Muž střet s vlakem u Svoru nepřežil

Svor - Zřejmě z vlastní vůle se rozhodl ukončit život třiačtyřicetiletý muž z Českolipska, který ve čtvrtek ráno nepřežil srážku s vlakem na železniční trati mezi Svorem a Jedlovou. K nehodě došlo před šestou hodinou ranní nedaleko Svoru. Muž byl po srážce s vlakem na místě mrtvý. „K určení příčiny smrti byla nařízena soudní pitva. Okolnosti této tragické události i nadále šetří kriminalisté z Oddělení obecné kriminality v České Lípě," uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová s tím, že zatím vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o sebevraždu.

Hrátky s koulí

Česká Lípa - Ostražitost obsluhy kamerového systému v České Lípě se rozhodla vyzkoušet čtveřice vysokoškoláků. Z vánočního stromu na náměstí sebrali jednu z červených koulí a odnášeli ji pryč. Obsluze kamer neunikli. Vyjela za nimi hlídka výjezdu a zastihla je v Sokolské ulici, ovšem už bez koule. Na otázku, proč ji sebrali, vysvětlili, že chtěli vědět, co se bude dít a jestli je někdo zadrží. Bez vytáček prozradili, kde nechali ozdobu ležet a bez reptání kouli vrátili zpátky na stromek. Úsměvnou příhodu završili pochvalou práce strážníků i obsluhy kamer, které nakonec zamávali.

Městský bytový dům chtějí zateplit

Česká Lípa - O evropskou dotaci na kompletní zateplení bytového domu v Komenského ulici požádalo město Česká Lípa. Pokud se svou žádostí uspěje, bude možné stavební práce provést už v příštím roce. Městský bytový dům na sídlišti Lada vybudovalo město v 90. letech minulého století. „Obvodový plášť tohoto domu není zrovna v nejlepším technickém stavu. Do domu opakovaně zatéká, a proto jsme se rozhodli, že celou situaci bude rozumné řešit jeho celkovým zateplením, při kterém zároveň opravíme střechu, fasádu a vyměníme i okna," vysvětluje místostarosta České Lípy Juraj Raninec.

Vandalismus dál pokračuje

Doksy - Řádění vandalů v Doksech dál pokračuje. Městská policie použila i fotopasti, ale viníka se stále nedaří dopadnout. Nejčastější zábava neznámých pachatelů je ničení košů v Masarykových sadech. Nyní se však tato téměř sportovní aktivita rozšířila ještě do Tyršových sadů. Tam si vandal dal celkem práci. Krom toho, že je koš posprejovaný, držák koše je ohnutý ze své původní osy, tak zde vandal, krom ukopnutí a zničení vrchního víka, vzal spodní nádobu a nasadil ji zpět na nosnou tyč. Zřejmě pro zlepšení funkčnosti koše. Městská policie zjistila i poškození elektrického sloupu v blízkosti nově budovaného sportovního oválu. Na elektro sloupku si dal vandal práci s důmyslným odborným demontováním krycích dvířek a nedokončenou výměnou spodního krycího panelu.

Sbírka vynesla přes 11 tisíc

Česká Lípa - Do šesti kasiček rozmístěných po celém městě mohli během roku přispívat lidé v České Lípě na projekty humanitární organizace ADRA. Letos se podařilo vybrat 11 342 korun. „Děkujeme všem za finanční dary a poděkování patří i dobrovolníkům, kteří se zapojili do dobrovolnické činnosti v Domově pro seniory, v Nemocnici s poliklinikou nebo v Denním stacionáři pro zdravotně postižené a v Domově dětí a mládeže nebo u individuálních klientů," říká vedoucí českolipské pobočky ADRA Petr Máška.

Pokus o couvání odnesl plot

Nový Bor - Nepozornost při couvání vedla v novoborské ulici Zátiší k poškození plotu jednoho z místních objektů, přičemž vznikla škoda i na elektrické rozvodné skříni, lidově zvané „kaplička". „Při nehodě nebyl nikdo zraněn a předběžná výše způsobené škody činí 16.000 Kč. Alkohol byl u řidičky vyloučen provedenou dechovou zkouškou," říká policejní mluvčí Dagmar Sochorová s tím, že policisté věc vyřešili na místě jako dopravní nehodu a řidičce vozidla udělili blokovou pokutu.

ZUŠ Žandov má akademii pro seniory

Žandov - Nejen děti a mládež se rozhodla vzdělávat Základní umělecká škola v Žandově. V prosinci škola otevřela Akademii umění a kultury pro seniory. Na slavnostním zahájení byly studentkám akademie předány žákovské knížky a představeny lektorky, které se jim budou věnovat v tanečním, výtvarném oboru, ve hře na klavír a také v klasickém zpěvu.

O haléř zlevnil benzin, nafta mírně zdražila

Liberecký kraj - Jen haléřové jsou změny v cenách pohonných hmot v Libereckém kraji. Od minulého týdne zlevnil benzin, nafta naopak zdražila. Změny jsou ale jen haléřové. Nejprodávanější Natural 95 se prodává v průměru po 30,12 Kč za litr, před týdnem byl o haléř dražší. Podle údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje, byl ale před rokem litr benzinu ještě zhruba o 1,50 Kč levnější. Nafta zdražila od minulého týdne o další čtyři haléře, za litr aktuálně motoristé v kraji zaplatí v průměru 29,03 Kč. Před rokem se prodával o korunu levněji. V Libereckém kraji se ceny benzinu i nafty drží pod celostátním průměrem. Nejlevnější benzin natankují řidiči na Jablonecku, kde je litr v průměru po 29,99 Kč. Nejlevnější naftu mají čerpací stanice na Českolipsku litr v průměru po 28,70 Kč. Nejdražší paliva jsou v kraji na Liberecku, kde se litr benzinu prodává v průměru po 30,18 Kč a nafta za 29,23 Kč za litr.

Noc mistrů si karatisté užili

Praha - Jedenáctého ročníku ankety Noc mistrů 2016, která se uskutečnila v pražském hotelu Step, se zúčastnili mimo jiné i členové Sport Relaxu. „Po vydařeném mistrovství světa a velmi náročné sezoně jsme si našli trocha odpočinku na této společenské akci. Naši reprezentanti FSKA si to jistě zasloužili a mně bylo ctí, že jsme prožili hezký večer," uvedl trenér Pavel Znamenáček. Na pódiu se objevila Barbora Znamenáčková, který byla za federaci FSKA nominována do soutěže MISS bojových umění. Vítězkou se nakonec stala Kateřina Mňuková z Českého svazu fullcontactu.

Jedenáctého ročníku ankety Noc mistrů 2016, která se uskutečnila v pražském hotelu Step, se zúčastnili mimo jiné i členové Sport Relaxu.Zdroj: archiv