KRIMI

Nedokázal vysvětlit, odkud má své kolo

Místní znalost strážníků městské policie pořádně znepříjemnila život třiatřicetiletému muži z České Lípy. Projížděl se na kole kolem služebny, přičemž strážníci věděli, že v minulosti už mu byly prokázané krádeže několika bicyklů. Proto jej zastavili a zeptali se, odkud je kolo, na němž jezdí. Náruživý cyklista postupně vyzkoušel tři verze, takže bylo jasné, že něco není v pořádku. Tvrdil, že mu ho půjčil kamarád, poté že ho vlastně koupil, a nakonec přišel s tím, že kolo vyměnil se svým známým. K pravdě se muž přiblížil zřejmě až vysvětlením, že kolo postupně rozebíral a jednotlivé díly rozprodával. Strážníci předali zloděje Policii ČR, která krádeže kol prošetřuje.

Městem jezdil s ukradeným motocyklem

Dva roky vězení hrozí 33letému muži, kterého policisté na začátku září přistihli v České Lípě při jízdě na kradeném motocyklu. Stroj si dlouho neužil, ve Wedrichově ulici ho ukradl jen o několik hodin dříve, než ho hlídka 7. září nad ránem kontrolovala v Borské ulici. Muž se bude zodpovídat z trestného činu neoprávněné užívání cizí věci.

Auto našel ráno poničené

Rozbité okno od kufru našel jedno ráno majitel superbu, který parkoval na třídě T. G. Masaryka v Novém Boru. Neznámý pachatel navíc zlomil roletu k zavazadlovému prostoru a způsobil promáčkliny zadních blatníků, čímž způsobil předběžnou škodu ve výši 44 000 korun. Z vozidla pachatel nic neodcizil. V případě dopadení mu za trestný čin poškození cizí věci hrozí až roční pobyt za mřížemi.

ČESKÁ LÍPA

Radnice zjišťuje zájem o růžová kola

Vypůjčit si na ulici růžové kolo a o kus dál jej odložit. Sdílení kol, tvz. bikesharing, už funguje v osmi městech po České republice. Radnice v České Lípě nyní zjišťuje, zda by místní obyvatelé měli o službu zájem. Lidé se mohou vyjádřit v dotazníku, který najdou na webu mucl.cz. V Liberci jezdí sdílených kol šedesát. Jedinou podmínkou je mít platební kartu a chytrý telefon. Do telefonu si zájemce o svezení stáhne aplikaci a pak si už jen na mapě vybere, které kolo je mu nejblíž. Kola jsou přivázána zámkem s číselným kódem, jehož kombinace přijde do aplikace v okamžiku, kdy dotyčný zvolí možnost vypůjčit si kolo.

Děti ze Slovanky mají nové sportoviště

Nové, víceúčelové sportoviště bylo otevřeno na ZŠ Slovanka v České Lípě. To bude sloužit nejen žákům zdejší školy, ale všem obyvatelům, kteří mají chuť sportovat. K dispozici je zde čtyřdráhový ovál s atletickou rovinkou pro běh na 100 metrů, sektor pro skok vysoký a daleký, vrh koulí, fotbalové hřiště s umělým trávníkem, cvičné plochy s víceúčelovým umělým trávníkem III. generace a lajnováním na badminton, volejbal, nohejbal, dále šplhadla, hrazdičky, lanová pyramida. Atletický ovál a sektor pro skoky jsou provedeny z umělého, vodopropustného, polyuretanového povrchu na vrstvách štěrkodrtě a asfaltu. „Výstavba sportoviště vyšla město na 13,5 milionu korun. Je to investice do zdravého životního stylu našich dětí a máme naplánovány další školy, kde je nutná rekonstrukce sportovišť,“ dodal místostarosta Juraj Raninec. Nový sportovní areál hned po jeho otevření pokřtil čtyřboj rodinných týmů.

Nic se nemění. Obchvat bude nejdřív v roce 2020

Termín začátku výstavby obchvatu se nemění, bude to pravděpodobně rok 2020. Potvrdil to na jednání v České Lípě ředitel správy ŘSD Liberec Jan Wohlmuth. Stejně mluvil i na nedávné druhé návštěvě České Lípy ministr dopravy Dan Ťok. Ještě na jaře to vypadalo, že pokud by v přípravné fázi šlo vše dobře, tak podle sdělení ŘSD by mohli získat stavební povolení v roce 2019 a stavba by moh-la začít. Práce na přípravě se ale nijak razantně nepohnuly, takže se odhad prvního kopnutí do země posunul až na rok 2020. „Na obchvatu se střídají premiéři, ministři a senátoři, ale pořád se tu děje jedno velké nic a obchvat stále slouží jen jako nosnice předvolebních slibů,“ říká starostka Romana Žatecká.

Žák se popral se školníkem

Problém s agresivním žákem ohlásila učitelka jedné českolipské základní školy. Čtrnáctiletý chlapec se rozhodl, že odejde ze školy, protože se dál už nechce učit. Na chodbě se setkal se školníkem, který mu chtěl v odchodu zabránit. Žák se s dospělým začal prát. Vše sledovala učitelka, která ve chvíli napadení vytočila tísňovou linku 156. Ještě při příjezdu hlídky městské policie se žák choval agresivně, strážníci proto kontaktovali odbor péče o dítě, kam posléze žáka i s matkou převezli.

