ČESKÁ LÍPA

Dokončí kolumbárium na hřbitově

Do konce července dokončí město na českolipském hřbitově nové kolumbárium s dvěma sty schránek pro ukládání pohřebních uren. Vzniká v zadní části hřbitova, kde zároveň nahradí původní hřbitovní zeď. Jednotlivé schránky, které začne město od srpna pronajímat, mají dvě velikosti na 4 nebo 6 uren. „Kolumbárium je naprojektováno tak, aby ho v případě potřeby bylo do budoucna možné ještě rozšířit,“ vysvětluje místostarosta Juraj Raninec. Na schránkách budou různobarevné kamenné desky většinou ze žuly, na které bude možné gravírovat nápisy. Zadní stěna kolumbária bude obložená pískovcem.

Kvůli ženě vznikla bitka

Anonym oznámil rvačku dvou mužů v Okružní ulici v České Lípě. Hlídka strážníků městské policie zastihla na místě oba aktéry a ještě 33letou ženu, jinak také bývalou přítelkyně jednoho a současnou přítelkyni druhého bijce. Oba uvedli, že konflikt vznikl kvůli dosud nevyjasněným vzájemným vztahům. Nejprve se napadali verbálně, pak i pěstmi. Současný přítel ženy napadl bývalého a způsobil mu zranění. Oba se po příjezdu strážníků zklidnili a zřejmě budou pokračovat ve vyjasňování vztahů jindy a jinde.

KRIMI

Vandal poškodil luxusní auto

Světla zaparkovanému luxusnímu vozidlu, které stálo ve Lvové, zničil z neděle na pondělí neznámý pachatel. Policisté hned na začátku vyloučili jako příčinu dopravní nehodu či nepozornost řidiče. „Poškozená byla jen přední světla, nešlo tudíž o srážku,“ komentuje událost mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Odhodlání úmyslně způsobit škodu pachateli podle vyšetřovatelů nechybělo. „Rozbít přední světla z tvrzeného plastu není jednoduché, vandal si musel být dobře vědomý toho, co dělá,“ dodává Baláková. Po vandalovi, který způsobil škodu za více než 48 tisíc korun, pátrá policie v Jablonném v Podještědí.

Zloděj ukradl část hasicí techniky

Neznámý pachatel odcizil z domu v ulici U Nemocnice v České Lípě část požární ochrany. Mezi polovinou května a začátkem července si zloděj odnesl celkem šest hadic a pět proudnic. Škoda ve výši deset tisíc korun se na první pohled nezdá nijak vysoká, ale potenciální ohrožení obyvatel domu bylo značné. „V případě požáru by nefunkční hasicí vybavení mohlo způsobit značné škody, jak na majetku, tak na životech,“ upozorňuje mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Pokud bude pachatel dopaden, hrozí mu až dva roky vězení.

STRÁŽ POD RALSKEM

Ze sídliště muselo zmizet hřiště

O jedno z hřišť přišly děti ve Stráži pod Ralskem. Revize ukázala, že hřiště v Máchově ulici je nebezpečné a radnice ho proto nechala odstranit. Ještě letos by se však místní mohli dočkat nového hřiště, pokud se podaří dát dohromady dostatek peněz. Zatím má město k dispozici 65 000 korun, které se podařilo ušetřit při nedávné stavbě dětských hřišť v ulicích Okružní a Energetiků. O další příspěvek už město oslovilo místní společnosti a také nadace.

RALSKO

Město se pustilo do stavby parkovišť

Občané Ralska, konkrétně městské části Náhlov, se dočkali dvou nových parkovišť. Radnice dokončila stavbu dvou odstavných ploch, díky kterým budou moci lidé bez větších problémů zaparkovat své vozy přímo u domů. Město v tomto případě ušetřilo prostředky za materiál, jelikož byly využity starší silniční panely. Další parkoviště vznikne brzy také na sídlišti v Kuřívodech.

Z REGIONU

Kvalita vody zůstává dobrá

Koupaliště na Českolipsku hlásí dobrou kvalitu vody. Nižší průhlednost je jen na koupališti v Nedamově u Dubé, Horní Polici a Hamru na Jezeře. Riziko zdravotních obtíží je ale podle krajských hygieniků malé a lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali. Zhoršená kvalita je téměř od začátku sezony v Máchově jezeře, kde se však množství sinic daří držet na stabilní úrovni. „Naším úkolem je skloubit otázku udržitelného rozvoje cestovního ruchu, ekologie a rekreačně sportovního rybolovu. Na prvním místě je kvalita vody v jezeře a v tomto směru se nám daří. Dokládají to analýzy vzorků vod nabíraných v Máchově jezeře, na přítocích a v rybnících ležících nad ním i pod ním, které se pravidelně provádějí,“ říká ředitel OPS Máchovo jezero Jiří Holub.

Zahraniční dobrovolníci pomohou na Českolipsku

Dvanáct dobrovolníků z celého světa přijede již potřetí do Skalky u Doks. Pomohou například s obnovou hospodářského stavení či s výzdobou kostela v Bořejově na svatojakubskou poutní mši. Kromě toho se zapojí i do dalších prospěšných prací přímo v obci. Odměnou pro ně budou nejen zkušenosti místních zemědělců o ekologickém pěstování, ale i večerní vyjížďka lodí po Máchově jezeře. Projekt zajištují neziskové organizace Institut pohostinného přátelství spolu s INEX-SDA.