedených vodních plochách zopakujeme monitoring před zahájením koupací sezony i v příštím roce," informovala Balašová. Krajská hygienická stanice kontroluje nejen kvalitu vody ke koupání, ale zaměřuje se i na vybavení koupališť nebo na dodržování provozního řádu. „Letos jsme udělili jednu dvoutisícovou pokutu za nevyhovující úklid," uvedla Balašová.

Okradli ho v autobusu, když si zdřímnul

Cvikov - O peníze a mobil přišel v pátek šestadvacetiletý muž z České Lípy, který brzy ráno cestoval autobusem z Nového Boru do Cvikova. Do autobusu nastoupil v 5.30, usadil se na sedačku a než dojel do cílové stanice ve Cvikově, zdřímnul si. Poté, co se vzbudil, zjistil, že mu někdo v průběhu dvacetiminutové jízdy odcizil tašku, kterou si před tím položil vedle sebe na sedadlo. Měl v ní kromě písemností i finanční hotovost 300 korun a mobilní telefon značky Samsung Galaxy A 5. Krádeží mu vznikla škoda ve výši 9 000 korun. Po totožnosti pachatele činu pátrají policisté obvodního oddělení policie ve Cvikově.

V krajském zastupitelstvu zasedne 11 žen

Liberecký kraj - Do krajských zastupitelstev bylo zvoleno celkem 137 žen, tedy 20,3 %. Ačkoli vůbec poprvé zastoupení žen na krajích přesáhlo 20 %, nejedná se o zásadní posun. Oproti volbám v roce 2012 se podíl zvolených žen zvýšil jen o 0,4 procentního bodu. V Libereckém kraji zůstalo zastoupení žen v porovnání s předchozím obdobím stejné, i tak je ale vyšší než je průměr všech zastupitelstev. Vyplývá to z analýzy, kterou zpracovala organizace Fórum 50 %. V Libereckém kraji celkové zastoupení žen v zastupitelstvu zůstalo na 24 %, zasedne v něm celkem 11 žen.

Máte oblíbeného řidiče? Navrhněte ho na ocenění

Liberecký kraj - Jezdíte s řidiči, kteří vám vždy zvednou náladu, nebo se těšíte, že vás ve vlaku odbaví vaši oblíbení průvodčí. Koordinátor veřejné dopravy v Libereckém kraji, společnost KORID LK, hledá nejoblíbenějšího řidiče nebo řidičku, a také průvodčí roku 2016. „Smyslem této ankety je ocenit kolegy z provozu, kteří kvalitou své práce drží spokojené cestující ve veřejné dopravě v Libereckém kraji," říká Pavel Blažek, jednatel společnosti KORID LK. Anketa se koná od roku 2007. Hlasovat je možné do 11. listopadu na www.iidol.cz v záložce ANKETA. Tam je možné vyplnit jméno svého favorita a dopravní firmu, pro kterou pracuje. Pro průvodčí můžete použít jen jejich služební číslo z visačky. Jméno řidiče autobusu naleznete na každé jízdence.

Za naftu i benzín si připlatíme

Liberecký kraj - Ceny pohonných hmot v Libereckém kraji rostou. O 18 haléřů zdražil od minulého týdne litr Naturalu 95, aktuálně se prodává v průměru po 29,57 Kč. Před rokem byla cena ještě o 72 haléřů dražší. Za naftu platí aktuálně motoristé v kraji průměrných 27,99 Kč, před týdnem byla o 28 haléřů na litru levnější. Podle údajů společnosti CCS prodávaly čerpací stanice loni touto dobou naftu ještě o 1,10 Kč na litru dráž.

Gibonní rodinka se rozrostla

Liberec - Liberecká zoologická zahrada má nový přírůstek. Na konci září se pyšným rodičům, samičce Wen-Wen a samci Matějovi, narodilo gibonní mládě. Ošetřovatelé nechtějí rodinu vyrušovat, tak zatím neznají pohlaví opičky. Giboni bělolící patří ke stálicím liberecké zoo, která je chová už od roku 1975. Je to kriticky ohrožený primát, který se v současné době vyskytuje pouze na několika lokalitách ve Vietnamu a v Laosu. Tvoří přechodnou skupinu mezi vyššími opicemi a lidoopy. Jako lidoopi mají zakrnělý ocas, na opice upomíná malý vzrůst a zakrnělé sedací mozoly na hýždích. Jeho nejcharakterističtějším rysem je zpěv, který může trvat až dvě hodiny.

Rozhodnutí DK ze 13. října

ZÁKAZ ZÁVODNÍ ČINNOSTI NEPODMÍNĚNĚ:
FLIEGER Miroslav (Horní Police) - zákaz činnosti na 2 soutěžní utkání (§ 48/1).
ZÁVODSKÝ Marek (Dubnice) - zákaz činnosti na 2 soutěžní utkání (§ 48/1).
FANTA Tomáš (Žandov) - zákaz činnosti na 1 soutěžní utkání (§ 43).
VOKOUN Jiří (Sosnová) - zákaz činnosti na 1 soutěžní utkání (§ 46/1).
POKUTY:

ČERVENKA Martin (Svor) - pokuta 300,-Kč (za vyloučení § 46/2 + RS OFS).
HAMPEJS Ladislav (Doksy) - pokuta 300,- Kč (za vyloučení § 46/2 + RS OFS).
PARAMUND Dominik (Doksy) - pokuta 300,- Kč (za vyloučení § 46/2 + RS OFS).
OSTATNÍ:

MORAVEC Ondřej (Zahrádky) - žádosti o prominutí zbytku trestu vyhověno, činnost uvolněna od 14. 10. 2016 (§ 41).
SVOBODA Jaroslav (Lindava) - žádosti o převedení zbytku trestu na podmíněný vyhověno, 1 SU na zkušební dobu 2 měsíců do 12. 12. 2016 (§ 39).