Do bitky se pustili tři psi

Na louce u Ploučnice se do sebe pustili tři psi. Žena venčila svého rotvajlera s vodítkem, další dva, německý ovčák a kříženec, tam byli se svým majitelem, ale na volno. Dva psi zaútočili na rotvajlera, který se jim usilovně bránil. Pomáhala mu i jeho majitelka, která vodítkem zkoušela útočící zvířata odehnat. Pomohl jim i kolemjdoucí, a tak se konflikt obešel bez vážných zranění. Majitel psů tvrdil hlídce městské policie, že žena chodila se svým psem tak, aby jeho zvířata vyprovokovala. Věrohodnost tvrzení posoudí správní orgán, který bude řešit přestupek volné pobíhání psů.

Soutěž o nejlepší sídlištní zeleň má vítěze

Výsledky tradiční soutěže O nejlepší péči o sídlištní zeleň byly minulý týde vyhlášeny na českolipské radnici. Tři nejlepší z každé hodnocené lokality si odnesli poukázky na nákup zahradnických potřeb, další ocenění pak drobné dárky. Přihlásilo se 22 soutěžících. Sídlištní zeleň hodnotila komise, kritériem byly technické, estetické a biologické znaky daného objektu. „Vážím si vaší práce, protože děláte něco, co nemusíte, do čeho vás nikdo nenutí, ale protože chcete. Letos jste to měli navíc ztížené obrovským suchem, které tu panovalo. Cením si toho, že leckde ani přes útoky vandalů se nenecháte otrávit a znovu a znovu se pouštíte do úprav zahrádek před vašimi domy,“ uvedla starostka Romana Žatecká.

Muž si ustlal pod mostem

Řidič projíždějícího pohřebního vozu si všiml, že pod mostem u českolipského Kauflandu leží osoba a nehýbe se. Z obav o zdraví muže zavolal hlídku městské policie. Strážníci v muži poznali bezdomovce, který sice uznal, že nemůže vstát, protože ho hrozně bolí nohy, ale odmítl pomoc. Dechová zkouška u něj zjistila malé množství zbytkového alkoholu. Protože se bránil přivolání lékaře, ponechali ho strážníci na místě. O několik hodin později požádal o prověření situace dispečer rychlé záchranné služby. Pomoc přivolal kamarád bezdomovce kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Pod mostem byl opět starý známý, který hlídce sdělil, že je po mrtvici a nemůže na nohy. A postavit se na vlastní mu nepomohl ani zkonzumovaný alkohol. Oproti ránu měl v dechu 1,5 promile. Přivolaná sanita muže převezla do nemocnice.

SOSNOVÁ

Setkání mistrů zná svůj termín

Na závěr motoristické sezony se každoročně sejdou ti nejlepší závodníci z rally, autokrosu a rallycrossu na Autodromu v Sosnové u České Lípy, aby zde změřili síly na divácky atraktivní trati, ale také hlavně pobavili sebe a množství diváků, které se zde pravidelně sejde. Global Assistance Setkání mistrů v Sosnové u České Lípy se letos uskuteční 10. a 11. listopadu.

NOVÝ BOR

Bor dostal vysvědčení za zakázky

Město Nový Bor uděluje veřejné zakázky transparentně, hospodárně, férově a s minimálními riziky. Takové vysvědčení mu vystavili ekonomové z Univerzity Karlovy, kteří pro spolek EconLab poměřili data ze všech veřejných zakázek za poslední tři roky. Mezi 155 obcemi ČR do 20 000 obyvatel se Bor umístil na 24. místě jako nejlepší z Libereckého kraje. Díky tomu získal titul Dobrý zadavatel.

DUBÁ

V městě by měl vzniknout nový domov sociální péče

Město Dubá dala zelenou projektu neziskové organizaci Silver Age s vybudováním nového zařízení sociální péče. Domov Kateřina by měl vzniknout v nevyužívané administrativní budově a určený bude pro osoby se sníženou soběstačností, seniorům a lidem s handicapem. Jeho součástí bude i denní stacionář. Na vybudování domova chce organizace získat dotaci z IROP, pokud se to podaří, mohlo by zařízení přivítat první klienty v roce 2021.

Hasiči budou mít nové vybavení

Na nové vybavení jednotky dobrovolných hasičů získalo město Dubá dvě dotace z Libereckého kraje. Téměř 100 000 tisíc korun kraj poslal na nákup ochranných pomůcek, dalších 40 tisíc korun pak dubským hasičům přispěl na plovoucí čerpadlo. Dotace z fondu na podporu požární ochrany pokryjí cca 60 procent nákladů na oba projekty. Zbylou část zaplatí město ze svého.

Opraví sítě i asfalt

V ulicích Malá a Jana Roháče a v části Masarykova náměstí v Dubé začnou tento týden práce na opravách vysloužilého úseku vodovodu v délce 180 metrů a nevyhovujícího úseku kanalizace v délce 230 metrů pro cca 100 napojených obyvatel. Hotovo by mělo být ke konci ledna. „Stavba je koordinována s městem Dubá, které bude provádět obnovu povrchů,“ říká mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Jiří Hladík.

VELKÝ GRUNOV

Pokračuje stavba chodníku

Zase o něco bezpečnější bude pro chodce pohyb po Velkém Grunově. Obec Brniště tu za bezmála 12 milionů korun pokračuje ve výstavbě chodníku. Druhá etapa bude dlouhá 1300 metrů. Kromě chodníku projekt počítá s přeložením části vodovodního řadu, odvodněním po celé trase, výstavbou opěrných zídek, plotů a také kácením několika stromů. Na chodník obec získala 9 milionů ze Státního fondu dopravní infrastruktury a hotovo by mělo být příští rok na jaře.