Nezodpovědná matka vzala děti do hospody

Česká Lípa - Umístěním dvou dětí v českolipské nemocnici skončil alkoholový výlet dvaatřicetileté ženy z České Lípy, která tento týden vyrazila za zábavou i se svými potomky. Nejprve se i s dětmi vydala do baru, kde hojně popíjela. Obsluha ji ale vyhodila, protože se jí nelíbilo, že tam je i s malými dětmi. Jedno z nich plakalo, druhé mělo na sobě jen promočenou dětskou plenu. Žena ale chtěla pokračovat ve své pouti po hospodách a skončila u tzv. Dřevěnky pod přemostěním pro pěší na sídlišti Špičák. To už další z přítomných přivolal strážníky městské policie. Ti na místě nalezli ženu se dvěma plačícími dětmi. Zkouška u matky prokázala 1,78 %°° alkoholu v dechu. Strážníci přivolali také sociální pracovnici, která se musela postarat o dvě malé děti a zajistit jim okamžitou náhradní péči v českolipské nemocnici. O dalším osudu rodiny bude rozhodovat Orgán sociálně právní ochrany dětí v České Lípě.

Na tábory na Českolipsku míří přes 2 000 dětí

Českolipsko - 2 142. Taková je plánovaná kapacita táborů na Českolipsku. Krajská hygienická stanice registruje celkem dvacet pět táborů na území okresu Česká Lípa a zároveň plánuje zkontrolovat zhruba polovinu z nich. „Každoročně se při kontrolách zaměřujeme na nedostatky nalezené v minulé sezoně. Pracovníci KHS LK se zaměří především na stravování, dále na kontrolu zajištění zásobování pitnou vodou a na kontrolu zdravotní dokumentace," říká mluvčí KHS Zuzana Balašová.

Na slavnostech přišel o foťák

Mimoň - Nemilou vzpomínku z víkendu v Mimoni si přivezl domů dvaatřicetiletý muž z Mladoboleslavska. Toho neznámý pachatel během Dnů města okradl o fotoaparát značky Canon v hodnotě 40 000 korun. „Stalo se to na náměstí 1. máje v průběhu koncertního vystoupení populárního zpěváka Petra Koláře mezi 22.15 až 23.30 hodinou," uvádí Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Oznamovatel se v tuto dobu pohyboval pod pódiem a na zádech měl batoh, do kterého si uložil fotoaparát, aby ho uchránil před deštěm. Toho pachatel využil a z batohu ho odcizil. Z krásných zážitků tak muži zbyly jen oči pro pláč.

Okradli lovce pokladů

Česká Lípa - O vybavení nutně potřebné pro svou zálibu přišel muž z České Lípy, který se zabývá hledáním historických artefaktů za pomoci detektoru kovů. Svoji výbavu zanechal ve svém terénním vozidle mitsubishi, které zaparkoval v českolipské ulici Na Blatech. V noci z neděle na pondělí si zaparkovaný vůz vyhlédl zatím neznámý zloděj, který rozbil boční okénko a odcizil detektor kovů ADX 250 s pořizovací hodnotou zhruba 16 000 korun a další nezbytný nástroj pro hledání pokladů, kvalitní rýč. Ke škodě je nutné přičíst i zhruba tisícikorunu, kterou bude majitele vozidla stát výměna okna. „Vzhledem k tomu, že detektor kovů už používal dva roky, cení si ho nyní na zhruba 8 000 korun a celková škoda, kterou mu zloděj způsobil, činí 10 400 Kč," říká policejní mluvčí Ivana Baláková.

Cena za sběr elektroodpadu putuje do Kravař

Kravaře - Plno elektro odpadu stále končí v komunálním odpadu, přitom mnohdy obsahuje nebezpečné látky a často jdou jednotlivé součástky recyklovat. Toho jsou si vědomi obyvatelé Kravař a svou obec díky množství zrecyklované elektroniky umístili na první příčku soutěže Zlatá popelnice, v kategorii obcí do tří tisíc obyvatel. Nejen v Kravařích mají občané k dispozici červený kontejner, do kterého mohou staré mobilní telefony, klávesnice, fény, žehličky, přehrávače mp3 a další malé elektrospotřebiče odkládat. Umisťuje je nezisková organizace ASEKOL po celé České republice. Už je jich celkem 2 404. Odpad z těchto kontejnerů se ve zpracovatelském závodu bezpečně rozebere a z velké části znovu recykluje. „Červené kontejnery využívá podle našich informací 60 % obyvatel České republiky. V minulém roce lidé vyhodili do červených kontejnerů více než 1 000 tun drobných spotřebičů," říká tisková mluvčí ASEKOLu Martina Ďaďová.

Rozhlednu navštívilo 414 lidí

Česká Lípa - Přes čtyři stovky lidí využily v neděli možnost zavítat na rozhlednu Špičák, která byla otevřená po necelém roce. Nedělní ráno vonělo po dešti a chladnější počasí bylo jako stvořené pro turistiku. Kdo nezaváhal a vyrazil na českolipský Špičák, dočkal se skvělého rozhledu. Rozhledna byla veřejnosti mimořádně přístupná v rámci Městských slavností a během dne tam vystoupalo přesně 414 návštěvníků. O jejich bezpečnost pečovali dobrovolní hasiči ze Staré Lípy, kteří se na rozhledně postarali také o občerstvení. Pivo, limonáda i grilovaná klobása jistě všem přišly vhod.

