POLEVSKO

Chystají běžecké tratě

Lužické hory zasypal sníh. Už během pátku vyjely skútry z Polevska upravit běžecké tratě. Nyní je upraveno zhruba  22 kilometrů běžkařských stop v okolí Okrouhlé, Polevska a Práchně. Rolby a skůtry se postupně propracovávají k dalším sněžným stezkám. Zatím je občas potřeba počítat s kompromisy.

ČESKÁ LÍPA

Oprašují návrh na totální rekonstrukci divadla

Z několika budov poslepovaný objekt českolipského Jiráskova divadla má za sebou pestrou historii. Budova původně sloužila jako tělocvična, na konci druhé světové války pak posloužila jako ubytovna pro válečné uprchlíky. V roce 2010 zpracovala brněnská architektonická kancelář Adam Rujbr Architects plán revitalizace objektu. Podle něj by měl například vzniknout druhý vchod v moderní přístavbě z Panské ulice (tam, kde je vjezd do dvora k veterině). Rada města nyní u zmíněných architektů objednala aktualizaci projektové dokumentace za zhruba půl milionu korun, která by měla posloužit jako podklad pro plánovanou rekonstrukci.

Smlouvu na zimní údržbu museli prodloužit

Dotazy a podněty kandidátů na stamilionovou zakázku vedly k několikerému odkladu termínu přihlášek do veřejného řízení na zimní údržbu českolipských silnic chodníků a zastávek MHD v České Lípě. „Ano, je to tak,“ potvrdil včera Deníku místostarosta České Lípy Juraj Raninec, že Rada města rozhodla za současných podmínek o dočasném prodloužení kontraktu se společností AVE. Té sice s koncem roku vyprší čtyřletá rámcová smlouva s městem, ale bez jejího následníka by neměl kdo zimní údržbu provádět. Současný termín podání přihlášek do veřejného řízení je 8. ledna 2018.

Villa Hrdlička se otevírá svatbám

Stále populárnějším místem pro uzavření sňatku je Villa Hrdlička v České Lípě. Pro svatby se příštím roce otevře už potřetí. „Své ano si u nás řeklo už 26 párů,“ říká manažerka Villy Hrdlička Kateřina Skočdopole. Interiéry i exteriéry vily podle ní nabízejí vše jak pro elegantní, tak i romantickou svatbu. „Obřad můžeme připravit nejen uvnitř vily, v sále s kapacitou až 70 osob, ale během letních měsíců i v zahradě. K focení je skvělý hudební salónek, oblíbený je i balkón s pohledem do zahrady či zámecké schodiště,“ dodává Skočdopole. Villa se hodí i k uspořádání menší svatební hostiny, která se tu konala v loni.

Utekli z výchovného zařízení

Díky výborné místní znalosti nalezli a zadrželi strážníci českolipské městské policie mladíka, na něhož bylo vyhlášeno celostátní pátrání. „Chyťte ho, dělá problémy, tak nás prosil jeden z uživatelů facebooku,“ říká mluvčí Městské policie v České Lípě Eva Vlastníková. Mladík se nezdržoval v bytě svých rodičů, ale strážníci důsledně vyslechli sousedy a další osoby blízké mladíkovi. Ze získaných informací bylo jasné, že se ukrývá nedaleko u své kamarádky. Tam ho skutečně našli. Hledaného strážníci předali na obvodním oddělení Policie České republiky. Dalšího mladistvého na útěku z výchovného zařízení zadrželi strážníci v pátek. Příkaz k zatčení na něj vydal Okresní soud Děčín. Kde se hledaný nachází, zjistili strážníci díky vynikající místní znalosti. Pak už stačilo „jen“ zaklepat na dveře a nezletilý hledaný přišel otevřít. Následoval známý postup – prokázání totožnosti a převoz na obvodní oddělení Policie ČR.

HORNÍ POLICE

Usilují o opravu zámku

O opravu barokního zámku se usilovně snaží vedení Horní Police. Obec znovu požádala o zařazení památky do programu na obnovu Ministerstva kultury ČR. Po opravách, které proběhly v minulých letech, nyní obec usiluje o dotaci na opravu stropu mezi 1. a 2. patrem, který je značně poškozený. Aktuálním záměrem je dokončit projektovou přípravu rekonstrukce stropu 2. patra a následně žádat o finanční prostředky na realizaci ucelené 1. etapy rekonstrukce objektu, která by již měla směřovat ke konečnému využití objektu.

BEZDĚZ

Pod Bezdězem zahraje Slza i Jelen

Pořadatelé putovního festivalu Hrady CZ, který na konci letních prázdnin opět zamíří i pod Bezděz, oznámili první interprety. Návštěvníci oblíbené akce se mohou těšit na kapelu Divokej Bill, která se na festival vrací ob rok, a také na nová jména. Vůbec poprvé se na sérii festivalů po celé ČR představí kapely Škwor, Jelen a Slza. Festival odstartuje v polovině července na Točníku, podhradí Bezdězu bude tradičně poslední zastávkou ve dnech 31. srpna a 1. září.

CVIKOV

Plánují další opravy místních silnic

Investiční akce za zhruba 34 milionů korun plánuje na příští rok město Cvikov. Výrazně by měla postoupit průběžná renovace místních cest. „Nejdůležitější jsou rekonstrukce komunikací Jiráskova, Alšova, Školní, Nerudova a Nábřežní,“ vypočítává starosta Cvikova Jaroslav Švehla. Mezi další nákladné investice patří rekonstrukce chodníků v místním parku a oprava druhého patra městského úřadu. Už v těchto týdnech začíná rozsáhlá obnova prostoru letního kina za zhruba čtyři a půl milionu korun, což přináší drobné komplikace pro pěší. „Ukončení stavby předpokládáme koncem dubna 2018, aby v letním kině mohly proběhnout májové slavnosti,“ dodává starosta.

Z REGIONU

Podbezdězsko kultivuje region 15 let

Bylo to krátce před Vánoci v roce 2002, kdy oficiálně vznikl Podbezdězský spolek intelektuální, poetický a okrašlovací. Hlavním jeho cílem bylo a je sdružit tvořivé a uměnímilovné lidi, kteří mají vztah k regionu pod Bezdězem. „V průběhu času pořádal spolek nejrůznější akce, od hudebních produkcí, přes výstavy, autorská čtení, sympozia až po vydávání sborníků, hudebních CD a katalogů k výstavám,“ ohlíží se jeden ze zakladatelů spolku a zároveň Generální manažer pro hudbu, zvuky a uchvacování Zdeněk Dudka. Jedním z největších vydavatelských počinů byl v roce 2007 objemný Almanach. „Několik let provozoval spolek také filmový klub, ale především po celou dobu své existence se věnoval výstavní činnosti,“ pokračuje Dudka. Od roku 2006 provozuje spolek Galerii Pošta v Panském domě v Dubé.

Chtějí dotovat ozdravné a léčebné pobyty

Až milion korun chce Liberecký kraj rozdělit mezi žadatele o dotaci na ozdravné pobyty. Finanční příspěvek by se měl týkat zdravotně postižených, žádat o něj budou obce a neziskové organizace. Dalších šest set tisíc korun plánuje kraj věnovat na preventivní a léčebné projekty. „Snažíme se podporovat zdravý životní styl obyvatel kraje,“ uvedl hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Přemysl Sobotka. Částka je podle něj dostatečná, schválit ji ale musí ještě krajské zastupitelstvo.