Borské škole U Lesa název nezměnili

Nový Bor - Návrh Josefa Doškáře, aby Základní škola U Lesa v Novém Boru dostala přízvisko po prezidentu Masarykovi, neprošel při jednání městského zastupitelstva. Navrhovaný název školy byl „Základní škola U Lesa T.G.M. Nový Bor". Dodatek měl být připomínkou historického názvu zařízení, který byl změněn po nacistické okupaci v roce 1938. Návrh byl přednesen radě města zástupci Československé obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu a Společnosti pro obnovu pomníku rumburských hrdinů. Zastupitelstvo města o návrhu jednalo při svém posledním zasedání, ale návrh neprošel. Podle ředitele školy by změna názvu znamenala poměrně velikou administrativní a finanční zátěž.

Část ostatků sv. Zdislavy zamířila do Radhošti

Jablonné v Podještědí - Věřící v obci Radhošť u Vysokého Mýta dostanou část ostatků svaté Zdislavy. Děkan Římskokatolické farnosti Jablonné v Podještědí Pavel Mayer ostatky předal již v únoru do rukou poslance Augustina Karla Andrle Sylora, který je komturem Řádu sv. Lazara Jeruzalémského a velitelem Komendy sv. Zdislavy. Ostatky budou radhošťským věřícím slavnostně předány během jara. Přesný termín bude stanoven po dohodě s farářem Janem Kunertem, který radhošťskou farnost spravuje. „Kostel v Radhošti byl dlouhá léta uzavřen. Nyní, po jeho rekonstrukci, se zde konají každou neděli mše a zdejší lidé si díky tomu znovu nacházejí cestu do kostela. Věřím, že ostatky světice otevřou další kapitolu zachráněného radhošťského kostela," říká farář Jan Kunert, který je zároveň kaplanem Východočeské komendy sv. Zdislavy.

Charita má nové vozidlo

Česká Lípa - Nové vozidlo, speciálně upravené pro převoz tělesně postižených, provozuje od nynějška Farní charita v České Lípě. Nezisková organizace jej bude využívat převážně pro převoz postižených dětí do škol a nazpátek. Doposud Farní charita využívala pro tyto účely dvě dodávková vozidla, přičemž to starší z nich již po devíti letech věrné služby dosloužilo. Nahradí jej právě nový Fiat, jehož nákup se povedlo z části financovat z výtěžku poslední Tříkrálové sbírkou. V té se vybralo dohromady 78 561 korun, přičemž jen v České Lípě vybrali dobrovolníci 33 796 Kč. Se sbírkou pomáhali žáci základních i mateřských škol a členové dalších sdružení z různých koutů Českolipska. Zapojili se i jednotlivci, kteří chtěli touto formou pomoci dobré věci.

Konec problémů. Pertoltice se dočkají nového vodovodu

Pertoltice pod Ralskem - Padesát poruch v posledních třech letech měl vodovod v Pertolticích pod Ralskem, který je v provozu více než třicet let. Severočeská vodárenská společnost (SVS) proto rozhodla o jeho rekonstrukci, která bude probíhat od března do září. Kvalitnějších dodávek vody se tak dočká kolem 250 obyvatel obce, jejichž domácnosti vodovod zásobuje. „Potrubí je zbytečně předimenzované. Vodovod je extrémně často poruchový v důsledku použití nekvalitního trubního materiálu, celkem bylo evidováno 168 poruch," uvedl mluvčí SVS Jiří Hladík. Výměna potrubí v délce 1 700 metrů odstartuje v polovině března. SVS tento týden zahájí také rekonstrukci dalšího poruchového vodovodu, a to v Chalupecké ulici v Jezvé, který zásobuje asi stovku obyvatel.

Na setkání k výročí Masaryka naváže výstava

Česká Lípa - U příležitosti březnového výročí narození prvního prezident Československé republiky Tomáše Garrigua Masaryka, který se narodil 7. března 1850, proběhne v pondělí od 16 hodin tradiční veřejné setkání u jeho busty na náměstí T. G. M. v České Lípě. Součástí letošního programu bude rovněž vernisáž výstavy v českolipském muzeu s názvem 90 let Divadelního spolku Jirásek a česká menšina. Výstava připomene letošní kulaté výročí založení českolipského ochotnického souboru. Vernisáž bude zahájena v klubovně muzea v 16. 30 hodin a návštěvníci se mohou těšit i na ukázku z divadelní hry Lucerna. Samotná expozice, kde jsou zajímavé a dosud nezveřejněné artefakty z dějin spolku, je umístěna v Maštálkově síni, kde bude k vidění až do 17. dubna.

Neznámý byl opravdu dobrák od kosti

Česká Lípa - Na dobráka nenarazíš, dalo by se říct k sobotnímu incidentu na sídlišti Špičák v České Lípě. Kolem půl druhé ráno se devětašedesátiletý muž pod vlivem alkoholu za žádnou cenu nemohl vyškrábat do schodů před panelovým domem. Zoufalý a opilý tedy zůstal sedět na zemi. V tu chvíli okolo procházel neznámý muž, který nabídl dotyčnému pomoc. Kolemjdoucí pomohl muži do schodů a nezapomněl se zmínit, že vždy rád pomůže, když je potřeba. Když se opilý muž dostal domů, uvědomil si že při "pomoci" ho neznámý pachatel okradl o peněženku. „Oznamovatel uvedl, že měl v peněžence hotovost 1 300 korun, platební kartu a poukázku na nákup v hodnotě 1 800 korun," uvádí mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Po pachateli totožnosti nyní policisté pátrají, pokud se jim podaří ho dopadnout bude obviněn z krádeže a neoprávněného opatření platebního prostředku.