Zadrželi dva hledané muže

Česká Lípa - Českolipským městským strážníkům se zadařilo v úterý večer, když při hlídkách zadrželi hned dva muže, po kterých bylo vyhlášené celostátní pátrání. Prvním z nich byl čtyřiašedesátiletý muž, na něhož byl vydán příkaz k zatčení. Toho strážníci nalezli mezi bezdomovci v Mimoňské ulici. Druhým hledaným byl dvaadvacetiletý mladík z České Lípy. Hlídka městské policie jej našla v jednom z bytů na sídlišti Slovanka. Strážníci reagovali na stížnost sousedů, že obyvatelé právě tohoto bytu často ruší ostatní nájemníky hlukem. Muže strážníci předali státním policistům. „Obvodní oddělení policie v České Lípě s Městskou policí spolupracuje velmi úzce. Z našeho pohledu je to spolupráce velmi prospěšná," říká mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Záchranáři varují před letními úrazy 

Liberecký kraj - Letní prázdniny jsou pro školáky a studenty vyhlíženou pauzou od školních povinností. Nesou s sebou však také zvýšené riziko úrazů pramenících z nedostatečného dohledu dospělých nebo důrazu na bezpečnost. Mezi nejrizikovější aktivity řadí záchranáři koupání. Zejména zdůrazňují množství zranění páteře nebo hlavy po skocích do vody neznámé hloubky. Případně hrozbu utonutí malých dětí, kdy i chvilka nepozornosti může skončit tragicky. Důraz na bezpečí je třeba klást také při jízdě na kole, ale také třeba koloběžce nebo bruslích. Děti by vždy měly mít alespoň helmu, která je v jejich případě dokonce povinná. Zranění ovšem dětem hrozí i při zdánlivě nevinných aktivitách jakými jsou grilování nebo opékání. Právě dětské popáleniny zaznamenávají v posledních letech růst.

Kraj podpoří mateřská centra

Liberecký kraj - Liberecký kraj podpoří činnost mateřských center. „Žádosti budou moci zájemci, tedy mateřská centra, obce a náboženské společnosti, předkládat od 1. srpna," potvrdila mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková. Cílem programu je podpořit provozování základních činností mateřských center, jako jsou komunitní setkávání s konkrétními programy, vzdělávání pracovníků i jejich klientů, tvorba a realizace programů pro všechny generace, ale i poradenská a konzultační činnost. „Podpořena budou pouze ta mateřská centra, která poskytují činnosti v Libereckém kraji déle než jeden rok a kterým nebyla poskytnuta dotace rozhodnutím zastupitelstva z letošního 29. března," zdůraznil krajský radní Vít Příkaský. Celkový finanční objem určený pro toto vyhlášení programu je 400 000 Kč.

Internacionálové budou hrát ve Valtinově

Velký Valtinov - Fotbalový oddíl Slavoj Velký Valtinov pořádá v úterý 5. července od 18 hodin exhibiční zápas mezi domácími hráči a Klubem Internacionálů ČR (P. Rada, J. Němec, G. Bittengel, I. Ulich, T. Mičinec, R. Hromádko, T. Kuchař…).

Bor byl zařazen do skupiny B

Nový Bor - Fotbalisté FC Nový Bor se po ročním působení v divizní skupině C vracejí do B-skupiny. Rozhodlo se tak na Aktivu fotbalových klubů FAČR v Praze. V úvodním kole se Novoborští představí 13. srpna od 17 hodin na domácím trávníku proti SK Štětí, jehož trenérem je Josef Vinš, který se svým týmem vyhrál Krajský přebor Ústeckého kraje s osmnáctibodovým náskokem před Proboštovem s excelentním skóre 111:34 (78 bodů). Takže fanoušci se mohou těšit na zajímavou konfrontaci.

Mimoň povede Vít

Mimoň - Po sestupu fotbalistů Jiskry Mimoň do krajské I. B třídy a následnm odchodu trenéra Bohuslava Najmana rozhodlo v těchto dnech vedení klubu z Letné o tom, že od nové sezony povede A-mužstvo v roli hlavního trenéra Pavel Vít. Deníku to potvrdil manažer Miroslav Feher.

Běžec Pavlovec vybojoval bronz

Praha, Nový Bor - Po oba víkendové dny bojovali orientační běžci v rámci mistrovství České republiky na krátké trati, které uspořádal pražský klub Praga Praha v Novohradských horách na jihu Čech. Ve velmi náročném kamenitém terénu s minimem komunikací získal bronzovou medaili dorostenec Dan Pavlovec z OK Jiskra Nový Bor. Po zlaté medaili z nočního MČR je to letos už jeho druhá medaile z republikového šampionátu.