HOLANY

Vážně zraněného cyklistu transportoval vrtulník

Mezi obcemi Holany a Hostíkovice došlo v sobotu ke střetu osobního vozidla Suzuki Vitara s dvěma cyklisty. Řidič automobilu se podle policie pravděpodobně nevěnoval plně řízení a zezadu narazil do dvou cyklistů. „Na místě musel zasahovat vrtulník letecké záchranné služby, který jednoho z cyklistů transportoval s těžkým zraněním do Krajské nemocnice Liberec. Druhou cyklistku do liberecké nemocnice s těžkým zraněním převezl sanitní vůz. Policisté provedli u všech účastníků nehody orientační dechové zkoušky na alkohol, které byly negativní," popsala policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

NOVÝ BOR

Náměstí je od pondělí částečně uzavřené

V pondělí začíná dlouho plánovaná obnova náměstí Míru v Novém Boru, která přinese omezení především pro řidiče. Ti budou moci v omezené míře parkovat na náměstí i v průběhu prací na přeložení plynovodu. Podle telefonického sdělení společnosti innogy SE (dříve RWE) plynaři během pondělí a úterý (15. – 16. 5.) osadí dopravní značení na náměstí a vymezí si pracovní prostor. „Práce budou probíhat zhruba na polovině náměstí, zbývající část mohou řidiči i nadále využívat k parkování," říká vedoucí odboru správy majetku na novoborské radnici Jitka Capouchová. Omezení souvisí se zahájením rekonstrukce náměstí Míru, která je poslední a nejnáročnější etapou obnovy historického centra města. Plocha náměstí by se měla zcela uzavřít během června v závislosti na průběhu veřejné zakázky. Dlouho plánovaná rekonstrukce za zhruba 28 milionů korun je poslední a nejnáročnější etapou obnovy historického centra města. Tradiční trhy se přesunou na Tržní náměstí.

ČESKÁ LÍPA

Auto mu poškodil opilý chodec

Opravdu kuriózní případ řeší policie v České Lípě. Neznámý opilý muž vstoupil do silnice před vozidlo značky BMW, ve kterém seděl pětadvacetiletý mladík se třemi mladými ženami, a ustlal si na přední kapotě auta. Řidič na muže začal troubit, ale opilec se po kapotě válel dál. Poté, co šofér začal couvat, nechtěný pasažér z kapoty slezl na zem, rozeběhl se a kopl do předních levých dveří vozu. Jelikož se dívky v autě bály, řidič je odvezl domů, zavolal policii a na místo se vrátil. Po opilci ale nebylo ani vidu, ani slechu. Případ nyní intenzivně řeší policie a po pachateli pátrají.

Sestřičky dostaly za péči o pacienty dorty

Mezinárodní den sester si v pátek připomněla také Nemocnice s poliklinikou v České Lípě (NsP). Sestřičky na každém ze sedmnácti oddělení dostaly od vedení nemocnice dort jako symbolické poděkování za péči o pacienty. Sladkou pozornost předával ředitel NsP Pavel Marek a mnohé zaměstnankyně účelem své návštěvy překvapil, neboť ani netušily, že mají svůj den. Ředitel sestrám poděkoval za jejich práci, profesionalitu, trpělivost a loajalitu, kterou projevují i v době, kdy se sester v nemocnicích obecně nedostává. V té českolipské pracuje nyní zhruba 400 sester, další dvě desítky by byly potřeba. Na snímku je tým sestřiček z oddělení LDN.

Sestřičky na každém ze sedmnácti oddělení dostaly od vedení nemocnice dort jako symbolické poděkování za péči o pacienty. Zdroj: Deník/Petra Hámová

S prázdnou domů odejít nechtěl

Třiadvacetiletý mladík se v minulý týden pokoušel vyhrát peníze na automatu v baru Tsunami v České Lípě. Popíjel u toho na baru, a když se mu nepodařilo obohatit se na automatech, rozhodl se ukrást servírce mobilní telefon. Ta to ale brzy zjistila, a tak po něm telefon chtěla zpátky. Nejdříve se muži nechtělo, ale nakonec mobil vydal a rozčílený odešel. Po chvilce se však zvenčí ozvala rána. Když se servírka šla podívat, co se děje, zjistila, že muž rukou rozbil vitrínu. Na místo dorazili strážníci městské policie a vše bude mít dohru ještě u policie státní.

REGION

Sportovní vozy se prohnaly i skrze Českolipsko

Přes osmdesát supersportovních aut a dalších vozů přilákala akce Advantage Season Opening, jejíž čtvrtý ročník se konal uplynulý víkend. Dobrodružná jízda startovala v Praze a účastníky vedla také skrze Českolipsko. Závodníci při akci projíždí předem neznámou trasou a plní při ní úkoly. Během celého závodu nejde o rychlost, ale o řešení úkolů. Účastníci se projeli skrze Nový Bor, Okrouhlou i poblíž Máchova jezera. Kdo měl štěstí, mohl zahlédnout týmy aut, jako jsou Ferrari, Bentley, Porsche nebo Lamborghini. Během cesty se závodníci z celé České republiky zastavili na oběd na Ještědu.

CVIKOV

Nábytku se žena nedočkala

Obětí podvodu se zřejmě stala jednapadesátiletá žena ze Cvikova, která si chtěla pořídit koupelnový nábytek. Vybrala si ho na internetu a za objednané zboží v březnu zaplatila přes pět tisíc korun. Poté, co poukázala na účet prodejce peníze, jí firma zaslala děkovný email s informací, že nábytek doručí do 23. dubna. To se ale nestalo, a když o pár dní později chtěla firmu telefonicky kontaktovat, bylo její číslo nedostupné. Hned potom zkontrolovala webové stránky a tam se dočetla o tom, že firma svou činnost ukončila. Otázkou zůstává, proč inzerovala zboží a přijímala za něj platby měsíc před svým úpadkem. Případem se nyní zabývají policisté.

DOKSY

V Mácháči přibyli trofejní kapři

Pláž Klůček u Máchova jezera o víkendu patřila příznivcům sportovního rybolovu. Konal se zde druhý ročník rybářských závodů, který i letos přilákal řadu zájemců. „Počátkem minulého týdne jsme dosadili do uvedených míst ještě trofejní kapry, abychom zvýšili atraktivitu závodů pro rybáře i návštěvníky," uvedl Jiří Holub, ředitel Obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero. Dodal, že lovný úsek v areálu pláže Klůček je rybáři oblíben, protože právě sem se ryby přirozeně stahují. Rybářská sezona na jezeře letos začala kvůli nedostatku vody až v polovině dubna. Lovit je možné na několika vyznačených místech. Zachytat si zde můžete pouze s platnou místní povolenkou.

KRAVAŘE

Sezonu zahájili výstavou

Zkušený fotograf a cestovatel Jiří Blažek vystavuje v těchto dnech své snímky v Kravařích. Vernisáž výstavy jeho portrétů s názvem Tvář odraz duše zahájila letošní v sezonu v místním Infocentru. Autor, který žije v Rumburku a vernisáže se osobně zúčastnil, má za sebou řadu výstav ve svém městě nebo na Šluknovském zámku. Prodejní výstava bude v kravařském infocentru k vidění do konce června.