ČESKÁ LÍPA

Opilec rekordman

Tak tohle v České Lípě ještě nebylo. Strážnici městské policie kontrolovala opilce, který nadýchal 4,29 promile. Strážníci městské policie vyjeli na oznámení, že na louce na Špičáku se dvě osoby zřejmě mlátí. Hlídka identifikovala v jednom z nich pracovníka veřejně prospěšných prací. Na místo tak byl přivolán pracovník z města, který má VPP na starosti. Ten odvezl opilce do nemocnice, protože nebylo jasné, zda není zraněný. Další kroky vůči opilému pracovníkovi učiní zaměstnavatel. Hodnota 4,29 promile alkoholu v dechu je zatím nejvyšší, kterou strážníci v České Lípě naměřili.

Domluvte manželovi, žádala žena

Na linku 156 oznámila žena problémy s manželem, který se vrátil domů z restauračního zařízení a fyzicky ji napadá. Hlídka strážníků městské policie na místě zjistila, že skutečně došlo k manželskému konfliktu, ale svou významnou roli v něm sehrál alkohol na obou stranách. Ve chvíli příjezdu už byl v bytě manželů klid a ani jeden neměl stopy po nějakém napadení. Oznamovatelka vysvětlila, že si přála, aby strážníci manželovi domluvili. Nakonec domluvili oběma.

Pro doklady nově i v pátek

Od začátku února rozšířil MěÚ Česká Lípa v oddělení osobních dokladů služby pro občany o pátek, který byl doposud zavřený. Nově si tak v tento den budou moci vyřídit občanský průkaz nebo cestovní pas v době od 8 do 11.30 hod. „Vycházíme vstříc občanům, kteří volali po rozšíření úředních hodin na osobních dokladech a rovněž po rozšíření možnosti objednat se na daný čas prostřednictvím internetu. Určitě tím úplně nezamezíme občasnému vytvoření front, ale jsou to další kroky, jak vylepšit současný stav,“ uvedla starostka Romana Žatecká.

DUBÁ

Muž hledal poklady. Našel leteckou pumu

Šestadvacetiletý muž chodil s detektorem kovů na poli u Dubé, když v úterý večer objevil vojenskou munici. Neváhal a ihned zavolal na policii. „Munice ležela zhruba metr pod povrchem. Na místo se s policisty vydali také pyrotechnici. Ti konstatovali, že se jedná o ruskou leteckou pumu FAB 100,“ popsala policejní mluvčí Ivana Baláková. Protože k nálezu došlo zhruba v osm večer, přerušili pyrotechnici práce do středečního rána. „Druhý den ráno se na místo dostavil znovu pyrotechnik, který rozhodl o tom, že pumu nechá z pole odvézt a zlikviduje ji na jiném místě,“ dodala Baláková. V této souvislosti byl oboustranně uzavřen zhruba třísetmetrový úsek silnice 259 mezi Dubou a Mšenem. Tato puma váží kolem 123 kilogramů, obdobné dopadaly například na Mladou Boleslav během náletu, který proběhl v květnu roku 1945. Tehdy jich mělo na město spadnout 700.

STRÁŽ POD RALSKEM

Stavba křižovatky začne nejpozději v květnu

Během dubna, nejpozději května se ve Stráži pod Ralskem plánuje začít s pracemi spojenými s vybudováním okružní křižovatky při výjezdu ze Stráže pod Ralskem. „Současně s touto stavbou by mělo dojít k rekonstrukci mostu přes Ploučnici, vybudování přístupových chodníků z Dubnické ulice, dále přes okružní křižovatku, podél silnice na Hamr na Jezeře k odbočce k Metudu a vyvedení chodníku směrem na Dubnici,“ popsal starosta Stráže pod Ralskem Zdeněk Hlinčík. V průběhu stavby bude omezen provoz na silnici II/278, vjezd do Stráže pod Ralskem bude uzavřen. K omezení dojde také na silnici III. třídy do Dubnice. Probíhají výběrová řízení na zhotovitele, která administruje Liberecký kraj na celou stavbu.

KRIMI

Zloděj okradl rybáře

Neznámý pachatel vnikl v období mezi 6. a 10 únorem do rybářské boudy v blízkosti Radvaneckého rybníka v obci Sloup v Čechách. Z boudy si odnesl dalekohled značky Visiomar, rybářské háčky, karabinky, naviják, multiplikátor, pouzdro na rybářské pruty, ale například i jednoploténkový vařič, kouřovod, dvě plynové bomby a také kávu a alkohol. Kromě toho pachatel násilím vnikl i do plechové přístavby, která se nachází hned vedle rybářské boudy. Zde si vzal zánovní dvoustopou kárku, na které si s největší pravděpodobností celý lup odvezl, a dále také ruční rámovou pilu červené barvy. Svojí návštěvou tak rybářům způsobil škodu za téměř 10 tisíc korun. Policisté po pachateli intenzivně pátrají, za mřížemi může skončit na dva roky.

Policisté vyšetřují incident mezi řidiči

Lékařské ošetření musel vyhledat řidič mercedesu, kterého měl zranit šofér fiatu. Vše mělo začít v neděli v obci Svor, kde měl řidič fiatu ohrozit řidiče mercedesu tím, že mu vjel do jízdní dráhy z vedlejší silnice. Po krátké jízdě měl řidič fiatu opět vjet do dráhy řidiči mercedesu. Podle výpovědi nechyběla ani gestikulace prstem. „Poté se řidiči setkali na benzinové čerpací stanici, kde řidič mercedesu žádal druhého řidiče o vysvětlení chování. Ten se mu měl ale vysmát, a když už od něj oznamovatel odcházel, měl za jeho zády začít túrovat své auto. Na to se řidič mercedesu otočil a v té chvíli se proti němu údajně šofér fiatu rozjel a narazil do něj,“ popsala incident policejní mluvčí Ivana Baláková. Řidič mercedesu tak se zraněnou nohou skončil u lékaře. Policisté případ nyní řeší, v případě prokázání viny může jít řidič fiatu až na tři roky do vězení.

Z REGIONU

Hasiči chystají rekordní fontánu

Na počest stého výročí vzniku samostatného československého státu připravuje více než 1.000 hasičů ze všech krajů České republiky výjimečnou akci. Hasiči zamíří do hlavního města a na motivy Smetanovy symfonické básně Vltava z cyklu Má vlast společně vytvoří největší hasičskou vodní fontánu na světě. V prostorách mezi Jiráskovým a Palackého mostem se řeka Vltava díky hasičským stříkačkám doslova vzedme do vzduchu a za doprovodu světel a hudby vytvoří unikátní vizuální zážitek, kdy se před diváky odehraje světelný koncert a vodní balet několika tisíců kubických metrů vody v jednom okamžiku. Akce proběhne v sobotu 2. června 2018 ve 22 hodin. Krajští hasiči zapůjčí velkokapacitní čerpadlo Somati, které je schopno přečerpat až 8000 litrů vody za minutu.

Pozor na nákupy přes internet

Policie Libereckého kraje varuje před masivním zneužíváním falešných dokladů na inzertních portálech. Prodejci ke zvýšení své důvěryhodnosti pošlou kupujícímu oskenované osobní doklady, nebo podací lístky z pošty. Jedná se ovšem o falzifikáty a v některých případech o doklady odcizené, či pozměněné. Poté, co díky tomuto „puncu“ věrohodnosti obdrží od kupujícího peníze předem, zůstávají již nekontaktní a objednané zboží nedodají.