VZP přispěje na očkování

Liberecký kraj - Všeobecná zdravotní pojišťovna přidá svým klientům nově 650 korun na vakcínu proti klíšťové encefalitidě. Reaguje tak na neutěšený stav, kdy byla vloni Česká republika na prvním místě v počtu onemocnění klíšťovým zánětem mozku v celé EU. V současné době je podle odborníků ideální čas na očkování. Dosud mohli zájemci o příspěvek získat od VZP maximálně 500 korun. Pokud částku vyčerpali, nemohli pak už ve stejném roce dostat příspěvek na jiné očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění. Nově platí, že i po uplatnění příspěvku proti klíšťové encefalitidě, může klient dál čerpat 500 Kč na jiná očkování, např. proti chřipce, žloutence nebo meningokovi.

Neznámý vandal poškodil vozidlo

Česká Lípa - Policie hledá občany, kteří byli svědky řádění vandala na parkovišti u Synagogy v České Lípě. Neznámý výtržník se v noci na neděli pokusil prohodit propanbutanovou lahev skrz čelní sklo vozidla Dodge Calliber. „Bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele, policie se zatím nevyjádřila. To, co mě nejvíce zaráží, je fakt, že se vedení našeho města chvástá zkvalitněním kamerového systému a na tomto parkovišti je šest kamer, které jsou mimo provoz," říká poškozený Ladislav Málek.

Do prvních tříd nastoupí více dětí

Nový Bor - Do prvních tříd nastoupí v Novém Boru více žáků než v loňském roce. K zápisům na novoborských školách letos dorazilo o třicet dětí více než vloni. Školní docházku by tedy mělo v září zahájit celkem 185 dětí. U některých z nich se ale ještě bude ve spolupráci s pedagogicko psychologickou poradnou řešit případný odklad školní docházky, někteří rodiče se naopak dostavili se svými potomky mimo stanovený zápisový termín. Přesné počty nových prvňáčků tak bude radnice znát až v druhé polovině března, kdy školy odevzdají povinné výkazy.

Žena usedla za volant opilá

Stráž pod Ralskem - Po víkendovém plese si žena ze Stráže pod Ralskem sedla za volant, toto jednání se jí nevyplatilo. „V neděli kolem půl šesté ranní policisté v obci Ralsko Hvězdov provedli silniční kontrolu u jednoho z vozů, který řídila podnapilá žena," uvádí Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Šestatřicetiletá řidička měla v dechu 1,22 promile alkoholu. K tomu, že těsně před jízdou požila alkohol, se policejní hlídce přiznala. „Řidička uvedla, že byla na plese v Mimoni, kde vypila láhev vína a dva panáky," dodává Baláková. Řízením vozidla v takovém stavu se šoférka dopustila přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého se nyní zodpovídá.

Útulek hledá dobrovolníky pro venčení

Kozly - V obci Kozly u České Lípy je útulek s názvem BONA pro opuštěné kočky a psy. Do útulku přicházejí zvířátka, která z různých důvodů nemohou zůstat na svém původním místě. Útulek má nyní problém s venčením pejsků, kterých zde v současné době pobývá celkem deset. Pokud nevíte kam zajet na výlet, tito pejsci vám budou vděčni za to, když je vezmete na krátkou procházku a podrbete za uchem. Útulek má otevřeno v pondělí a středu od 14 do 16 hodin a v pátek od 15 do 16. Telefonicky na čísle 736 271 294 se dá domluvit i jiný termín návštěvy.

Březnové hodiny pro veřejnost v Lípě

Česká Lípa - Tradiční hodiny pro veřejnost, kdy mohou občané České Lípy navštívit představitele města bez předchozího objednání, se konají v pondělí 14. března. Lidem budou od 15.00 do 17.00 hodin k dispozici starostka Romana Žatecká, místostarostka Alena Šafránková a místostarosta Juraj Raninec.

Zloděj si z pizzerie odnesl tržbu

Česká Lípa - Ne na pizzu, ale pro celou tržbu včetně stravenek, si přišel neznámý pachatel do pizzerie v Pivovarské ulici v České Lípě. Zloděj se do pizzerie vloupal násilím během noci z neděle na pondělí a nezastavila ho ani mříž na okně, kterou bez problému vypáčil. Zřejmě se nejednalo o žádného začátečníka. Pachatel si z pizzerie odnesl tržbu a stravenky, což dohromady dělá něco přes 43 tisíc korun. Po totožnosti neznámého nenechavce nyní pátrá obvodní oddělení policie. „Pokud se nám podaří pachatele dopadnout, hrozí mu za tento čin odsouzení až na dva roky do vězení," dodává mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Holany nabíraly formu pod Bezdězem

Bělá pod Bezdězem - Po podzimu vedoucí celek krajské fotbalové I. B třídy, FC Dynamo Holany, bere letošní zimní přípravu opravdu vážně. Důkazem toho je čtyřdenní soustředění v Bělé pod Bezdězem, kde se hráči pod přísným dohledem osvědčeného trenéra Jiřího Barvíře podrobili každodennímu třífázovému tréninku. „Zaměřili jsme se hlavně na nabírání fyzické kondice. S průběhem soustředění jsem spokojený," přiznal kouč Barvíř. Zpestřením pro hráče Holan bylo sobotní přípravné utkání s Liběšicemi (I. B třída Ústeckého kraje), které Dynamo odehrálo v Brozanech.